Ministerul de Finante spune ca indicele care a inlocuit ROBOR e valabil si pentru Prima Casa. Legislatia zice altceva

Joi, 02 Mai 2019, ora 17:48
8579 citiri
Ministerul de Finante spune ca indicele care a inlocuit ROBOR e valabil si pentru Prima Casa. Legislatia zice altceva

Noul indice de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a inlocuit de azi ROBOR, se aplica si programelor guvernamentale cu garantia statului, a anuntat, joi, Ministerul Finantelor.

Aceste programe sunt Prima Casa, Prima Masina si Investeste in tine.

"Regula includerii in formula de calcul a ratei de dobanda a indicelui de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare calculat trimestrial se aplica si programelor guvernamentale cu garantia statului - Programul Prima casa aprobat prin OUG 60/2009, Programul Prima Masina, aprobat prin OUG 66/2014 si Programul INVESTESTE IN TINE, aprobat prin OUG 50/2018", se arata in comunicat.

Astfel, spune ministerul, pentru creditele acordate in moneda nationala rata de dobanda va fi compusa din indicele de referinta calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului.

Noul indice de referinta se aplica creditelor noi acordate si la refinantarea creditelor aflate in derulare, se mai arata in comunicat.

Legislatia privind Prima Casa spune insa altceva

Insa, ordonanta care a introdus noul indice nu a modificat si legislatia speciala ce reglementeaza programul Prima Casa, iar bancile continua sa includa in oferte credite Prima Casa cu dobanda legata de ROBOR, la recomandarea juristilor proprii, informeaza Profit.ro.

Programul Prima Casa este reglementat prin legislatie speciala, ce nu a fost modificata de ordonanta care a impus noul indice IRCC pentru restul creditelor.

Asadar, in prezent bancile considera ca tot indicele ROBOR trebuie sa ramana referinta.

Banca Transilvania, cea mai mare din tara dupa active, a publicat deja pe siteul propriu noile dobanzi variabile compuse pe baza indicelui IRCC pentru creditele ipotecare standard, pastrand, insa, in oferta pentru Prima Casa dobanzile legate la ROBOR. Situatia este valabila si la alte banci

BNR a anuntat noul indice pentru creditele in lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, ca indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va inlocui ROBOR, in functie de care sunt calculate dobanzile la creditele in lei, este 2,36%.

Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat incepand din 2 mai, se calculeaza ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

In 30 aprilie, indicele ROBOR la 3 luni era 3,37%, iar indicele ROBOR la 6 luni era 3,42%.

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic si, la sfarsitul fiecarui trimestru, valoarea actualizata a indicelui de referinta pentru creditele consumatorilor.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com