Restantele la creditele de nevoi personale pot duce la pierderea locuintei

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 14:44
5743 citiri
Restantele la creditele de nevoi personale pot duce la pierderea locuintei

Neplata ratelor aferente creditelor de nevoi personale poate duce la pierderea locuintei, chiar daca acestea nu au fost garantate cu ipoteca.

Daca datoriile sunt reduse, banca va pune poprire pe salariu, insa in cazul in care debitorul nu are venituri si nu exista co-platitori, institutia va trece la executarea silita a bunurilor mobile si imobile. De regula, procedura de executare silita se declanseaza in cazul restantelor mai mari de 90 de zile.

"Instanta investita cu o cerere de incepere a executarii silite verifica indeplinirea conditiilor in legatura cu creanta ce face obiectul contractului de credit (creanta sa fie certa, lichida si exigibila), urmand a dispune investirea cu formula executorie a contractului de credit.

Pentru ca un bun sa fie urmarit in procedura executarii silite e necesar ca acesta sa fie in proprietatea debitorului, sa fie in circuitul civil si sa fie susceptibil de urmarire silita, aceasta insemnand ca bunul nu trebuie sa fie exceptat de la urmarirea sa", a explicat pentru Efin.ro avocatul Alexandru Moise, de la Casa de avocatura Stoica si Asociatii.

Este important de precizat faptul ca unele categorii de venituri pot fi urmarite in parte. Astfel, salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;

b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Cum are loc executarea silita?

Executarea silita se poate realiza in mod direct (in natura, realizandu-se prin predarea bunului) sau indirect (se realizeaza prin valorificarea bunurilor debitorului sau prin poprirea veniturilor pe care acesta le are de primit de la o terta persoana).

Potrivit lui Alexandru Moise, executarea silita mobiliara se realizeaza asupra bunurilor mobile urmaribile ale debitorului, prin vanzarea silita a acestora (vanzare la licitatie publica, vanzare directa si alte modalitati admise de lege), astfel incat suma de bani realizata sa indestuleze creanta creditorului urmaritor, precum si cheltuielile de executare.

Daca debitorul nu plateste suma datorata in termenul indicat in somatie, executorul judecatoresc va sechestra bunurile sale mobile, incheind in acest sens un proces-verbal de sechestru.

Executarea silita asupra bunurilor imobile ale debitorului se realizeaza prin vanzarea silita a acestora, la licitatie, astfel incat suma de bani realizata sa acopere datoriile fata de banca, precum si cheltuielile de executare. Banii care mai raman vor fi acordati debitorului.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#executare restante credite consum, #restante credite negarantate, #executare silita banca , #credit