Guvernul limiteaza comisionul de rambursare anticipata (Video)

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 15:49
2863 citiri
Guvernul limiteaza comisionul de rambursare anticipata (Video)

Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, a anuntat miercuri prim-ministrul Emil Boc.

Comisionul de rambursare anticipata a creditelor - de consum, ipotecare sau de leasing - va fi de 1% din valoarea sumei rambursate anticipat, daca pana la scadenta contractului este mai mult de un an, si de 0,5% daca pana la scadenta este mai putin de un an, a decis Guvernul.

"In primul rand aceasta Ordonanta de Urgenta fixeaza dreptul consumatorilor de a rambursa anticipat creditul. Diferenta fata de actul normativ in vigoare in prezent consta in aceea ca acest comision de rambursare anticipata o sa fie de maximum 1% in conditiile in care acum e de 4-5%. (...) Este o masura in favoarea celor care au credite astazi", a anuntat Emil Boc.

Constatin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, a apreciat ca aplicarea acestui act normativ poate sa vina in sprijinul a circa opt milioane de consumatori.

O alta prevedere este ca bancile vor furniza clientilor un formular, in momentul in care doresc sa semneze un contract pentru un credit, care sa permita compararea diverselor oferte de la mai multe banci, pentru o mai buna informare.

"Comunicarea catre consumator se face printr-un formular standardizat. Cei care vor sa incheie un contract vor primi un formular standard pentru a lua cea mai buna decizie cu privire la creditul contractat", a mai declarat premierul.

Clientii bancilor se pot retrage din contract in 14 zile, daca gasesc o oferta mai buna

Inca o masura despre care Emil Boc spune ca va veni in ajutorul clientilor bancilor este aceea de a oferi posibilitatea de retragere dintr-un contract.

Astfel, clientii se vor putea retrage dintr-un contract cu o banca in termen de 14 zile, daca gasesc o oferta mai buna, fara sa fie nevoiti sa invoce vreun motiv.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta a fost initiat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si Consiliul Concurentei si a primit avizul Bancii Nationale a Romaniei.

Potrivit actului normativ plecat de la initiatori, se statueaza explicit dreptul consumatorului de a se elibera in orice moment, in totalitate sau in parte, de obligatiile sale care decurg dintr-un contract de credit.

Amenzi de pana la 100.000 lei pentru bancile care incalca noile norme privind rambursarea anticipata

Bancile risca amenzi cu valori cuprinse intre 5.000 si 100.000 de lei pentru nerespectarea noilor norme privind rambursarea anticipata a creditelor, potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate miercuri de Guvern, a declarat presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, citat de Newsin.

Comisionul de rambursare anticipata a creditelor - de consum, ipotecare sau de leasing - va fi de 1% din valoarea sumei rambursate anticipat, daca pana la scadenta contractului este mai mult de un an, si de 0,5% daca pana la scadenta este mai putin de un an, a decis Guvernul.

Potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate miercuri de Guvern, comisionul va fi de 1% din valoarea sumei rambursate anticipat, in cazul in care pana la data scadentei contractului este mai mult de un an. In cazul in care perioada pana la data scadentei este mai mica de un an, comisionul va fi de 0,5%.

Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern va intra in vigoare in 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, dar bancila vor avea la dispozitie inca 90 de zile din acel moment in care sunt obligate sa modifice contractele de credit, implicit valoarea comisionului de rambursare anticipata, prin acte aditionale la contractele initiale.

Bancile vor fi totodata obligate sa ofere persoanelor care vor sa contracteze credite formulare standardizate, inainte de semnarea contractelor, pentru a le da posibilitatea sa compare ofertele de pe piata. Dupa incheierea contractului, beneficiarul are un termen de 14 zile in care pot renunta la contract fara a da explicatii si fara a plati vreo penalizare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Guvern comision rambursare anticipata credit , #credit