Criza francilor elvetieni: Nicio banca nu a avertizat clientii asupra riscului la creditele in valuta

Joi, 12 Februarie 2015, ora 12:45
5251 citiri
Criza francilor elvetieni: Nicio banca nu a avertizat clientii asupra riscului la creditele in valuta
Foto: Slovenian Times

Peste 220 de romani cu credite in franci elvetieni au facut plangeri la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, institutie care a constatat ca nicio banca din Romania nu a avertizat nici macar un client asupra riscului la care se expune pastrand valuta creditului.

Dupa aprecierea francului elvetian, din ianuarie, ANPC a inregistrat 223 de reclamatii referitoare la creditele acordate de banci in aceasta moneda.

Reclamatiile privind posibile abuzuri ale bancilor nu sunt insa o noutate. In anul 2014, ANPC a totalizat 7.658 de reclamatii privind serviciile bancare. Dupa analizarea lor, s-a stabilit ca jumatate erau intemeiate si dintre acestea aproximativ 60% au fost solutionate amiabil.

ANPC a incheiat 407 procese verbale de constatare a contraventiei, cu amenzi in valoare totala de 3.239.000 de lei.

Romani supraindatorati in franci: Ministrul de Finante are o idee, parlamentarii il ignora

Persoanele cu credite in franci elvetieni reclama lipsa avertizarii cu privire la riscurile cursului valutar si poprirea abuziva a drepturilor salariale pentru acoperirea ratelor de credit

ANPC sustine ca, dupa aprecierea francului elvetian, principalele solicitari legate de creditele acordate in aceasta moneda vizeaza lipsa avertizarii cu privire la riscurile cursului valutar si verificarea prevederilor contractuale.

Aspectele reclamate de consumatori, in cazul serviciilor financiar-bancare, se refera in principal la:

- intarzieri nejustificate ale returnarii unor sume de bani in contul consumatorilor

- poprirea abuziva a drepturilor salariale pentru acoperirea ratelor de credit

- retrageri de bani neautorizate din contul consumatorilor

- modificarea marjei din componenta ratei dobanzii fara acceptul consumatorilor si care, potrivit prevederilor legale (OUG 50/2010), trebuie sa fie fixa, calcularea in mod eronat a penalitatilor (prin aplicare acestora atat la dobanzi cat si la comisioane, si nu prin aplicarea acestora la sumele restante din principal, asa cum prevede OUG 50/2010, art. 38)

- infiintare de popriri pe contul consumatorilor fara ca banca in calitate de tert poprit sa detina vreo adresa in acest sens de la organele de executare.

Criza francilor elvetieni: Guvernul, somat sa aloce fonduri pentru aplicarea legii falimentului personal

Consumatorii au mai reclamat:

- lipsa specificarii unui termen in care consumatorul poate intra in posesia cardurilor capturate in bancomate

- emiterea de polite de asigurari si debitarea conturilor consumatorilor, desi acestia au incheiat polite de asigurare

- faptul ca in contracte nu au fost mentionate toate comisioanele, taxele aferente derularii contractului

- perceperea unor comisioane (de administrare cont cu comision de administrare credit, de administrare pentru un singur contract sau in cazul rambursarilor anticipate partiale si totale sub denumire de comision unic de servicii, desi prevederile OUG 50/2010 interzic perceperea compensatiilor in cazul in care dobanda contractului este variabila, iar cand dobanda este fixa, aceste comisioane pot fi percepute in conformitate cu prevederile OUG 50/2010).

ANPC va sesiza instanta despre suspiciuni de clauze abuzive privind creditele in franci elvetieni.

Pentru ca nu s-a ajuns la nicio solutie de compromis, dupa analizarea fiecarui contract, ANPC va dispune masuri specifice si va inainta instantei suspiciunile de clauze abuzive, luand totodata si masuri de sanctionare a institutiilor financiar-bancare, precum si masuri complementare.

Pana in prezent, suspiciunile de clauze abuzive planeaza asupra a doua institutii financiar-bancare.

In contractele de creditare ale bancilor s-a prevazut posibilitatea conversiei; bancile s-au acoperit cu un alt articol.

ANPC precizeaza ca, pentru a da un sentiment de siguranta consumatorilor, s-a prevazut in contractele de creditare ale bancilor care au avut acest tip de credite posibilitatea conversiei in urmatoarea situatie: "In cazul in care creditul este acordat intr-o alta moneda decat moneda nationala, imprumutatul, fiecare codebitor si fiecare garant declara ca recunoaste si accepta in mod expres faptul ca, in situatia in care, pe parcursul duratei creditului cursul de schimb pentru moneda creditului fluctueaza in sens crescator, cu mai mult de 10 la suta fata de valoarea acestuia de la data semnarii prezentei conventii, in vederea evitarii continuarii majorarii expunerii la riscul valutar".

Cu toate acestea, potrivit ANPC, banca incearca sa se exonereze de aceasta clauza prevazuta in Conditiile Generale de Creditare si vine cu urmatorul articol:

"Banca are dreptul, dar nu si obligatia ca in mod unilateral sa converteasca in RON creditul acordat".

In plus, arata ANPC, nicio banca din Romania nu a avertizat niciun client asupra riscului la care se expune pastrand valuta creditului.

ANPC precizeaza ca nu poate comunica numele bancilor atat timp cat exista procese pe rol.

In ce priveste rezolvarea situatiei referitoare la creditele in franci elvetieni, institutia face apel pentru identificarea unor solutii imediate care sa impiedice denaturarea situatiei in fenomene sociale grave.

Pe de alta parte, Autoritatea atrage atentia ca riscul valutar este o problema care ii afecteaza pe toti consumatorii care au contractat un credit in alta moneda decat cea nationala, precizand ca specialistii lucreaza la transpunerea in legislatia romaneasca a Directivei 17/2014, care va reglemenata conversia creditelor din valuta in lei.

Propunerea ANPC de transpunere a Directivei 17/2014 va fi pusa in dezbatere publica in cateva zile.

Grupul Clientilor cu Credite in franci elvetieni, o miscare sociala care a aparut dupa explozia cursului valutar pentru aceasta moneda si la care au aderat aproximativ 22.000 de persoane, sustine ca nu doreste impovararea bugetului de stat, ci o solutie prin care responsabilitatea sa se imparta intre banci - "principalii responsabili" - si clienti.

Peste 75.000 de persoane fizice au credite in franci elvetieni, iar 95% dintre imprumuturi sunt concentrate la sase banci.

O treime dintre creditele in franci elvetieni (35%) au fost destinate achizitionarii de locuinte, 58% au reprezentat credite de consum cu ipoteca, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit datelor BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#analiza franci elvetieni, #analiza franci, #ANPC franci romani credit, #romani credite franci , #credit