Ziare.com

Pandemia de coronavirus a diminuat volumul de credite: companiile se imprumuta mai mult decat populatia, in aceasta perioada

de Nicolae Manole
Marti, 23 Iunie 2020, ora 12:26

   

Pandemia de coronavirus a diminuat volumul de credite: companiile se imprumuta mai mult decat populatia, in aceasta perioada
Criza pandemica a determinat reducerea volumului de credite acordate de catre bancile comerciale cu 0,5% in aprilie 2020 raportat la luna precedenta, arata statisticile publicate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Creditul neguvernamental in lei s-a diminuat cu un ritm lunar de 0.6% ajungand la 181,9 miliarde lei.

Defalcat pe componentele populatie si companii, imprumuturile au scazut cu dinamici luna/luna de 0.2% la 111,2 miliarde lei, respectiv 1.2%, la 70,7 miliarde lei. Pe de alta parte, creditul neguvernamental denominat in valuta s-a redus cu 0.4% luna/luna, ajungand la 89.2 miliarde lei in aprilie. Pe segmente populatie si respectiv companii, imprumuturile s-au ajustat cu ritmuri lunare de 0.4% fiecare, coborand la 33,7 miliarde lei, respectiv 55,5 miliarde lei.

Daca luam in calcul evolutia an/an a soldului creditului neguvernamental, acesta a si-a redus ritmul de crestere de la 6.9% in martie la 5.7% in aprilie, cel mai redus din decembrie 2017. Creditului neguvernamental in lei si-a temperat si el cresterea de la 9.2% an/an in martie la 7.4% an/an in aprilie, cel mai redus nivel din februarie 2015.

Creditul pentru populatie a crescut cu 12.7% an/an, in timp ce segmentul companii a ramas relativ constant.

Creditul neguvernamental in valuta si-a incetinit si el cresterea de la 2.6% an/an in martie la 2.3% an/an in aprilie: declinul segmentului populatie cu 8.5% an/an a fost contrabalansat de crestere componentei companii cu 10.2% an/an.

In perioada ianuarie-aprilie soldul creditului neguvernamental (creditele acordate populatiei si companiilor) a crescut in medie cu 6.8% an/an, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice. Se evidentiaza majorarea creditelor denominate in lei cu 9.1% an/an. Pe componente, creditele pentru populatie si companii au urcat cu 13.8% an/an, respectiv 2.5% an/an.

In ceea ce priveste soldul creditului neguvernamental in valuta, acesta a urcat cu 2.4% an/an in primele patru luni din 2020, in special datorita majorarii componentei companii cu 10.9% an/an care a contrabalansat ajustarea inregistrata pe segmentul populatie cu 9% an/an. Evolutia favorabila a creditelor in lei a fost sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de continuarea Programului Prima Casa: creditul pentru locuinte a urcat pana la 83,9 miliarde lei (nivel record), in timp ce creditul de consum a scazut la 59,3 miliarde lei (minimul din iunie).

Ponderea creditului in lei in totalul creditului neguvernamental s-a redus de la 67.2% in martie la 67.1% in aprilie.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 501 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

una paloma blanca

te da afara banca

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor