Palma peste obrazul Guvernului: "Electorata" nu va aduce prea multi bani la buget

Vineri, 27 Iunie 2014, ora 19:08
1520 citiri
Palma peste obrazul Guvernului: "Electorata" nu va aduce prea multi bani la buget

Consiliul Fiscal sustine ca schema pentru restructurarea creditelor, celebra "electorata", nu va avea impactul bugetar estimat de Finante, de 725,5 milioane de lei pentru 2016 si 757 milioane de lei pentru 2017, deoarece masura nu este atractiva pentru majoritatea debtorilor

Consiliul Fiscal sustine ca nu poate aprecia cate persoane vor beneficia in realitate de facilitate, avand in vedere ca depinde de capacitatea debitorului de a-si plati datoriile catre banca, dar si de dispozitia bancilor de a aproba restructurarile de credit.

Afla mai multe detalii despre schema de restructurare creditelor: Celebra "electorata", aprobata de Guvern: Cine beneficiaza si in ce consta ajutorul

"Exista sanse rezonabile ca propunerea legislativa sa fie mai putin atractiva in cazul debitorilor care nu inregistreaza intarzieri la plata (circa 90% din totalul debitorilor eligibili au intarzieri la plata mai mici de 15 zile), in conditiile in care acestia nu ar intentiona sa se indatoreze suplimentar si, in acelasi timp, mai atractiva pentru cei care inregistreaza deja intarzieri mai semnificative, dar pana in 90 de zile, dar care reprezinta sub 10% din debitorii eligibili", sustin expertii Consiliului Fiscal.

Astfel, acestia au calculat ca impactul bugetar anual pentru anii 2016 si 2017 ar putea fi de maxim 771,73 milioane lei, nivel apropiat de estimarea Ministerului Finantelor.

S-ar ajunge la aceasta suma doar in conditiile in care toti debitorii eligibili ar opta pentru reducerea ratei cu 35% pe o perioada de doi ani, iar bancile ar aproba toate cererile de restructurare. Insa aceasta situatie este putin probabila, opineaza Consiliul Fiscal, din cauza "atat caracterului optional al facilitatii, in conditiile in care gradul de atractivitate este potential redus pentru acei debitori care nu inregistreaza arierate in serviciul datoriei (circa 90% din cei cu restante sub 90 de zile au intarzieri la plata mai mici de 15 zile), cat si potentialului efect de antrenare asupra economiei din perioada de diminuarea ratelor lunare de plata ca urmare a plusului temporar de venit disponibil".

Scenariul Finantelor, unul putin probabil

"In conditiile ipotezei maximale - conform careia toti debitorii eligibili ar opta pentru si ar beneficia de rescadentare -, venitul disponibil ar putea creste cu un maxim de 5 miliarde de lei, iar impactul economic pozitiv ar avea potentialul sa fie consistent in conditiile in care masura tinteste consumatori cu venituri apropiate de si sub medie si, deci, cu inclinatie marginala spre consum ridicata, intr-o perioada in care exista un deficit de cerere agregata", potrivit sursei citate.

Consiliul Fiscal apreciaza insa ca probabilitatea de materializare a unui scenariu apropiat de acesti parametri este foarte redusa.

"In aceste conditii, dimensiunea pierderii de venituri ar trebui sa fie usor de acomodat in cadrul proiectului de buget astfel incat tintele anuale si cele pe termen mediu sa nu fie afectate. In plus, la momentul definitivarii proiectului de buget pentru anul 2016, incertitudinile referitoare la dimensiunea pierderii de venituri bugetare se vor fi clarificat, iar cuantumul pierderilor de venituri bugetare va putea fi evaluat cu precizie si compensat corespunzator", mai sustine Consiliul Fiscal.

Guvernul a aprobat, joi, schema fiscala menita sa ajute persoanele care intampina dificultati la plata ratelor la banci.

Ea va fi aplicata doar in cazul persoanele cu venituri din activitati dependente sub 2.000 de lei pe luna, iar deducerea din venitul lunar impozabil va fi de 900 de lei, restructurarile fiind permise pana la finele lui 2015, conform Ministerului Finantelor.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Consiliu Fiscal electorata, #probleme electorata, #efecte electorata , #credit