Lazea: Bancile din Romania au fost total netransparente

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 20:21
847 citiri
Lazea: Bancile din Romania au fost total netransparente
Foto: Arhiva

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat vineri ca bancile din Romania au fost total netransparente si au profitat cat au putut, insa "daca vrem sa zguduim barca sistemului bancar, putem sa ajungem cu ponderea creditului in PIB unde eram acum 3-4-5 ani".

"In Romania, de bine de rau, ne mentinem cu creditul in PIB la 40%. Daca vrem sa zguduim barca sistemului bancar cu orice dinadins, putem sa ajungem cu ponderea creditului in PIB unde eram acum 3-4-5 ani. De aceea este o discutie care nu trebuie purtata in termeni populisti. Una este transparenta pe care directiva 48/2008 o cere si este bine pentru ca bancile din Romania au fost total netransparente si au profitat cat au putut si, intr-un fel, si-au meritat aceasta reactie", a spus Lazea.

Economistul-sef al BNR sustine ca adancimea pietei financiare este un factor definitoriu si atrage investitorii straini.

"Noi, ca si stat, ca decidenti, ca si clienti, nu trebuie sa facem nimic ca sa lovim in adancimea pietei financiare. Noi avem dubii daca mentinem sau nu contributia la Pilonul II (piata pensiilor private obligatorii, n.r.), pe piata de capital privatizam o data la trei ani o companie si, atunci, participatii de doar 5%, in sectorul bancar apare OUG 50 (...) Eu m-as gandi de doua ori inainte sa scriu si sa lansez atacurile astea virulente impotriva bancilor, in mod nediscriminatoriu", a mai spus oficialul BNR.

Acesta a adaugat ca reforma in Romania nu se limiteaza la reforma salariilor si a pensiilor, care trebuie facute. "Lucrurile grele, care nu sunt foarte placute, dar care trebuie facute sunt: flexibilitatea fortei de munca, adancimea pietelor financiare, calitatea sistemului juridic, calitatea infrastructurii. Aceasta este agenda Romaniei pe urmatorii 20 de ani", a adaugat Lazea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#credite consumatori, #sistem bancar Romania, #Valentin Lazea credite , #credit