Ziare.com

Romanii cu credite in valuta, aproape de un moment istoric

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 17:27

   

Romanii cu credite in valuta, aproape de un moment istoric
Senatul a adoptat, miercuri, proiectul legislativ privind conversia creditelor din monede straine in lei, fara comisioane sau garantii si costuri suplimentare.

Aceasta propunere legislativa ar putea ajuta milioane de romani care au credite bancare in valuta, punand punct cresterii ratelor lunare la banci datorate fluctuatiilor cursului de schimb valutar, afirma initiatoarea proiectului, deputatul PSD Ana Birchall.

Aceasta a sustinut adoptarea proiectului in Plenul Senatului Romaniei.

Veste buna pentru romanii cu credite in valuta

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Este o victorie. Consumatorii de credite din Romania care au contractat credite in monede straine, spre exemplu in franci elvetieni, au trecut printr-un adevarat cosmar din cauza fluctuatiilor cursului de schimb valutar.

Ratele au crescut exponential, astfel incat foarte multi romani au ajuns chiar in imposibilitate de plata, fiind astfel supusi riscului executarilor silite. Calvarul cresterii ratelor la banci, datorat exclusiv cursului de schimb valutar, trebuie sa ia sfarsit" a declarat Ana Birchall, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Deputatul PSD a explicat ca propunerea legislativa va fi inaintata la Camera Deputatilor pentru adoptare.

Veste buna pentru cei care au credite in franci elvetieni

Propunerea legislativa a primit aviz favorabil de la Comisia juridica si de la Comisia pentru drepturile omului din Senatul Romaniei. Senatul a adoptat raportul favorabil pe care initiativa legislativa l-a primit de la Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital in sedinta de miercuri, cu 74 de voturi pentru, 2 abtineri si un vot impotriva.

De asemenea, propunerea legislativa se bucura de sustinerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, se mai arata in comunicat.

Creditele in valuta se pot converti in lei, fara comisioane si garantii - proiect

Potrivit proiectului, reglementarea se va aplica unitar contractelor de credit aflate in desfasurare la momentul intrarii in vigoare a legii, dar si contractelor de credit viitoare.

Conform initiativei, bancile vor fi obligate ca atunci cand valoarea creditului initial este depasita cu 20 la suta sa informeze consumatorul, acesta putand sa opteze pentru convertirea in moneda care il avantajeza mai mult, fara a dauna principiilor legilor si reglemetarilor interne ale institutiilor bancare.

F.N.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4885 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mda, probabil ca e timpul.

Valutele cam scad in ultima vreme si scad si ratele.
Nu e bine pentru banci.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor