Romanii s-au inghesuit sa-si ia credite in lei: Crestere de 50% in primele 5 luni ale anului

Luni, 04 Iulie 2016, ora 12:53
2992 citiri
Romanii s-au inghesuit sa-si ia credite in lei: Crestere de 50% in primele 5 luni ale anului

Romanii s-au inghesuit, in prima parte a anului, sa ia credite in lei de la banci. In perioada ianuarie-mai 2016, imprumuturile noi in moneda nationala au crescut cu 50% fata de acelasi interval din 2015.

Aceasta "explozie" a avut loc pe fondul scaderii dobanzilor la lei si al promovarii agresive a creditelor in moneda nationala.

Defalcat, creditele noi contractate de populatie pentru achizitia de locuinte au crescut cu 54% in perioada ianuarie-mai si au atins un volum total de 5 miliarde de lei, in timp ce creditele noi de consum au depasit 7 miliarde de lei, adica un avans de 44% fata de aceeasi perioada din 2015, potrivit datelor BNR citate de Mediafax.

Pentru urmatoarele 3 luni, bancile preconizeaza o continuare a cresterii cererii de credite de consum din partea populatiei. Astfel, pentru majoritatea segmentelor sunt estimate majorari semnificative ale cererii de credite, singura exceptie fiind segmentul imprumuturilor de consum garantate cu ipoteci, se arata intr-un raport al BNR, pe fondul intrarii in vigoare a legii darii in plata.

Situatia creditarii in luna mai

Doar in luna mai, creditele de consum au crescut cu circa 5%, atat fata de luna anterioara, cat si fata de mai 2015, astfel ca au ajuns la 1,6 miliarde de lei.

Creditele imobiliare au crescut insa cu 17% fata de aprilie si cu peste 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 1,35 miliarde de lei.

Cat au scazut dobanzile

Dobanzile au scazut in ultimul an. Pentru creditele in lei, cel mai important indice e ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M), care reprezinta dobanda variabila, la care sa adauga o alta valoare, care e fixa.

Afla cum iti influenteaza ROBOR rata

Iata evolutia ROBOR 3M in perioada analizata, potrivit datelor BNR:

  • 05.01.2015: 1,68%
  • 01.03.2016: 0,76%

O scadere a indicelui ROBOR 3M inseamna o rata cu aproximativ 120 de lei mai mica la un credit de 50.000 de euro echivalent in lei.

Prima Casa a ramas repede fara fonduri

O explicatie pentru "explozia" creditarii este si faptul ca romanii s-au speriat de efectele Legii darii in plata si s-au inghesuit sa obtina un credit prin Prima Casa inainte ca acest act normativ sa intre in vigoare.

In aceste conditii, fondurile acordate initial pentru acest program guvernamental s-au terminat in luna aprilie. Ulterior, plafonul a fost majorat, insa nici asa nu au ajuns banii pentru a acoperi toate solicitarile.

Citeste si:
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că la şedinţa de luni, 6 decembrie, a coaliţiei de guvernare, s-a discutat despre pensiile speciale de care aleşii locali ar urma să beneficieze....
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre politicienii care l-au sfătuit pe Florin Cîțu să facă un pas în spate, în negocierile cu cei de la PSD, spunând că, dacă ar fi insistat să rămână premier, ar fi fost...
Comentarii