Ziare.com

Lectii pentru Guvern: Cum pot ajuta autoritatile debitorii in criza

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 12:43

   

Lectii pentru Guvern: Cum pot ajuta autoritatile debitorii in criza
Criza prelungita, prabusirea preturilor in sectorul imobiliar, precum si fluctuatiile de curs valutar au inrautatit situatia debitorilor din majoritatea statelor. Ce masuri au luat autoritatile pentru ajuta clientii bancilor afectati de aceste evolutii?

In contextul prabusirii pietei imobiliare, administratia Obama si Agentia Federala pentru Creditarea Ipotecara au anuntat, la inceputul acestei saptamani, lansarea unui program care va veni in sprijinul a aproximativ un milion de clienti cu credite ipotecare in desfasurare sa isi refinanteze imprumuturile.

Principala masura consta in eliminarea plafonarii LTV-ului (loan to value - valoarea ipotecii ca raport din valoarea de piata a casei) pentru refinantarea imprumuturilor ipotecare, cu sprijinul marilor creditori ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac.

Ajutorul este destinat doar clientilor care nu au avut intarzieri la plata ratelor in ultimele sase luni inainte de a aplica.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

Desi, in SUA, dobanzile se afla la nivelul minim istoric, multi clienti nu au reusit sa isi refinanteze imprumuturile, ca urmare a deteriorarii garantiilor.

In martie 2009, administratia Obama a lansat programul guvernamental "Home Affordable Refinance Program" in valoare de 75 de miliarde dolari, constand intr-o serie de masuri privind restructurarea imprumuturilor americanilor cu veniturile afectate de criza. In cadrul acestui program, raportul LTV era fixat la 125%, ceea ce facea ca majoritatea garantiilor sa nu fie eligibile pentru acest program.

Desi in momentul introducerii programului autoritatile estimau ca beneficiarii vor fi in numar de 5 milioane, pana in august 2011, mai putin de 900.000 de persoane si-au refinantat creditele in cadrul programului.

In noua varianta a programului, nivelul LTV este majorat, administratia sperand astfel sa faciliteze accesul mai multor americani, indiferent de cat de mult s-a depreciat pretul locuintelor. Totodata, sunt eliminate anumite taxe si reduse altele pentru clientii care vor lua imprumuturi pe termen mai scurt.

Si in Ungaria Guvernul prezidat de Viktor Orban a adoptat o masura extrem de controversata, in scopul sprijinirii debitorilor cu credite in franci elvetieni. Astfel, Guvernul le ofera debitorilor maghiari in franci posibilitatea de a rambursa imprumutul la un curs de schimb fix, 180 de forinti pentru un franc, mult mai scazut fata cursul de pe piata.

In Ungaria, doua treimi din creditele ipotecare sunt denominate in moneda elvetiana.

Inscriindu-se intr-o serie lunga de decizii radicale, noua masura a Guvernului a contribuit mai mult la deteriorarea imaginii Ungariei din perspectiva investitorilor. Astfel, Ungaria, primul stat al Uniunii Europene care a primit ajutor financiar, in 2008, din partea organizatiilor internationale, are cel mai scazut grad de investitii stabilit de toate cele trei mari agentii de rating Standard and Poor's, Fitch si Moody's.

Cum ajuta autoritatile romanii care nu-si pot plati creditele?

In Romania, masurile s-au limitat la implementarea Ordonantei de Urgenta 50/2010. Principala prevedere care a venit, practic, in sprijinul debitorilor confruntati cu dificultati financiare a fost eliminarea comisionului de rambursare anticipata.

Potrivit Consiliului Concurentei, in primul an de la adoptarea ordonantei, au fost refinantate 160.000 de credite, in conditiile in care numarul restantelor mai mari de 30 de zile este de aproximativ un milion, conform datelor BNR. Si romanii s-au lovit de problema deteriorarii valorii imobilelor aduse garantie, in conditiile in care preturile locuintelor au inregistrat scaderi dramatice in ultimii ani.

Clientii bancilor din Romania mai beneficiaza si de teoria impreviziunii, stabilita prin noul Cod Civil, potrivit careia, in cazul in care executarea contractului a devenit foarte dificila ca urmare a unor "schimbari exceptionale", instanta judecatoreasca poate dispune adaptarea contractului la noile circumstante sau chiar intreruprerea relatiilor contractuale.

Totodata, debitorii mai obtin, potrivit actului citat, un termen minim de 15 zile imprumutatilor pentru rambursarea creditului in caz de denuntare unilaterala a contractului de catre banca, iar la executarea ipotecilor mobiliare si fidejusorii, codebitorii solidari sau orice persoana care a notificat existenta unui drept sau a unei pretentii cu privire la bunul executat.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1302 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

SIMPLU

Modelul merkel&Sarko :"tunde" 50% din datorie!

 

Nu poti tunde 50% din debit. Falimenhtezi creditorcreditorul.

Si cine plateste acei 50% catre debitor ? Statul ?
Statul e sarac ca nu are dupa ce bea apa fara sa mai faca si gesturi filantropice.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor