Ultimul raport al BNR nu arata deloc cifre imbucuratoare cand vorbim despre restantele pe care romanii le au la banci dar si numarul de credite care au ramas neplatite. Informatiile date de catre banca centrala arata ca tot mai multi debitori se confrunta cu dificultati in a-si plati datoriile la creditori.
In aceste conditii, in aprilie, peste 721.000 de persoane (fata de 710.000, in aceeasi luna din 2010) aveau credite cu restante mai mari de 30 de zile. Numarul imprumuturilor neachitate la timp este si mai mare, ajungand la aproape 1,043 milioane, ceea ce inseamna ca una din doua persoane care are datorii la banca este restanta cu doua credite.
Sumele pe care debitorii le datoreaza bancilor insumeaza 6,23 miliarde de lei. Din total, creditele in lei sunt de aproape 3 miliarde, in timp ce creditele in euro ajung sa totalizeze restante de 2,3 miliarde lei. Restantele la creditele in dolari au cea mai mica pondere - 26,5 milioane de lei. Din pacate pentru cei care au astfel de imprumuturi, sumele restante au cunoscut cea mai agresiva evolutie, adica o crestere de aproape 65%, avand in vedere ca, in martie, totalul era de 15,6 milioane lei. Creditele in alte monede insumeaza 960 de milioane de lei.
Daca ne uitam pe structura de timp a restantelor, vom vedea ca imprumuturile care au o intarziere intre 31 si 60 de zile cuantifica 85,7 de milioane de lei, in timp ce acelea cu o vechime de pana in 90 de zile - 83 de milioane de lei. Cele mai "grele" restante inregistrate au o vechime de peste 90 de zile si ating suma de 4,37 miliarde lei.
Ce s-a intamplat cu dobanzile la credite?
Daca facem o comparatie intre dobanzile practicare de banci la creditele din sold, in lei, cu cele noi, vom vedea ca diferenta este de vreo 3 procente. Astfel ca, in luna aprilie, creditele in moneda nationala aveau o dobanda medie de 14,22% pe an, in timp ce imprumuturile noi se acordau cu un cost de 12,11% pe an (medie care a crescut in ultimul an de la 11,90%, valoarea din aprilie 2010).
La creditele in moneda europeana nou acordate, dobanda a ramas oarecum stabila, cu o tenta de coborare, dar in avantajul clientilor. Aceasta a coborat de la 5,95%, in aprilie 2010, pana la 5,87%, in aprilie 2011.
Ce tipuri de credite s-au acordat?
Creditele acordate pe descoperit de cont au avut cea mai buna evolutie, daca privim din punct de vedere al clientilor. Media costurilor acestora a scazut de la 20% la 15%, intr-un singur an. Si la creditele imobiliare noi (cele mai mari de 5 ani) scaderea s-a produs dar cu o intensitate mai mica, de la 11,21% la 9,55%. In schimb, la creditele de consum scaderea a fost de doar 2,5 puncte procentuale, de la 16,51% pana la 13,72%.
Se pare ca romanii au profitat de pe urma crizei si au achizitionat locuinte in valoare de 3 miliade de lei, cel putin asa arata statisticile. Institutiile de creditare au dat imprumuturi imobiliare populatiei in valoare de 28, 26 miliarde de lei, in conditiile in care, cu un an mai devreme, in aprilie 2010, cuantumul acestora era de doar 25,12 miliarde. Majoritatea complesitoare a creditelor a fost acordata in euro, un rol important aici avand chiar programul guvernamental "Prima casa".
2. Unde era BNR-ul... Vezi tot