Evolutiile si paradoxurile dobanzilor la credite si depozite

Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 08:50
2720 citiri
Evolutiile si paradoxurile dobanzilor la credite si depozite
Foto: Curs de Guvernare

Dobanzile la creditele noi acordate gospodariilor in lei pentru achizitia de locuinte au ajuns mai mici decat cele in euro pentru toate scadentele. Potrivit datelor oficiale publicate de BNR pentru finele lunii august 2014, situatia se prezenta dupa cum urmeaza:

Daca aprecierea leului fata de euro si aderarea la euro se vor confirma, creditele in lei sunt mai putin avantajoase decat cele in euro la aceeasi dobanda, ceea ce explica inversarea mentionata mai sus.

Interesant este ca si bancile mizeaza pe o asemenea evolutie, confirmand indirect prognozele guvernamentale, deoarece altminteri nu ar cobori dobanda la euro sub cea la lei.

Este avantajoasa refinantarea unui credit ipotecar din euro in lei?

Cu toate acestea, modificarea raporturilor intre creditele in lei si cele in euro nu se regaseste, insa, la nivelul imprumuturilor noi acordate pentru consum. In cazul acestora, diferenta de dobanda a ramas net in favoarea euro, cu un ecart de circa patru puncte procentuale si jumatate la nivelul dobanzii anuale efective (DAE).

Citeste mai multe despre Evolutiile si paradoxurile dobanzilor la credite si depozite pe Curs de Guvernare.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#evolutie credit lei, #evolutie credit euro, #credite lei credite euro, #comparatie credite euro lei , #credit