Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce bancile intorc spatele populatiei

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 12:36
3981 citiri
De ce bancile intorc spatele populatiei

Din cauza crizei economice si a scaderii cererii pentru credite, unele banci din Romania iau in considerare sa vanda sau sa renunte la divizia de retail. Insa ce inseamna acest lucru pentru consumatori?

Citibank Romania a anuntat, miercuri, ca a luat decizia strategica de a se concentra pe segmentul dedicat persoanelor juridice.

In consecinta, pentru portofoliului de retail va fi luata in considerare o posibila vanzare.

"Desi Citibank Romania are un portofoliu puternic si cu o crestere rapida, in actualul context economic, nu va putea sa atinga, suficient de repede, dimensiunea si profitabilitatea de care compania are nevoie. Din acest considerent, este mai eficient ca Citi sa isi dedice eforturile diviziei destinate persoanelor juridice din Romania, segment pe care banca este puternica", se arata in comunicatul bancii.

Acest anunt vine in contextul in care Citigroup a anuntat ca va renunta la 11.000 de locuri de munca, la nivel mondial.

"Ca rezultat al masurilor de repozitionare, Citi se asteapta sa vanda sau sa restranga semnificativ operatiunile consumer in Pakistan, Paraguay, Romania, Turcia si Uruguay", se arata intr-un comunicat transmis de grupul american.

In primavara acestui an, britanicii de la RBS au luat o decizie similara cu cei de la Citibank si au hotarat sa-si reorienteze afacerile, prin dezvoltarea, in continuare, a segmentului corporate, in timp ce pentru sectorul de retail urmau a fi cautate alternative.

"Eu cred ca situatia sectorului de retail este destul de evidenta. A scazut foarte mult cererea de credite, din cauza gradului ridicat de indatorare, a reducerii nivelului valorilor colateralelor si a incertitudinlor politice si economice. Nu este o decizie prea drastica, in lumea globalizata se vand si se cumpara diverse active si divizii, in functie de strategia pe care o au firmele. Este o decizie strategica. Asta inseamna capitalismul. Se intampla la foarte multe companii in lume", a explicat Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al Unicredit Tiriac Bank, pentru Ziare.com.

El a precizat ca bancile au asteptat o perioada de revenire a pietii dupa declansarea crizei, insa acest lucru nu s-a intamplat.

"Pana la urma, toate bancile s-au imbarcat la acest lucru si s-au apucat de o restructurare mai masiva, iar unele dintre ele au ajuns la concluzia ca nu mai este suficient de interesanta (divizia de retail - n.red.). Experienta este un exercitiu continuu de incercare si eroare. Deciziile sunt luate de oameni, pe baza unor analize, unele banci vand, altele cumpara, in functie de strategia lor de la un moment dat", a punctat Dan Pascariu.

El a subliniat ca nu trebuie sa ne gandim doar la faptul ca au iesit unele banci, ci si la faptul ca este la fel de posibil ca acele portofolii sa fie cumparate de alte institutii financiare.

Unde au gresit bancile

Analistul Ilie Serbanescu considera ca bancile straine nu s-au axat deloc pe investitii si pe crearea de locuri de munca.

"Ele au avut un program stabilit inca de la inceput in Romania, unde nu exista sector de retail pana in 2003. Din acel an a urmat o explozie a creditelor pentru populatie. Bancile au venit in baza ideii ca Romania nu are bani si, cu cat sunt mai multe, aduc bani si dezvolta tara. Insa nu au dat credite catre industrie sau agricultura, adica pentru crearea de locuri de munca, ci in consum, fapt ce a creat niste probleme in economie, in sensul in care consumul a luat-o razna, dar industria a ramas in urma. De atunci tragem sa acoperim aceasta prapastie", a declarat Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

Din cauza crizei globale, consumul in Romania s-a prabusit mai repede decat era anticipat. In consecinta, bancile nu mai dau credite catre populatie, ci imprumuta statul.

"Sistemul este urmatorul: noi am luat bani de la FMI, care au ajuns la BNR, banca centrala le-a dat bancilor, bancile imprumuta statul, ca sa putem sa dam inapoi banii de la FMI, iar noi platim dobanzile", a precizat Ilie Serbanescu.

In aceste conditii, decizia luata de Citi este una strategica, deoarece in perioadele de criza, resursele se restrang catre pietele principale.

"Noi eram o anexa de expansiune. Trebuie sa ne asteptam la aceasta chestiune si eu cred ca nu pierdem nimic, deoarece nu ne alegem cu nimic de pe urma bancilor, si nu din cauza noastra, ci din cauza lor. Ele nu mai dau credite in valuta, pentru ca au vazut ca au numai restante, in plus, nu au dat credite pentru a face investitii si pentru a crea locuri de munca. Pentru a stimula consumul, bancile romanesti puteau si ele sa dea credite, intr-adevar, cu un impact mai redus. In concluzie, strategia lor a fost una nefericita", a explicat analistul.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#banci imprumut populatie, #banci credite populatie, #banci bani populatie , #credit