Cum alegi cel mai bun credit de consum

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 08:24
3185 citiri
Cum alegi cel mai bun credit de consum

Creditul de consum reprezinta un tip de imprumut pentru care nu sunt necesare garantii sau justificarea destinatiei banilor.

In ultimii ani, criza i-a determinat pe romani sa se uite mai atent la costurile creditelor. Astfel, acestia aleg, astazi, un imprumut, in primul rand, in functie de dobanda si de comisioanele aferente. Aceste elemente cantaresc acum mai mult decat viteza de acordare a finantarii.

Clientii ar trebui sa fie atenti la costurile creditului, iar in acest sens, ii sfatuim sa solicite functionarului bancar o lista completa a tuturor dobanzilor, comisioanelor si a taxelor in mod detaliat si clar, a precizat pentru Efin.ro Dan Grigoriu, director Divizia Produse si Segmente Retail Banca Romaneasca.

Toate aceste date sunt trecute si in contractele de credit, dar indicat pentru client ar fi sa primeasca mai multe lamuriri de la ofiterul de credit, a adaugat oficialul.

Pentru a putea face o comparatie rapida intre costurile diverselor oferte de creditare, clientii au la dispozitie indicatorul DAE (dobanda anuala efectiva) care inglobeaza intr-o singura cifra toate costurile creditului.

Totodata, este in avantajul debitorului sa fie client "de casa" al bancii, respectiv sa-si primeasca venitul intr-un cont curent deschis la institutia de credit. In acest sens, atat timpul de aprobare a imprumutului, cat si documentatia se reduc considerabil. De asemenea, multe banci ofera si discount-uri clientilor care isi primesc veniturile in conturi deschise la banca respectiva.

In plus, clientii trebuie sa fie atenti atunci cand contracteaza un credit la gradul de indatorare, intrucat o rata lunara peste posibilitati ar putea duce, in viitor, la greutati in rambursarea imprumutului. Indicat ar fi ca debitorul sa-si propuna o rata lunara de plata - in limita a ceea ce-si permite si, in functie de aceasta, banca sa calculeze ce suma poate imprumuta, a aratat Dan Grigoriu.

In schimb, atunci cand clientul isi doreste o anumita suma, mai mare, iar gradul de indatorare este ridicat, cel mai bine pentru acesta ar fi sa-si optimizeze cheltuielile. Mai exact, sa-si intocmeasca un buget personal, sa identifice foarte exact nevoile curente si chiar viitoare care nu pot fi evitate, iar creditul sa fie utilizat si el cu precadere pentru finantarea unor prioritati pe care si le stabileste clientul.

In final, dar nu in ultimul rand, 99% din creditele de consum acordate de banci sunt in lei, astfel ca imprumutatul nu trebuie sa-si faca griji pentru evolutia volatila a cursului de schimb.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, rata medie a dobanzii pentru un credit de consum in lei a fost de 13,09% in luna februarie.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#credit consum, #alegere credit consum, #sfaturi credit consum , #credit