Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

IMM-urile, victimele crizei creditelor

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 12:13
2282 citiri
IMM-urile, victimele crizei creditelor
Foto: Arhiva

Creditele acordate de banci societatilor nefinanciare cumulau, in septembrie, 114 miliarde de lei, in crestere fata de luna precedenta, cand au fost de 110,5 miliarde de lei, reprezentand mai mult de jumatate din totalul creditului neguvernamental, potrivit datelor BNR.

Creditele acordate companiilor au recuperat, astfel, terenul pierdut in ultimii doi ani. De exemplu, in decembrie 2008, soldul total al creditelor pentru companii a fost de 94,5 miliarde de lei, comparativ cu imprumuturile pentru persoane fizice de 99,2 miliarde de lei, iar diferenta s-a accentuat la sfarsitul anului 2010, raportul fiind de 96,1 miliarde de lei la 100,2 miliarde de lei.

Totusi, societatile nefinanciare (definite ca fiind societatile angajate in productia de bunuri comerciale si prestarea de servicii nefinanciare) nu au beneficiat in mod egal de finantare, entitatile corporative de dimensiuni mari fiind, in general, favorizate, in detrimentul IMM-urilor, potrivit raportului asupra stabilitatii financiare al BNR, fiind vorba in general de refinantari si mai putin de imprumuturi noi.

Sansele la finantare sunt si mai reduse pentru solicitantii din sectoarele imobiliar, constructii si turism, considerate de creditori cele mai riscante.

Temerile bancilor sunt justificate, avand in vedere calitatea portofoliului de credite acordate persoanelor juridice. Astfel, volumul creditelor neperformante a crescut cu 40% in perioada iunie 2010 - iunie 2011. Tendinta este, totusi, de ameliorare, in conditiile in care, in intervalul iunie 2009 - iunie 2010, cresterea a fost de 200%.

Relevanta este situatia celei mai mari banci locale, BCR, care a inregistrat o pierdere de 21 miliarde euro in trimestrul al treilea, pierdere explicata prin scaderea venitului operational si cresterea provizioanelor in creditarea corporate.

"Revenirea economica a avut un ritm mai lent decat ne asteptam. Acest fapt se reflecta in evolutia afacerilor clientilor nostri, in veniturile acestora, in tranzactiilor pe care acestia le efectueaza cu BCR", a spus Dominic Bruynseels presedinte executiv al BCR, cu ocazia anuntarii rezultatelor financiare la noua luni.

"Exista perspective ca rata creditelor neperformante sa atinga nivelul maxim in cursul anului 2011, inscriindu-se, ulterior, pe o traiectorie descrescatoare, pe masura ce revenirea economica se va consolida, iar dinamica creditelor nou acordate va deveni superioara celei aferente creditelor nou intrate in pierdere", se precizeaza in raportul BNR.

Revenirea economica este, insa, tot mai nesigura pe sfarsit de an. De la estimari initiale de 4-4,5%, cresterea economica a fost revizuita in jos, spre 2%, pentru anul 2012. O cifra prea modesta pentru a genera optimism cu privire la sectorul IMM, confruntat, in plus, cu restante catre furnizorii proprii, arierate catre bugetul de stat etc.

Potrivit datelor BNR, aproape 95% din suma incidentelor majore de plati este generata de IMM-uri (iar peste 50% apartin microintreprinderilor). Si, din nou, firmele private din sectoarele constructii si imobiliar inregistreaza cele mai mari rate de neplata. Acest fapt trebuie totusi privit in context: o parte importanta dintre IMM-uri au suferit in relatia cu furnizorii si clientii lor companii mari, care au profitat de situatia economica dificila pentru a "se finanta" fara costuri pe seama companiilor mici.

Revenirea economiei trebuie sa fie insotita de reluarea creditarii pentru ca perspectivele descrise de BNR sa se materializeze. Insa, pentru moment, ritmul de crestere al creditelor pare inferior avansului economic si, oricum, survine mai tarziu decat se astepta si mult in urma reluarii cresterii economice.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#credite IMM, #criza credite, #crestere economica , #credit