Ziare.com

Obligat sa restituie toti banii intr-o transa dupa ce a dat banca in judecata

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 15:57

   

Obligat sa restituie toti banii intr-o transa dupa ce a dat banca in judecata
Un client care a contestat comisionul de risc ar putea sa fie nevoit sa ramburseze integral creditul de aproape 100.000 de franci elvetieni contractat de la Volksbank Romania, dupa ce Judecatoria Ramnicu Valcea a decis anularea conventiei de credit.

In primavara lui 2008, clientul a contractat de la Volksbank Romania un credit cu ipoteca in valoare de aproape 100.000 CHF. In octombrie 2011, dupa aparitia OUG nr. 50/2010 si in contextul in care intampina dificultati la plata ratelor, clientul a solicitat bancii sa-i restructureze creditul si sa elimine comisionul de risc, se arata intr-un comunicat al avocatului Mihai Kehaiyan, care a reprezentat Volkbank Romania.

Banca a acceptat rescadentarea creditului, fiind incheiat un act aditional prin care sunt implementate noile conditii ale creditului.

O luna mai tarziu, clientul a dat banca in judecata, solicitand instantei sa constate caracterul abuziv al clauzei privind comisionul de risc din conventia initiala de credit, sa constate nulitatea acestei clauze si sa dispuna restituirea sumelor percepute cu titlu de comision de risc, potrivit cererii inregistrate pe 11 noiembrie 2011 la Judecatoria Ramnicu Valcea.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Instanta s-a pronuntat la sfarsitul lunii noiembrie 2012 in acest dosar (14956/288/2011). Prin sentinta, este constatat caracterul abuziv al clauzei privind comisionul de risc, insa judecatoarea opteaza, in temeiul dispozitiilor Legii nr. 193/2000, pentru o sanctiune mult mai drastica: anularea intregului contract.

"Ca urmare a acestei decizii, contractul de credit este anulat, iar partile trebuie aduse in situatia anterioara semnarii contractului. Asta presupune ca debitorul sa returneze integral creditul. Cand a dat banca in judecata, clientul probabil ca nu a avut in vedere o astfel de consecinta. Sentinta este cu executare", declara Mihai Kehaiyan, potrivit comunicatului citat.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6743 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

foarte bine ! unde suntem aici ? la gradinita ?

e , uite ca nu suntem la gradinita !
banii jos , intr-o singura transa !

 

Asa vreti sa-i speriati pe cei care sunt jecmaniti de banci???

Daca contractul a fost anulat, nu inseamna ca debitorul trebuie sa plateasca toata suma, ci trebuie sa incheie un alt contract cu banca in noile conditii, adica cu mai putine comisioane.

OMG!

Cum sa nu iubesti modul in care judecatorii aplica legea in Romania? Sentinta ii da dreptate clientului: in relatia cu banca a avut numai de pierdut!

 

Fraier, fraier! Nimeni nu trateaza cu o banca de pe pozitii de forta

Dar, si banca va pierde. Clientul nu poate plati, ii vor lua apartamentul/casa, care valoreaza acuma 20% din ce a fost avansat inaintea bulei imobiliare.

 

dar banca are si foarte mult timp sa-si recupereze si restul

de 80% pe care-l pierde doar fictiv acum !
banca confisca si asteapta si zeci de ani , daca e nevoie si tot isi recupereaza procentul !
cei care au datorii la banci , o sa urle la Luna restul vietii !
s-au grozavit , s-au impaunat , a mers strungarul cu mercedes , si-a facut gainarul vila cu bani din banca ( nici nu poate plati curentul si intretinerea ) acum vine nota de plata !
ce are el valoreaza 20% si trebuie sa roboteasca toata viata pe post de sluga cu salariu calculat la .... subzistenta !

diferenta e semnificativa..

daca citesti constractul si nu semnezi toate tampeniile, banca ar trebui sa suporte riscul deprecierii activelor cu care garantezi imprumutul. riscul asta se include in mod normal in dobanzile practicate. problema e ca unele banci isi rezerva dreptul sa recalculeze prima de risc si nu o fac prea transparent.

in cazul de fata, clientul nu a vrut ca banca sa suporte acest risc, deci clientul trebuie sa returneze suma imprumutata initial. e problema lui daca a folosit banii ca sa cumpere un apartament care ulterior a pierdut 50% din valoare. riscul nu mai este al bancii.

desi relatia client-banca pare (si deseori este) inegala, banca tratand de pe pozitii de forta, sa nu uitam ca banii pe care banca ii imprumuta clientului sunt in mare parte bani depozitati la aceeasi banca de alte persoane, private sau juridice, uneori fonduri mutuale sau fonduri de pensii. banca nu poate sa-i spuna pensionarului: "ne pare rau, i-am dat banii dvs lui Dorel care a cumparat cu ei o cutie de carton la pret de vila de lux si nu mai poate plati ratele. pensia dvs s-a evaporat!"

banca pierde din publicitatea negativa mult mai mult decat

comisionul ala

Nu stiu ce operatiuni mai are Volksbank in RO...

... parca-si reduceau activitatea. Toate bancile au imagine proasta, toti se tem de banci dar toti apeleaza la ele. Singura atitudine corecta e sa citesti de 7 ori contractul - eventual platesti un specialist sa-ti explice toate chichitzele - si sa decizi in consecinta.

- Toate contractele de imprumut stipuleaza ca banca poate cere restitutirea integrala a creditului, intr-o singura plata. Totusi, pana acuma, este primul caz de care aud; daca judecatoarea a decis rezilierea contractului, banca e fortata sa ceara returnarea sumei intr-o plata.

@Tragicomedian

Lucrez in special cu bancile si, de aceea, va spun: banca trebuie tratata INTOTDEAUNA de pe pozitii de forta.
In contradictie cu ceea ce multi dintre noi cred, in bancile din Romania lucreaza specialisti de mana a 15-a. Nu stiu ce inseamna un contract, habar n-au sa citeasca o evaluare de garantie imobiliara si n-au nici cea mai mica idee despre mecanismele financiare. Iar Volksbank e una dintre cele mai slab dotate banci din punctul de vedere al personalului.
Dupa parerea mea, in cazul de fata, instanta este cea inepta: la o contestatie pentru vicii contractuale nu se poate raspunde printr-o decizie care sa agraveze starea initiala.

perfect

pai toti banii pe care i-a platit pana acum se scad din aia 100.000, deci mai are de platit probabil 60-70k. practic este o refinantare, dar suma refinantata va fi semnificativ mai mica pentru ca nu include nici o dobanda, ba chiar se scad dobanzile platite pana acum.
singura problema va fi sa obtina un nou credit dupa ce si-a castigat un oarecare 'renume' in piata.. :)

 

Probabil

Se va incheia un nou contract. Si executarea sentintei nu va mai avea loc. Acum depinde ce gajuri are clientul... si cat de lacoma e banca.

 

nu poti lupta cu sitemul

bancile ca si asiguratorii ca si distribuitorii de medicamente si multi altii care pentru suma corecta au reusit sa treaca legi in favoarea lor fac si au facut pana acum legea in romania. singura noastra sansa este sa fie obligati sa respecte legile europene si la noi in tara.

 

Exact...

...respectarea legii este lupta contra sistemului.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor