Datorii uriase in franci elvetieni: Promisiunile ministrului Finantelor

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 14:48
2568 citiri
Datorii uriase in franci elvetieni: Promisiunile ministrului Finantelor
Foto: Hepta.ro

Proiectul de lege privind conversia creditelor din valuta in lei va fi modificat, in sensul ca limita de venit, dar si cea privind valoarea creditului vor fi eliminate, astfel ca toti cei care au contractat credite in valuta vor putea apela la conversia in lei, daca indeplinesc celelalte cerinte prevazute in proiect, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

"Acele limite au fost eliminate. In privinta discountului, cresterea acestuia nu reprezinta o problema pentru noi, dar trebuie vazut care este opinia bancilor, pentru ca acestea nu vor fi obligate sa intre in mecanism. Deci, trebuie sa fie interesate sa participe la mecanism", a explicat Teodorovici.

Ministrul Finantelor, fata in fata cu datornicii in franci: Ce solutii s-au gasit (Video)

El a precizat ca bancile vor fi cointeresate sa intre in mecanism prin faptul ca statul garanteaza 50% din creditul ramas de plata in urma conversiei, dar si nivelul discountului este important.

Potrivit proiectului de lege, acest discount este de 15% din creditul ramas de plata in urma conversiei, iar reprezentantii clientilor cu credite in franci solicita cel putin 25%.

In privinta includerii sub incidenta legii si a creditelor de nevoi personale cu ipoteca, folosite in scop locativ, ministrul Finantelor s-a declarat de acord. Discutia ramane deschisa, insa, in cazul creditelor externalizate, procedura fiind complicata.

Ministrul Finantelor a precizat ca plafonul garantiilor acordate de stat ramane la un miliard de lei, asa cum prevede proiectul initial, dar se lasa deschisa posibilitatea prelungirii, in cazul in care exista solicitari care depasesc aceasta suma.

Victorie pentru romanii datori in franci elvetieni: Reusita ANPC si lupta lui Teodorovici

Pe de alta parte, Teodorovici a spus ca asteapta de la reprezentantii debitorilor motivarea modificarilor solicitate in intalnirea de joi, urmand ca acestea sa fie analizate si, dupa caz, incluse in proiectul de lege.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#Teodorovici franci elvetieni, #datorii franci elvetieni , #credit