Guvernul ajuta romanii cu restante la banci - care sunt riscurile si cine va iesi castigat

Marti, 04 Februarie 2014, ora 22:25
9643 citiri
Guvernul ajuta romanii cu restante la banci - care sunt riscurile si cine va iesi castigat

Aproape un milion de romani cu venituri mici si rate mari vor putea plati mai putin la banci, o perioada, si isi vor putea redirectiona veniturile catre consum, in cadrul unei facilitati anuntate de curand de Guvern.

Specialistii atrag atentia insa ca aceasta ar putea constitui un precedent periculos, pedepsindu-i pe cei corecti, in timp ce ii "premiaza" pe cei care nu isi indeplinesc obligatiile.

Cu acordul bancii, debitorii care intrunesc anumite conditii de eligibilitate vor putea obtine o injumatatire a principalului din rata lunara pe o perioada de pana la doi ani. Perioada de rambursare se va prelungi, in consecinta.

Ponta anunta ajutoare de la stat: In ce conditii ai putea plati rate mai mici la credit

Dupa aceasta perioada, clientii vor incepe sa achite integral ratele la zi, precum si sumele amanate din principal, insa vor beneficia, in schimb, de un credit fiscal, a explicat Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, pentru Ziare.com.

"Este vorba de o perioada de pana la 2 ani, in functie de cum se intelege clientul cu banca, din orice moment din graficul de rambursare. Dupa doi ani, clientul va achita si rata la zi, si diferenta de rata amanata.

Pentru a facilita acest lucru, intervine creditul fiscal: statul reduce impozitul pe venit in limita a 200 de lei, dar nu mai mult decat impozitul pe venit datorat. Adica, daca cineva castiga salariul minim pe economie, plateste impozit pe venit aproximativ 70 de lei, deci i se reduce cu 70 de lei", ne-a spus Liviu Voinea.

Practic, Guvernul asigura un cadru in care se pot face aceste intelegeri intre clienti si banci, a continuat ministrul. Conditia este ca structura dobanzii sa nu se modifice.

"Restructurari de credite se pot face si in prezent, nu se implica Guvernul. Dar Guvernul spune: Daca vreti ca intr-o astfel de intelegere sa intervina si Guvernul si sa ofere acest credit fiscal, atunci dobanda din contract la momentul incheierii acordului dintre client si banca nu se modifica. Daca este o dobanda variabila, ramane variabila, dar structura dobanzii nu se modifica", a precizat ministrul.

Cine se incadreaza?

Pot accesa aceasta facilitate persoanele care obtin venituri sub media nationala, de 1.600 de lei, si care nu au intarzieri mai mari de 90 de zile la plata ratelor la banca.

Mai exact, masura ar sprijini 907.000 de debitori persoane fizice. Important insa, aceasta "este optionala si din partea bancii, si din partea clientului", a mai precizat Ministrul Bugetului.

Scopul este stimularea consumului, sustin autoritatile, in vederea revigorarii sectorului privat. O suma de aproape 4 miliarde de lei ar urma sa fie disponibilizata din partea bancilor catre persoanele fizice.

Consultanti: Un precedent periculos care ii pedepseste pe cei corecti

Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate, catalogheaza masura drept discriminatorie, considerand ca aceasta va incuraja comportamentul de "neconformare".

"Este o masura care incurajeaza neconformarea fata de un set de obligatii contractuale si reguli, constituindu-se intr-un precedent periculos. Este o masura discriminatorie prin limitarea asupra anumitor categorii de populatie...

Ca de obicei, cel care produce (bani) si isi indeplineste obligatiile este 'vinovat si pedepsit', iar cel care nu are (bani) si nu isi indeplineste obligatiile asumate este 'premiat' si primeste diferite facilitati", a spus Mirela Serban pentru Ziare.com.

Potrivit reprezentantei R&M, este vorba de o masura sociala.

"Nu sustine nici investitiile, nici cresterea productivitatii, ci promoveaza si sprijina amanarea nejustificata - in opinia mea - a unor datorii reale si exigibile", a conchis Mirela Serban.

Economist: Guvernul vrea sa ajute, de fapt, bancile

Economistul Bogdan Glavan apreciaza ca impactul noii masuri trebuie sa fie unul minor, "altminteri nu ar fi starnit aprobarea FMI". Iar adevaratul scop urmarit este, probabil, sprijinirea, de fapt, a bancilor.

"De ce se adopta o masura atat de tintita si tocmai de aceea discriminatorie? Raspunsul este probabil acela ca statul vrea mai degraba sa faca un bine bancilor. Unii vor spune ca guvernul vrea sa ii sprijine de fapt pe nevoiasi, dar atunci revin cu intrebarea: de ce nu s-a adoptat o masura transparenta de reducere a poverii fiscale pentru saraci?

Nu vad alt motiv in afara de acela ca, in realitate, statul are o afacere cu bancile", noteaza Bogdan Glavan pe blogul sau, Logica Economica.

In ceea ce-i priveste pe cei saraci, nu se poate spune ca statul ii ajuta, ci ca le intinde, mai degraba, o momeala. "Cine este asistat devine dependent de stat", este concluzia unui studiu realizat de Banca Mondiala.

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#injumatatire rate credit, #Guvern credit fiscal, #ajutor romani credite banca , #credit