Ziare.com

Pe intelesul tuturor: cum castiga toata lumea dintr-un credit neplatit - Interviu

de Alex Varzaru
Duminica, 17 August 2014, ora 15:12

   

Pe intelesul tuturor: cum castiga toata lumea dintr-un credit neplatit - Interviu
In ultima situatie publicata de Banca Nationala a Romaniei pe luna iunie, numarul de restanteri persoane fizice, de credite cu intarzieri la plata si sume restante a scazut simtitor, dar multi specialisti au vorbit imediat de practica bancilor de a-si vinde creditele cu probleme catre firme de recuperari pentru a ramane cu bilanturile curate.

Dragos Cabat, managing partner la eFin.ro, care a ocupat pozitii de conducere in CitiBank, OTP si UniCredit Romania, a explicat pentru Ziare.com misterul acestor curatari de bilant. L-am rugat sa ia ca exemplu suma de 1000 de euro si s-o urmarim in procesul viu al imprumutarii, nereturnarii, devenirii intr-un credit cu probleme si transformarii intr-o afacere, in cele din urma, rezonabila.

"Actionarii ar trebui sa fie suparati, caci in loc de 1000 euro au ramas cu 200, dar si veseli caci in loc de zero au mai recuperat macar 200 euro", a spus Dragos Cabat.

Ni se spune ca unele banci si-au curatat bilanturile vanzand creditele neperformante. Ce inseamna asta? Daca imprumut pe cineva cu 1000 de euro... as vrea ca pe baza acestui exemplu sa extrapolati situatia la nivelul sistemului bancar.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Cand banca a imprumutat pe cineva cu 1000 euro, ea are de incasat suma respectiva plus dobanzi. Atunci cand nu mai incaseaza banii (deci creditul devine neperformant), trebuie sa faca provizion pentru cei 1000 euro - adica o cheltuiala si un element de pasiv.

Restantele la creditele in lei, in scadere

Ce nu inteleg eu e cum ramane o banca cu bilantul curat, daca a apucat sa dea un credit pe care nu-l mai vede inapoi. Inteleg ca a vandut creditul neperformant unei alte institutii. Dar cu cati bani se alege din cei 1000 de euro pierduti? Cat recupereaza din cei 1000, prin vanzare?

Atunci cand vinde creditul catre o firma specializata, obtine sa zicem 200 euro pe el (venit) plus ca isi 'elibereaza' provizionul de 1000 euro (de pe pasiv) care era egal cu suma de incasat de la client (pusa pe activ).

Cei 1000 de euro imprumutati pe 30 de ani, sa zicem, ar trebui sa aduca prin dobanda, o suma de 3000 de euro. Se socotesc doar cei 1000 de euro initiali sau in bilant sunt socotiti si banii care ar fi trebuit sa fie castigati prin dobanda?

Dobanzile viitoare pe parcursul celor 30 de ani evident ca nu vor mai fi incasate... dar sunt sume viitoare, deci nu trebuie sa intre in calcul.

Volksbank Romania a scapat de credite neperformante de 500 de milioane de euro

Ce gandesc actionarii unei banci care a dat un credit de 1000 de euro unui roman, cand romanul nu a mai platit, creditul a fost vandut unei alte firme iar conducerea bancii le spune ca bilantul e curat?

Actionarii ar trebui sa fie suparati, caci in loc de 1000 euro au ramas cu 200, iar ceilalti 800 se scad din capital (sumele care apartin actionarilor), dar si veseli caci in loc de 0 au mai recuperat macar 200 euro.

Banca care a dat creditul neperformant poate spune ca a facut o afacere, ca a scapat de el. Firma de recuperare a facut si ea o afacere, ca a luat un credit ieftin si poate scoate ceva de la datornic. Datornicul a facut si el o afacere, in ecuatia asta?

La vanzarea unui credit, banca face o afacere in sensul ca in loc de 0 a recuperat 200 (desi tehnic a pierdut 800 plus dobanzile viitoare), firma de recuperare face o afacere doar daca recupereaza de la client mai mult de 200 euro (sa spunem 300), iar acesta face o afacere ca achita sa zicem 300 euro plus dobanzi, in loc de 1000 plus dobanzi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9595 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Eu n-as vrea sa fiu in pielea clientului aluia care "face o afacere"

prin faptul ca achita de exempu numai 300 de Euro plus dobanzile in loc de 1000 de euro plus dobanzile!

 

Mai nene, eu ca firma/banca, daca vand credite de 2 lei, le

pun in bilant la minus, adica cheltuieli si nu mai platesc impozit catre stat, sau daca sunt pe profit, mult mai putin. Deci am castigat. Firma care le cumpara iarasi nu pierde, sigur scoate macar o parte din banuti. Asa ca ala care a luat credit nu scapa niciodata.
Cel care da nu ramane fraier, tu-i mama lor de finante, unde ati invatat, la Sf. G?:)


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor