Criza francului elvetian: Ce fac Romania, Ungaria, Croatia si Polonia pentru cei afectati

Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 07:50
10324 citiri
Criza francului elvetian: Ce fac Romania, Ungaria, Croatia si Polonia pentru cei afectati
Foto: Wikipedia

Aprecierea brusca a francului elvetian a crescut foarte mult ratele celor care au imprumuturi in moneda din Tara Cantoanelor. Intr-o situatie problematica se afla mii de polonezi, croati, romani si ungari. Dar ce au de gand sa faca autoritatile pentru cei afectati?

Ziare.com va prezinta deciziile pe care vor sa le implementeze conducatorii statelor mentionate anterior, precum si pe cele care au fost luate deja.

WSJ, despre creditele in franci: Romanii nu-si vor mai putea plati ratele la case

Ungaria

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat, in weekend, ca bancile vor negocia pe aceasta tema cu clientii lor, fara ca statul sa intervina, potrivit Reuters.

Ungaria a fost una dintre tarile cu cea mai mare expunere la imprumuturile denominate in franci elvetieni pana spre finalul anului trecut.

Atunci, Guvernul de la Budapesta a luat atitudine si a stabilit o cotatie mai mica decat cea din piata valutara pentru conversia in forinti a creditelor ipotecare contractate in moneda din Tara Cantoanelor si in euro.

Conversia nu este obligatorie pentru toti debitorii, insa pentru a putea sa aleaga sa continue sa-si ramburseze creditele in moneda straina, acestia vor trebui sa arate ca ratele pe care le platesc reprezinta cel mult 10% din veniturile lor lunare.

Masura a salvat imprumuturi in valoare de 10 miliarde de euro de la impactul aprecierii francului, dar maghiarii inca mai detin credite in valute (un total de 1,7 miliarde de euro), iar mare parte dintre ele sunt in moneda din Tara Cantoanelor.

"Cred ca bancile si clientii lor trebuie acum sa poarte negocieri", a spus Orban intr-un interviu acordat postului public de radio. "Guvernul poate doar sa joace rolul unui mediator", a afirmat premierul ungar, referitor la aprecierea francului.

El a adaugat ca instantele au decis ca debitorii trebuie sa suporte riscul valutar al imprumuturilor.

Mai mult, Orban l-a felicitat pe guvernatorul bancii centrale, Gyorgy Matolcsy, pentru ca a jucat un rol-cheie in programul conversiei creditelor, avand in vedere ca institutia a oferit miliarde de euro bancilor comerciale, din rezervele proprii, permitandu-le astfel sa cumpere francii elvetieni necesari pentru operatiune.

"Nu am putea vorbi despre aceste rezultate astazi fara implicarea activa si fara masurile curajoase luate de banca centrala", a transmis Orban.

Totusi, analistii consultati de Reuters sustin ca aprecierea francului va lovi mai tare in Polonia decat in Ungaria.

Polonia

Polonia nu vrea sa adopte modelul Ungariei, asa ca autoritatile vor cere bancilor sa gaseasca o modalitate prin care sa atenueze impactul aprecierii francului elvetian, pentru a evita convertirea imprumuturilor in moneda locala, zlotul.

Ministrul de Finante din aceasta tara, Mateusz Szczurek, l-a chemat la consultari pe guvernatorul bancii centrale, Marek Belka, informeaza Bloomberg.

Fata de inceputul saptamanii trecute, zlotul a pierdut 22% in fata francului, astfel ca valoarea creditelor in aceasta valuta a crescut la peste 35 de miliarde de dolari (cam 30 de miliarde de euro). 575.000 de familii poloneze au imprumuturi in franci.

"Bancile ar trebui sa ofere solutii clientilor care sa stabilizeze situatia, mai devreme sau mai tarziu", a explicat Belka, intr-un interviu acordat postului de radio Tok FM. "Riscul valutar, care acum cade doar pe umerii debitorilor, trebuie impartit cumva intre ambele parti", a continuat acesta.

In acelasi timp, el a reiterat ideea ca nu vrea ca imprumuturile sa fie convertite in zloti, pentru ca masura ar fi una "periculoasa" si "nu foarte prudenta", deoarece ar cauza pierderi de 2,7 miliarde de dolari sistemului bancar.

Croatia

Guvernul croat a anuntat ca vrea sa introduca un curs valutar fix, pentru a veni in ajutorul celor care au credite in franci. Propunerea consta intr-o cotatie batuta in cuie, valabila pentru un an, de 6,39 kuna pentru un franc, informeaza publicatia Vecernji.hr.

Francul elvetian detroneaza rubla: Record pentru moneda din Tara Cantoanelor (Grafic)

Aceasta valoare este mai avantajoasa decat cea inregistrata in ultimele zile, cand cursul s-a aflat in jurul valorii de 7,6 kuna/franc.

Premierul Zoran Milanovic a explicat ca decizia este una fara precedent, care trebuie sa fie aprobata de Parlament.

Mai mult, el a precizat ca nu vor exista procese din aceasta cauza, insa este posibil ca masura sa fie atacata la Curtea Constitutionala. "Rolul statului este sa isi protejeze cetatenii", a punctat liderul Executivului, care si-a completat ideea cu faptul ca bancile vor suporta eventualele pierderi cauzate de aprecierea francului.

Reuters noteaza ca valoarea imprumuturilor denominate in franci luate de croati a crescut cu 4 miliarde de kuna (518 milioane de euro), pana la 27 miliarde de kuna (3,5 miliarde de euro).

Peste 600.000 de credite ipotecare in franci exista, in prezent, in aceasta tara.

Romania

Presedintele roman Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta s-au intalnit, marti, pentru a discuta despre aceasta criza.

Discutii Iohannis-Ponta, la Cotroceni, despre criza francului elvetian (Video)

Anterior, luni, seful Guvernului spunea ca vrea sa stie daca la nivel legislativ ‪Romania indeplineste toate criteriile pe plan european in asa fel incat posibile alte crize pe plan international financiar sa ne afecteze cat mai putin.

"Din pacate, 75.000 de oameni care au credite in franci elvetieni au acum de suferit. Vreau sa nu vindem iluzii, sa nu cream asteptari nerealiste. Unii vor doar sa castige capital politic prin demagogie, dar vorbim despre o economie de piata si despre institutii publice si private care au responsabilitati - nu tine totul de un singur partid sau de un guvern", a explicat Ponta, luni, intr-o conferinta de presa.

Ponta, despre creditele in franci elvetieni: Spre deosebire de demagogi, nu vreau sa vindem iluzii (Video)

La finalul saptamanii trecute, ministrul Finantelor Darius Valcov a precizat ca, in urma discutiilor cu reprezentantii BNR, au fost gasite doua solutii.

Discutii intre Valcov si oficialii BNR: Ce solutii s-au gasit pentru romanii cu credite in franci

Una ar fi extinderea plafonului pentru cei care s-ar incadra la reesalonarea creditelor (problema cu "electorata" este ca ea nu a fost adoptata de nicio banca pana acum) sau ca bancile sa lanseze individual oferte pentru clientii lor.

Afla mai multe detalii aici: Celebra "electorata", aprobata de Guvern: Cine beneficiaza si in ce consta ajutorul

Volksbank si OTP Bank, doua din cele sase banci care detin cea mai mare parte din creditele in franci, au anuntat deja implementarea unor astfel de programe, in timp ce Raiffeisen isi indeamna clientii sa mearga la consultari in sediile sale.

Veste buna pentru romanii cu credite in franci la Volksbank: Banca ingheata cursul monedei elvetiene (Video)

Ulterior, la inceputul acestei saptamani, politicienii au adus in discutie falimentul personal.

Cum iti reesalonezi datoriile fara sa fii executat silit - importanta falimentului personal

Seful Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a anuntat ca sesiunea extraordinara pe aceasta tema va avea loc dupa ce Comisia Juridica va intocmi un raport in acest sens.

Astfel, membrii Comisiei se vor intalni zilnic, incepand de miercuri, pana la sfarsitul acestei saptamani, pentru a face raportul pe legea insolventei, menita sa ii ajute pe romanii cu credite in franci elvetieni. Valeriu Zgonea a precizat ca nu poate fi convocata o sesiune extraordinara a Parlamentului in lipsa acestui raport.

In paralel, membrii Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor se vor reuni, miercuri, pentru a discuta despre solutiile la problema romanilor cu imprumuturi in franci elvetieni.

Totusi, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, considera ca o eventuala conversie in lei a creditelor in franci elvetieni "nu ar fi convenabila acum", iar legea falimentului personal "nu ar ajuta foarte mult, pentru ca ar inseamna o serie de restrictii".

Adrian Vasilescu, despre creditele in franci: Conversia in lei nu e convenabila. Cheia e in alta parte

El considera ca solutia ar fi in alta parte, anume ca bancile sa ajunAe la un soi de intelegere cu clientii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#criza franc Romania, #criza franc Croatia, #criza franc Ungaria, #criza franc Polonia, #masuri criza franc , #credit