Francul s-a apreciat brusc: Guvernul Romaniei, somat sa ia masuri pentru a-i proteja pe cei afectati

Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 20:54
5275 citiri
Francul s-a apreciat brusc: Guvernul Romaniei, somat sa ia masuri pentru a-i proteja pe cei afectati

In contextul saltului urias inregistrat, joi, de francul elvetian (CHF), Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) solicita Guvernului si Parlamentului sa ia masuri pentru protejarea romanilor care au credite in aceasta moneda.

"Va solicitam sa actionati cu maxima urgenta, potrivit competentelor de care dispuneti, pentru identificarea unei solutii care sa vina in ajutorul celor afectati", se arata in scrisoarea deschisa redactata de AURSF si remisa Ziare.com.

Asociatia aminteste ca in Parlament se afla in dezbatere de cateva luni doua initiative legislative pe tema conversiei creditelor in franci elvetieni in lei, una dintre ele apartinand unui grup numeros de parlamentari - 131 deputati si senatori.

"Avand in vedere vacanta parlamentara, consideram ca se impune adoptarea unei Ordonante de Urgenta care sa plece de la propunerile legislative aflate in Parlament, care sa fie apoi adoptata de cele doua Camere ale Parlamentului in cel mai scurt timp dupa reluarea activitatii parlamentare", se arata in scrisoare.

Veste buna pentru cei care au credite in franci elvetieni

AURSF a venit cu un set de propuneri suplimentare, care sa rezolve situatia celor care s-au imprumutat in franci elvetieni:

1. Obligarea institutiilor de credit de a propune consumatorilor posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor in valuta in moneda nationala, in cazul in care exista o diferenta de cel putin 20% intre cursul actual si cel de la momentul acordarii creditului. Cursul de conversie nu va putea depasi cursul de la momentul acordarii creditului cu mai mult de 20%.

2. Interzicerea solicitarii si aplicarii oricaror alte comisioane, costuri si garantii suplimentare in procesul de conversie a creditelor;

3. Interzicerea perceperii unei dobanzi anuale efective (DAE) mai mare in noua moneda de creditare.

Asociatia mai aminteste urmatoarele lucruri:

- inainte de izbucnirea crizei financiare, inclusiv pe fondul unei lipse de reglementare la nivel national, consumatorii au fost victimele unor practici de creditare iresponsabile si netransparente;

- consumatorilor le-a fost impusa achizitia de credite in valuta in perioada 2006-2008, in conditiile in care creditele in moneda nationala aveau costuri de pana la 2,5- 3 ori mai mari;

- pana la OUG 174/decembrie 2008, consumatorii nu intrau in posesia contractului de credit decat in momentul semnarii acestuia;

- consumatorii au fost de multe ori atrasi de banci prin oferte de credite cu o dobanda fixa relativ redusa pe perioada limitata (3,6 sau 12 luni), urmand ca dupa expirarea acestui termen costurile creditelor sa se majoreze semnificativ;

- in conditiile crizei financiare care s-a manifestat incepand cu finalul anului 2008, consumatorii au platit rate mult mai mari la credite, datorate deprecierii accentuate a leului fata de francul elvetian:

 • iulie 2007: curs mediu BNR CHF/leu - 1,8915
 • iulie 2014: curs mediu BNR CHF/leu - 3,6294
 • 15 ianuarie 2015: curs BNR CHF/leu - 4,3287.
 • Francul a avansat puternic dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis, in mod neasteptat, sa renunte la pragul de curs de 1,2 franci pentru un euro, precizand ca acesta nu mai este justificat.

  Masura a fost instituita in 2011 pentru a proteja tara de criza datoriilor suverane din zona euro.

  Presiunea pe pragul de curs valutar a crescut in ultima vreme, odata cu speculatiile conform carora Banca Centrala Europeana se pregateste sa tipareasca bani pentru achizitia de obligatiuni.

  Operatiunea este cunoscuta sub numele de relaxare cantitativa (quantitative easing - QE, in engleza) si este vazuta ca unul dintre ultimele instrumente aflate la dispozitia BCE pentru revigorarea inflatiei, in conditiile in care dobanda de politica monetara este de numai 0,05%, iar neincrederea privind efectul masurilor deja adoptate de institutie este in crestere.

  Veste proasta pentru romanii cu credite in franci: Moneda elvetiana a crescut vertiginos

  Francul se tranzactiona, joi dimineata, la 92 de centime pentru un euro la Londra, la 9:53, dupa ce a atins nivelul record de 85,17 centime pentru un euro, relateaza Bloomberg.

  De asemenea, moneda elvetiana a crescut cu 26% fata de dolar, la 81 de centime pe unitate.

  Curs euro-leu: Francul o ia la galop - ce face moneda europeana

  In Romania, cotatia a ajuns la 4,3287 lei/unitate, in crestere cu mai mult de 15% fata de sedinta precedenta, cand a fost de 3,7415 lei/unitate.

  C.P.

  Citeste si:
  Nicolae Ciucă, la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției: „Starea de alertă este la fel de importantă ca şi nevoia drepturilor şi libertăţilor”
  Nicolae Ciucă, la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției: „Starea de alertă este la fel de importantă ca şi nevoia drepturilor şi libertăţilor”
  Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, 6 decembrie, că va lua toate măsurile necesare pentru ca România să treacă prin această criză provocată de pandemia de COVID-19. De asemenea, cu...
  Grindeanu se laudă pe Facebook cu ciotul de autostradă inaugurat în Mureș: "Rezultate concrete! Nu festivism!". La comentarii, oamenii îl felicită pe Cătălin Drulă
  Grindeanu se laudă pe Facebook cu ciotul de autostradă inaugurat în Mureș: "Rezultate concrete! Nu festivism!". La comentarii, oamenii îl felicită pe Cătălin Drulă
  Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a transmis luni, 6 decembrie, un mesaj în care se laudă cu deschiderea unui tronson de 4,5 de kilometri de autostradă. La comentarii, mulți cititori...