Noua tendinta pe piata bancara: Cardul de credit pentru refinantare

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 07:14
6285 citiri
Noua tendinta pe piata bancara: Cardul de credit pentru refinantare
Foto: Arhiva

Refinantarea, alaturi de cardul de credit, a reprezentat miza bancilor in perioada crizei financiare. Cardurile de credit si descoperitul de cont (overdraft) au fost formele de imprumut cel mai facil de accesat, dar si cele mai scumpe.

Costurile ridicate, cuplate cu informarea redusa a utilizatorilor cu privire la modul de functionare a acestui produs, au adus rapid imprumutul pe card in fruntea topului creditelor restante.

Prin urmare, bancile si-au adaptat ofertele, lansand cardurile de credit pentru refinantarea unuia sau mai multor carduri deja existente sau a overdraftului.

Clientul care acceseaza un astfel de card in scopul refinantarii poate opta pentru achitarea datoriilor existente intr-un numar de rate care variaza de la o institutie la alta. Pe langa dobanda, noul card de credit poate fi insotit de o serie de costuri, precum comisionul de emitere si cel de administrare.

Astfel, clientii care opteaza pentru un card de credit de la Millennium Bank pot solicita activarea optiunii de a refinanta un card de credit vechi sau un overdraft, folosind functionalitatea plan de rate. Numarul de rate lunare variaza intre trei si 30. Cardul de credit pentru refinantare are o dobanda de 12%.

Banca ofera urmatorul exemplu de calcul: in cazul unui card de credit de pe care s-a folosit suma de 3.000 de lei si care are o dobanda anuala de 25% (o dobanda medie pe piata cardurilor de credit), daca un client plateste lunar suma minima de 5%, atunci acesta va achita integral creditul in 113 luni, iar dobanda totala pentru aceasta perioada va fi de 1.900 de lei, care se adauga la suma folosita initial.

Prin refinantare, rata lunara va fi de 116,24 lei, iar dobanda totala platita in cele 30 de luni va fi de 487 de lei, cu 75% mai putin decat in cazul anterior.

De asemenea, cardurile detinute la alte banci pot fi refinantate prin intermediul cardului de credit Bonus Card, oferit de Garanti Bank.

Clientii au posibilitatea de a rambursa pe cardul de cumparaturi debitul ce urmeaza a fi refinantat, prin intermediul unui plan de rambursare in 36 de rate fara dobanda sau de a opta pentru un discount de 10% din suma refinantata si o perioada de gratie de 6 luni.

Dobanda platita de clientii care nu ramburseaza integral sumele utilizate in perioada de gratie de pana la 50 de zile este fixa si are valoarea de 27,6%. Taxa anuala de administrare este de 40 de lei, iar la reinnoirea cardului de cumparaturi platiti o taxa de 15 lei.

Banca Comerciala Carpatica a lansat un produs similar, cardul de credit Visa Smart BCC, prevazut cu o linie de credit in limita a cel mult 10.000 de euro, echivalent lei.

Rata dobanzii se stabileste in functie de indicele Robor la 6 luni plus o marja fixa de 9,6%. Banca percepe un comision de emitere de 30 de lei si comision anual de administrare de 40 de lei. Potrivit calculelor bancii, la un imprumut de 10.000 de lei pe 12 luni, valoarea totala platibila este de 12.223 de lei. A fost luata in calcul valoarea Robor la 6 luni din data de 30 decembrie 2011.

Tot mai multi romani cu credite au apelat in ultimii ani la refinantare, conform unui studiu publicat recent de compania KRUK International.

"15% dintre romani sustin ca au luat un credit pentru a acoperi unul vechi, 25% au acumulat datorii in 2011 si 6% au intrat in contact cu o firma de colectare creante sau cu un departament specializat in acest sens din cadrul unei companii", se precizeaza in studiu.

Multe carduri de credit au fost inchise prin intermediul unui credit de consum, insa, in conditiile in care noul regulament al BNR privind creditele pentru consumatori limiteaza considerabil accesul la acest tip imprumut, bancile reiau promovarea intensa a cardurilor de credit.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#card credit refinantare, #refinantare card, #credite restante, #imprumut banca , #credit