Prudenta bancilor i-a impins pe romani catre IFN-uri

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 12:54
3971 citiri
Prudenta bancilor i-a impins pe romani catre IFN-uri
Foto: Arhiva

Bancile au abordat, anul trecut, o atitudine mult mai prudenta fata de solicitantii de imprumuturi. Totusi, apetitul romanilor pentru consum nu a disparut nici in cel mai acut an al crizei.

Prin urmare, 2011 a fost un an bun pentru piata electronicelor si electrocasnicelor, majoritatea retailerilor anuntand vanzari in crestere dupa doi ani de scaderi considerabile.

Daca bancile nu si-au mai deschis usile pentru orice client, tot mai multi romani au trecut peste reticentele legate de costurile ridicate si lipsa transparentei cu care au fost asociati, in general, creditorii nebancari si s-au indreptat catre aceste institutii financiare nebancare (IFN-uri), unde au primit mai putine intrebari cu privire la eventualele restantele la alte institutii, unde li s-au solicitat mai putine documente, iar imprumuturile au fost acordate intr-un timp mai scurt.

Astfel, valoarea creditelor acordate de IFN-uri se ridica, in noiembrie, la 18,5 miliarde lei, in crestere fata de luna precedenta, cand a fost de 18,2 miliarde lei, reprezentand cel mai ridicat nivel din ianuarie 2011.

De asemenea, observam din datele bancii centrale o crestere mai temperata a restantelor la IFN-uri pe parcursul anului 2011, comparativ cu cele inregistrate la banci, la 1,8 miliarde lei, in noiembrie 2011, de la 1,6 miliarde lei, la inceputul anului.

Pe de alta parte, restantele inregistrate de clientii bancilor se ridicau la 20,3 miliarde lei in noiembrie, inregistand o crestere semnificativa fata de luna ianuarie, cand se plasau la 15,5 miliarde lei.

Datele se refera la expunerea fata de un singur debitor, expunere egala sau mai mare de 20.000 de lei.

Ce oferte au IFN-urile

Dupa ce, in 2010, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a aplicat numeroase amenzi si avertismente societatilor financiare care acorda credite de consum si credite ipotecare, constatand "deficiente legate de informarea corecta a consumatorilor si modul de redactare a contractelor, aspecte menite sa defavorizeze beneficiarul creditului in raport cu creditorul", IFN-urile afiseaza, in prezent, ofertele sub semnul transparentei, practicand, in general, costuri fixe.

Inainte de a va angaja la un contract de credit, este recomandabil sa cititi cu atentie contractul, sa verificati costurile totale ale imprumutului, in special dobanda anuala efectiva, si sa solicitati o simulare de costuri.

La Cetelem, de exemplu, gasiti creditul de nevoi personale pentru cheltuieli diverse cu dobanda fixa anuala aplicata la sold de 12%. Institutia percepe un comision de administrare de 69,30 lei, inclus in rata.

TBI Credit acorda creditul de nevoi personale pentru sume cuprinse intre 300 de euro si 5.000 de euro. Perioada de finantare poate fi de 6, 12, 24, 36, 48 sau 60 de luni. Valoarea dobanzii se stabileste in functie de evaluarea riscului fiecarui client in parte.

Pentru un credit in valoare de 495 de euro, pe o durata de 36 luni, comisionul de analiza a dosarului este de 39 de euro, rata lunara va fi de 24,46 de euro, pentru o dobanda de 36% si un DAE de 42,22%, valoarea totala platibila fiind de 880,53 de euro.

De la UniCredit Consumer Financing poate fi accesat un credit de nevoi personale in lei sau euro pe o perioada de pana la 7 ani si sume de pana la 32.000 de lei, respectiv 8.000 de euro. Dobanzile sunt de 20,70%, pentru imprumuturile in moneda nationala, si de 18,80%, pentru cele in euro. Totodata, se percepe un comision de analiza de 190 de lei, respectiv de 45 de euro.

Pentru un credit de nevoi personale de valoare mai mare puteti apela la Verida Credit, doar daca sunteti dispusi sa garantati imprumutul cu ipoteca asupra unei locuinte. Creditul se acorda pe o perioada maxima de 30 de ani si este prevazut cu o dobanda variabila calculata pe baza indicatorului Euribor la 6 luni incepand de la 8,82%. Un cost important consta in comisionul de analiza pornind de la 1.500 de dolari.

Legea care vrea să pună capăt „cămătăriei” din IFN-uri. Care vor fi marjele maxime ale dobânzilor la creditele non-bancare
Legea care vrea să pună capăt „cămătăriei” din IFN-uri. Care vor fi marjele maxime ale dobânzilor la creditele non-bancare
Proiectul de lege care prevede plafonarea dobânzilor pentru creditele acordate de către instituțiile financiare non-bancare (IFN) a fost adoptat în Parlament, urmând să fie trimis spre...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#credite, #credit IFN, #banci , #credit