Pandemia de coronavirus a diminuat volumul de credite: companiile se imprumuta mai mult decat populatia, in aceasta perioada

Marti, 23 Iunie 2020, ora 12:26
2612 citiri
Pandemia de coronavirus a diminuat volumul de credite: companiile se imprumuta mai mult decat populatia, in aceasta perioada
Foto: Pixabay

Criza pandemica a determinat reducerea volumului de credite acordate de catre bancile comerciale cu 0,5% in aprilie 2020 raportat la luna precedenta, arata statisticile publicate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Creditul neguvernamental in lei s-a diminuat cu un ritm lunar de 0.6% ajungand la 181,9 miliarde lei.

Defalcat pe componentele populatie si companii, imprumuturile au scazut cu dinamici luna/luna de 0.2% la 111,2 miliarde lei, respectiv 1.2%, la 70,7 miliarde lei. Pe de alta parte, creditul neguvernamental denominat in valuta s-a redus cu 0.4% luna/luna, ajungand la 89.2 miliarde lei in aprilie. Pe segmente populatie si respectiv companii, imprumuturile s-au ajustat cu ritmuri lunare de 0.4% fiecare, coborand la 33,7 miliarde lei, respectiv 55,5 miliarde lei.

Daca luam in calcul evolutia an/an a soldului creditului neguvernamental, acesta a si-a redus ritmul de crestere de la 6.9% in martie la 5.7% in aprilie, cel mai redus din decembrie 2017. Creditului neguvernamental in lei si-a temperat si el cresterea de la 9.2% an/an in martie la 7.4% an/an in aprilie, cel mai redus nivel din februarie 2015.

Creditul pentru populatie a crescut cu 12.7% an/an, in timp ce segmentul companii a ramas relativ constant.

Creditul neguvernamental in valuta si-a incetinit si el cresterea de la 2.6% an/an in martie la 2.3% an/an in aprilie: declinul segmentului populatie cu 8.5% an/an a fost contrabalansat de crestere componentei companii cu 10.2% an/an.

In perioada ianuarie-aprilie soldul creditului neguvernamental (creditele acordate populatiei si companiilor) a crescut in medie cu 6.8% an/an, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice. Se evidentiaza majorarea creditelor denominate in lei cu 9.1% an/an. Pe componente, creditele pentru populatie si companii au urcat cu 13.8% an/an, respectiv 2.5% an/an.

In ceea ce priveste soldul creditului neguvernamental in valuta, acesta a urcat cu 2.4% an/an in primele patru luni din 2020, in special datorita majorarii componentei companii cu 10.9% an/an care a contrabalansat ajustarea inregistrata pe segmentul populatie cu 9% an/an. Evolutia favorabila a creditelor in lei a fost sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de continuarea Programului Prima Casa: creditul pentru locuinte a urcat pana la 83,9 miliarde lei (nivel record), in timp ce creditul de consum a scazut la 59,3 miliarde lei (minimul din iunie).

Ponderea creditului in lei in totalul creditului neguvernamental s-a redus de la 67.2% in martie la 67.1% in aprilie.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Secţiunea de pe Facebook dedicată special ştirilor va dispărea din aplicaţia platformei pentru Statele Unite şi Australia, în contextul în care Meta se distanţează de acest domeniu din...
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
După începerea invaziei din Ucraina provocată de Vladimir Putin în februarie 2022, sancțiunile țărilor din Occident au curs fără încetare împotriva Moscovei, pentru a-i diminua...
#credite banci, #credite case, #credite lei, #credite valuta romania , #credit
Comentarii
Poza BaronLucovid
BaronLucovid
rank 5