Ziare.com

Celebra "electorata", aprobata de Guvern: Cine beneficiaza si in ce consta ajutorul

Joi, 26 Iunie 2014, ora 13:54

   

Celebra "electorata", aprobata de Guvern: Cine beneficiaza si in ce consta ajutorul
Guvernul a aprobat joi schema fiscala menita sa ajute persoanele care intampina dificultati la plata ratelor la banci.

Schema de ajutor fiscal pentru debitori, cunoscuta in spatiul public drept "electorata" va fi aplicata doar in cazul persoanele cu venituri din activitati dependente sub 2.000 de lei pe luna, iar deducerea din venitul lunar impozabil va fi de 900 de lei, restructurarile fiind permise pana la finele lui 2015, conform ultimului proiect initiat de Ministerul Finantelor.

Restructurarea creditelor se va aplica persoanelor cu salarii sub 2.000 de lei

"Se propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor pentru persoanele fizice care desfasoara o activitate dependenta si care realizeaza venituri din salarii, la functia de baza, in sensul acordarii unei deduceri speciale lunare pentru credite restructurate ce va fi luata in calcul la stabilirea bazei impozabile.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Pentru a beneficia de deducerea speciala lunara pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie sa realizeze venituri brute din salarii prevazute la art. 55 altele decat alin. (2) - (4), la functia de baza sau venituri brute din pensii de pana la 2.000 lei, inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea", se explica in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta.

Astfel, deducerile nu vor fi aplicate si pentru alte forme de venituri, altele decat cele obtinute din activitati dependente, din functia de baza.

Schema fiscala este optionala atat pentru debitor, cat si pentru creditor si se va aplica pentru clientii care solicita restructurare la banci si la institutiile financiare nebancare (persoane juridice romane si sucursalele institutiilor financiare straine) inscrise in Registrul General de la BNR.

Deducerea se acorda lunar, incepand cu drepturile reprezentand venituri din salarii si pensii aferente lunii ianuarie 2016, pentru o singura sursa de venit si reprezinta rata din perioada de prelungire a duratei initiale a creditului, dar nu mai mult de 900 lei, in anumite conditii, pe baza documentelor justificative emise de imprumutator.

Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la creditele fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.

In varianta elaborata initial, restructurarea creditelor trebuia sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate si nu cu mai mult de 500 de lei (sau echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani. Deducerea fiscala era limitata la 500 de lei pe luna.

Rrestructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele cerinte:

a) sa fie acordata pentru credite care nu inregistreaza intarzieri la plata sau care au intarzieri la plata de cel mult 90 de zile;

b) sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate a obligatiilor lunare de plata ale debitorului, aferente creditului supus restructurarii, inclusiv valoarea indexarii acestuia, dar nu cu mai mult de 900 de lei, indiferent daca imprumutul respectiv a fost acordat in lei sau in valuta, pentru o perioada de maxim doi ani;

c) sa asigure prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata conform lit.b);

d) suma reprezentand diminuarea prevazuta la lit. b) si pretul finantarii aferent acesteia sa fie distribuite uniform pe o durata echivalenta cu cea pentru care a fost acordata diminuarea obligatiilor de plata, incepand cu data de la care nu mai opereaza diminuarea respectiva, prevazuta la lit. b);

e) rata dobanzii aferenta obligatiilor de plata din perioada de prelungire a duratei initiale a creditului (lit. c) nu poate fi mai mare decat rata dobanzii prevazuta de contract la data solicitarii acordarii restructurarii;

f) imprumutatorul nu poate majora rata dobanzii sau alte costuri aferente finantarii si nici impune alte costuri, altfel decat era prevazut in contract la data solicitarii restructurarii.

Restructurarea reglementata poate fi acordata o singura data unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu conditia ca suma totala amanata la plata sa se incadreze in limita valorica de 900 de lei pe luna.

Bancherii: Reesalonarea creditelor, program electoral. Ce vor face bancile

Titularii creditelor restructurate au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere speciala pentru credite, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se afla functia de baza, se precizeaza in proiect.

Alte conditii:

Pentru a beneficia de schema fiscala, contractele de credit trebuie sa fie in derulare la data de 31 mai 2014, indiferent de vechimea acordarii creditului, iar restructurarea sa fie efectuata pana la sfarsitul anului viitor.

Proiectul prevede ca deducerea speciala pentru credite nu se mai acorda incepand cu luna in care contribuabilul realizeaza venituri din salarii prevazute mai mari de 2.000 de lei/luna, pe parcursul derularii contractului supus restructurarii pentru perioada respectiva sau pentru perioada in care platile nu au fost efectuate conform graficului stabilit de imprumutator dupa restructurarea creditului.

Contribuabilii care obtin venituri din salarii la functia de baza vor beneficia de deducerea speciala pentru credite la locul unde se acorda si deducerea personala si in cazul in care se muta in cursul unei luni la un alt angajator (numai la primul angajator) sau sunt detasati, iar plata veniturilor din salarii se efectueaza de entitatea la care au fost detasati.

Deducerea se acorda lunar, incepand cu veniturile din salarii aferente lunii ianuarie 2016 si reprezinta rata din perioada de prelungire a duratei initiale a creditului, dar nu mai mult de 900 lei /luna.

In cazul creditelor in valuta, echivalentul in lei a deducerii acordate se stabileste utilizand cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei pentru ziua in care s-a efectuat plata, comunicat de Banca Nationala a Romaniei in cursul zilei anterioare.

BNR: Reesalonarea ratelor nu e avantajoasa. Oamenii vor plati in final mai mult

Obligatia acordarii deducerii speciale pentru credite revine angajatorului si procedura de aplicare se stabileste prin ordin al presedintelui ANAF.

Prin aplicarea schemei, Finantele estimeaza un minus de incasari din impozitul pe venit de 975 de milioane de lei in 2016 si 1,01 miliarde de lei in 2017.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4632 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bine, dnule Premier !!! Masura ajuta salariatii si pensionarii

..prin reducerea ratei la banci pe o durata de 2 ani.

Chiar si basistii se bucura !! Nu mai spun de Dreapta. Mai faceti electorate de astea. Electoratul asta vrea, sa fie ajutat.

 

tot respectul pentru Guvernul Romanei!!

Bancile din Ro trebuie sa stie cine este stapanul lor!! Prea si-o luasera in cap!! Sa le dea si o ordonanta prin care sa limiteze bonusurile in banci ca prea fac risipa bancherii astia :)))!

mda

de problema echitatii nu ati auzit se pare. impactul economic a fost calculat pe "daca" (dacă atat creditorii, cat și debitorii ar adera in mod semnificativ la schemă, dacă debitorii ar aloca surplusul de venit in mod covarșitor pentru consum și dacă acest consum ar fi direcționat către produse și servicii fabricate in Romania) deci superficial - adica in nota guvernului care trateaza problemele importante cu superficialitate.
Ca sa nu mai spunem ca in termeni reali aceasta "restructurare" scade putin rata lunara dar creste suma totala de rambursat. Deci o mare "gogorita" sau "minciuna" - un guvern mincinos.

 

Masuri ca aceasta au fost adoptate si in alte state europene.

Si acolo s-au gasit detractori, deci nimic nou. Masura vizeaza suportabilitatea ratei, nu reducerea sumei. Nimeni n-a zis ca se va plati mai putin ci ca pentru 2 ani rata va fi mai mica, creditul fiind mai lung. Cine minte??

poate-mi dai

si un exemplu de stat european cu astfel de masura. vezi ca ai inteles gresit masura nu vizeaza suportabilitatea ratei, ci o asa zisa relansare a "consumului", desigur tu ai luat de bun ce ti-a comunicat guvernul.
candva ti-am mai explicat ceva economie, dar cunosti tu vorba unde nu e nici Dumnezeu nu cere. ;)

Relansarea consumului-exact domnule

Asa cum s-a facut si prin scaderea dobanzilor samd.
Si cresterea asta fortta a consumului va da bine in statistici si se va regasi intr-o falsa crestere economica.
Gresesc eu Dle "pacat"?

Daca Guvernul poate impune bancilor sa reesaloneze dobinda,

n-ar putea impune si niste dobanzi mai mici la imprumuturi/creditele luate in perioada urmatoare?? Macar sa-i ajute pe toti!! Cei care au deja un imprumut il amana cu 2 ani si cei care vor sa-l faca sa aiba o dobanda cit mai mica!

Este normal ca Guvernul sa intervina in politica economice a bancilor din Ro caci bancile trebuie sa slujeasca cetateanul roman si guvernul!! Toate tarile ar putea urma exemplul Guvernului Romaniei de a da indicatii pretioase si a impune politici bancilor!!

 

Pacat...ca nu te mentii intr-o discutie civilizata..

Ca tot intrebai de alte state europene, iti dau exemplul Italiei. In Italia ai chiar doua variante, fie iti negociezi o rata mai mica la banca ta, fie iti muti creditul la alta banca care iti ofera o rata mai mica. Bancile sunt OBLIGATE sa-ti acorde facilitatile astea. Masuri adoptate imediat dupa ce a inceput criza(prin 2010 parca). La fel e si in Spania.

ultima data

cand am discutat tu chiar ai jignit, iar daca acum te simti jignit inseamna ca te simti cu musca pe caciula. daca nu te pricepi la domeniu stai in banca ta. vezi ce ai scris despre italia si spania si vezi ce spune "restructurarea" la noi. iti mai dau un indiciu ceea ce ai spus ca se aplica in italia si spania (si atentie nu este obligatoriu), aplica bancile la noi de ani buni. deci mai documenteaza-te.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor