Ziare.com

Piatra de moara de gatul bancilor - 1 din 5 romani nu plateste rata la credit

Sambata, 06 Iulie 2013, ora 13:54

   

Piatra de moara de gatul bancilor - 1 din 5 romani nu plateste rata la credit
Creditele neperformante dau batai da cap bancilor, avand in vedere ca unul din cinci romani nu isi mai plateste ratele.

Potrivit statisticilor, acest indice a sarit pentru prima data de 20%, in luna mai.

In plus, valoarea lor a ajuns la depasit suma de 10 miliarde de lei, asa cum arata datele Biroului de Credit.

Digi 24 informeaza ca e vorba de credite neplatite de mai bine de trei luni, care sunt scoase de banci din bilanturile contabile, iar mai mult de 40 la suta sunt in euro. O pondere similara o au si cele in lei, in timp ce credtiele in alte valute, preponderent franci elvetieni, se ridica la echivalentul a jumatate de miliard de euro.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Cat de bolnave sunt bancile romanesti? Semne prevestitoare

Restantele mai mici de 90 de zile sunt de trei ori mai mari, insa aici poate fi vorba de intarzieri la plata care se pot indrepta pe parcurs. Totusi, volumul mare poate fi si un indicator pentru o crestere a neperformantelor in viitor.

Nu doar firmele sunt vinovate

Atat in 2012, cat si in 2013, creditele neperformante au crescut masiv din cauza firmelor, deoarece s-a extins fenomenul insolventei.

Pentru a scapa de datoriile catre stat si catre banci, patronii cer protectia la tribunal si atunci nu mai platesc pe perioada in care se afla in incapacitate de plata.

Cu toate acestea, nu doar firmele sunt singurele vinovate. Pentru ca sunt obligate sa puna bani deoparte pentru creditele neperformante, bancile intarzie cat mai multe posibil sa declare adevarata stare a uni imprumut.

Si atunci, respectivele credite cu probleme sunt mutate pe vehicule financiare speciale, astfel incat banca sa nu fie nevoita sa faca provizioane.

Anul trecut bancile din Romania au avut pierderi de jumatate de miliard de euro. In prima parte a lui 2013 au intrat pe profit, dar creditele neperformante ar putea sa le duca la sfarsit de an tot pe minus.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 838 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Inca

E bine,ca mai sunt care platesc....

 

@tata

- pai cine ii aburea cu avantajele , io' ?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor