Ziare.com

De ce nu functioneaza planul BNR privind ieftinirea creditelor?

Marti, 07 Februarie 2012, ora 07:18

   

De ce nu functioneaza planul BNR privind ieftinirea creditelor?
Rata dobanzii cheie a ajuns, in prezent, la nivelul minim istoric de 5,5%, dupa o serie de taieri succesive operate de banca centrala incepand cu toamna anului trecut, pe fondul scaderii ratei inflatiei si al stabilitatii monedei nationale.

Astfel, BNR a redus dobanda cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, in noiembrie 2011 si cu inca 0,25 puncte in prima luna din 2012, la 5,75%. Cu ocazia sedintei Consiliului de Administratie din aceasta luna, dobanda cheie a fost adusa la nivelul minim istoric de 5,5%.

Amintim ca BNR a mentinut neschimbata dobanda de politica monetara din mai 2010 pana in noiembrie 2011.

In teorie, reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR atrage dupa sine ieftinirea creditelelor acordate populatiei si firmelor in moneda nationala. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, anunta in noiembrie, dupa prima reducere a dobanzii din ultima serie, ca efectele pe piata vor fi vizibile in cateva luni.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Un alt mijloc de politica monetara prin care BNR poate influenta dobanzile creditelor sunt injectiile de lichiditate prin operatiuni repo: BNR cumpara titluri de stat de la bancile comerciale. Cea mai mare parte a banilor ajung, insa, la stat, bancile finantand, la randul lor, Ministerul Finantelor si mai putin in economia reala.

Bancile trag de timp

Din datele centralizate de BNR, observam o usoara tendinta de reducere a dobanzilor pentru luna decembrie, comparativ cu lunile precedente. Astfel, dobanzile la creditele noi acordate populatiei au scazut usor, la 12,66% in decembrie 2011 de la 12,88% in luna anterioara. Dobanzile se mentin, insa, ridicate fata de perioada corespunzatoare din anul precedent, cand se situau la nivelul de 11,68%.

Totusi, scaderea este oricum nesemnificativa comparativ cu evolutia indicatorului Robor, reprezentand costul mediu la care bancile se imprumuta intre ele, de care sunt legate dobanzile variabile aferente imprumuturilor in lei. Astfel, daca la 4 noiembrie 2011 Robor la 3 luni era 6,06%, Robor 6 luni era 6,65%, iar Robor 12 luni era 6,77%, pe 6 februarie 2011 ratele au coborat la 5,14%, 5,88%, respectiv de 6,04%.

Confruntati cu reducerea finantarii din partea bancilor-mama, bancherii au majorat marjele fixe pentru a compensa scaderea indicelui Robor.

Prin urmare, diferenta dintre creditele in lei si cele in euro inclina, in continuare, in favoarea celor din urma. Pe de alta parte, noul regulament de creditare al BNR limiteaza semnificativ accesul populatiei la imprumuturile in euro.

In plus, doar cateva banci au primit, pana in prezent, avizul BNR pentru a acorda imprumuturi potrivit noilor regului de creditare, in conditiile in care cele mai multe institutii au trimis tarziu normele spre a fi aprobate de banca centrala, incercand sa profite cat mai mult de timpul disponibil pentru a acorda credite dupa regulile existente, mult mai permisive.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2359 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pentru ca sistemul bancarist, care a b[gat Lumea in criza si-a pier

dut tot creditul populatiei.

 

Corectitudinea Bancilor

BNR nu mai are parghii reale dea stapani cursul si dobanzile interbancare. Prin vanzarea masiva a sistemului bancar ne-am sterilizat singuri in acest domeniu. Eu asi propune o lege cu un articol unic. Asi obliga bancile care au dat credite ca in contul garantiei sa se stinga creditul . Cu alte cuvinte daca eu am adus o locuinta in garantie la contractarea unui credit acel credit sa se stinga la data intrari in posesia banci a acelui imobil. Ca urmare a acestui articol bancile se vor gandi in mod serios daca sa mentina actualele dobanzi de CAMATARI sau sa le scada pentru a nu ramane cu imobilele pe cap. Pentru aceasta este nevoie de curaj din partea guvernului.

 

visezi frumos...

niciodata nu se va intampla asa ceva...fiindca valoarea unei imobile este pana la urma incerta...o banca in schimb vrea sa-si recupereze banii...n-are nici o legatura cu dobanda...dobanda depinde de riscuri si de cost...

Acceptabil *** / De acord ****

.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor