Ordonanta creditelor, mostra haosului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 07:52
2373 citiri
Ordonanta creditelor, mostra haosului

Si daca toata brambureala ce caracterizeaza aceasta guvernare trebuia sa fie sintetizata intr-o singura mostra, daca toata nevroza acestui popor care nu mai intelege nimic trebuia adunata intr-o pilda, ele poarta, cu siguranta, numele celebrei de-acum ordonante 50.

Este vorba despre ordonanta care obliga bancile sa renunte la comisoanele considerate nelegale conform reglementarilor comunitare. Va aduceti probabil aminte ce nebunie a starnit ea. Bancile au trimis milioane de notificari titularilor de credite, acestia au venit, din scurt, la ghisee unde au stat la cozi uriase pentru a semna acte aditionale de modificare a contractelor. Au aparut tensiuni intre banci si clienti, au fost intentate procese, intr-un cuvant s-a declansat o intreaga nebunie referitoare exclusiv la contractele deja semnate si aflate in curs de executare.

Nimeni n-a ascultat vocea BNR care indemna la retinere si avertiza ca ordonanta nu ar trebui aplicata contractelor in derulare, ci doar celor ce urmeaza a fi semnate dupa schimbarea legislatiei. Dar, intr-o buna zi, a sosit la Bucuresti delegatia FMI, tot un fel de banca si fondul acesta, care a spus exact acelasi lucru, ba chiar a conditionat acordarea urmatoarei transe a imprumutului de modificarea ordonanatei.

Si asa ceva n-a mai putut fi contestat. Asa ca, intr-o clipita, a fost la loc comanda. Ordonanata a fost modificata in comisia de Buget-Finante si, este clar, la fel se va intampla si in plen. Au votat pentru modificare inclusiv senatorii Coalitiei, desi unii parlamentari PD-L au reactionat vehement. Iulian Urban, spre exemplu, este un sustinator infocat al formei initiale a ordonantei care i-ar apara pe romani de abuzurile bancilor.

Eu nu stiu, sincer, cum ar trebui sa fie reglementata aceasta chestiune, desi argumentul neretroactivitatii pare a sta in picioare, iar opiniile BNR sunt, in general, corecte si fundamentate. Asadar este posibil ca varianta actuala, ceruta de FMI, sa fie cea corecta. Dar atunci, pentru Dumnezeu, de ce a fost nevoie de toata nebunia din aceasta vara? De ce nu putea Guvernul sa masoare de 100 de ori inainte de a taia o data si de a induce o asemenea nebunie? Sau, daca este convins de justetea primei variante, de ce nu a tinut cu dintii la ea si a capitulat fara prea multe explicatii?

Si de-acum se se va intampla oare? Ordonanta acum modificata a produs deja efecte. Actele aditionale au fost semnate, au fost operate modificari in contractele de creditare, au fost modificate comisioane, s-au schimbat sumele de plata, au fost intentate procese, a fost platit un avans avocatilor. Ce se va intampla cu toate acestea?

Se revine la forma initiala a contractelor de credit? Si cum anume, prin alte contracte aditionale sau automat? Iarasi trebuie trimise notificari, iarasi vor urma cozi la banci, cu scandal si agitatie? Si cine va deconta timpul, nervii si banii cheltuiti aiurea de oameni?

La fel s-a intamplat, daca va aduceti aminte, si cu ordonanta privind drepturile de autor. Intai a fost nebunia, dupa care a venit solutia fireasca, insa cei care au apucat sa se conformeze au avut numai de pierdut. Asta e morala care trebuie sa le intre in cap romanilor? Ca legislatia este precum nisipurile miscatoare? Ca decizia guvernamentala este precum untul la soare?

Ca legea nu trebuie respectata pentru ca oricum se schimba? Ca actul de guvernare poate fi oricat de iresponsabil ca tot nu plateste nimeni? Si, in aceste conditii, de ce ar avea romanii incredere si respect pentru guvernantii lor?

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#ordonanta creditelor, #ordonanta 50 amendamente, #ordonanta 50 FMI , #credit