Europa de Est castiga de pe urma retragerilor de capital ale bancilor-mama

Sambata, 18 August 2012, ora 14:07
2243 citiri
Europa de Est castiga de pe urma retragerilor de capital ale bancilor-mama
Foto: Arhiva

Europa de Est, al carui sistem bancar este cel mai dependent de capitalul strain, ar putea avea beneficii mari pe termen lung de pe urma limitarii finantarii de la institutiile-mama, lasand loc pentru o crestere economica rapida.

Acordarea de credite in regiune a stagnat, potrivit datelor furnizate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Acest lucru a afectat cresterea economica, prin faptul ca a limitat consumul, insa a avut si efecte pozitive, precum inchiderea deficitelor bugetare si de cont curent, reducerea datoriilor externe, cresterea pietelor locale ale depozitelor bancare si apararea impotriva baloanelor speculative, scrie Bloomberg.

"Balanta de plati ale acestor tari va fi una mai curata. Cresterea economica in contextul unui avans mai moderat al creditului are sanse mai bune sa fie mai echilibrata", a declarat Kieran Curtis, manager la fondul de investitii Aviva Investors, din Londra.

Bancile vestice, precum UniCredit din Italia sau grupul austriac Erste, domina sectorul bancar din Europa de Est, detinand trei sferturi din totalul activelor.

Investitorii si-au exprimat ingrijorarea fata de retragerea bancilor straine catre pietele si operatiunile din tara de origine, care ar putea opri revenirea economica a statelor est-europene. Fondul Monetar International considera ca grupurile financiare vestice au dat un avant de 1,5% cresterii economice a Europei de Est pe an, pana in 2008.

BERD: Riscul unei crize de creditare persista in Europa de Est

In consecinta, riscul intrarii in faliment in urmatorii 5 ani a Ungariei si Poloniei a crescut la 4,37, respectiv 1,63 puncte procentuale, de la 3,78, respectiv 1,44 puncte la inceputul anului trecut, potrivit datelor Bloomberg.

Cat au retras bancile straine din Europa de Est

Bancile straine au retras din Europa de Est echivalentul a 0,7% din PIB, in trimestrul al treilea al anului trecut, respectiv 0,4% din PIB, in ultimele trei luni din 2011, potrivit Vienna Initiative.

Cea mai ingrijoratoare situatie este in Ungaria si in tarile baltice. Creditarea a inregistrat o scadere, in luna mai, cu 16% in Ungaria, 15% in Letonia si 8% in Lituania, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. In schimb, in Polonia, ea a crescut cu 3,9%, iar in Bulgaria si Romania cu mai putin de 1,5%, potrivit datelor BERD.

"Sistemul bancar a invatat o lectie si au devenit mai prudenti. Sigur ca avem nevoie de credit pentru a ne ajuta economia, dar este mult mai bine sa mearga mai incet, mult mai incet", a spus Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Europa Est retrageri capital, #sistem bancar Europa Est, #banci europa est , #credit