Seful Bundesbank: "Banii aruncati din elicopter" nu sunt o mana cereasca

Sambata, 19 Martie 2016, ora 12:21
5139 citiri
Seful Bundesbank: "Banii aruncati din elicopter" nu sunt o mana cereasca
Foto: Arhiva Ziare.com

"Banii aruncati din elicopter" ("helicopter money") vor fi in final costisitori pentru statele din zona euro si, evident, pentru platitorii de taxe, a avertizat presedintele Bancii Centrale a Germaniei (Bundesbank), intr-un interviu acordat unui grup de ziare regionale germane.

"Banii aruncati din elicopter" sunt sumele care ajung in consum nu pe filiera bancilor comerciale, ci drept credite fiscale de la bugetul public, intr-o incercare de a stimula cheltuielile si inflatia. Dupa ani de incercari disperate de a stimula cresterea economiei, unii bancheri si oficiali se tem ca politica monetara nu mai are mijloace efective, iar alte eforturi de stimulare ar putea avea efecte contrare. Economistii apreciaza ca "banii aruncati din elicopter" ar fi o solutie in ultima instanta, transmite Reuters.

"Banii aruncati din elicopter" nu sunt o mana cereasca - de fapt vor provoca goluri imense in bilanturile bancilor centrale, a afirmat seful Bundesbank, Jens Weidmann.

"In cele din urma statele din zona euro si prin urmare platitorii de taxe vor sfarsi prin a fi nevoiti sa suporte costurile, deoarece ar afecta profiturile bancilor centrale o lunga perioada de timp", a explicat Weidmann intr-un interviu acordat grupului media german Funke.

Decizia de a acorda sau nu bani cetatenilor si modul de realizare au fost excesiv politizate si ar trebui gestionate de guverne si parlamente, bancile centrale neavand mandat pentru astfel de masuri, a spus oficialul, care este si membru in Consiliul guvernatorilor BCE.

"Nu ar fi altceva decat amestecarea completa a politicii monetare si fiscale si nu ar fi compatibila cu independenta bancii centrale. Politica monetara nu este un panaceu sau un substitut pentru reformele necesare in statele individuale si nu va rezolva problemele Europei privind cresterea economiei", a avertizat presedintele Bancii Centrale a Germaniei.

Referindu-se la decizia BCE de a reduce dobanzile, Weidmann a afirmat: "Cu cat politica monetara ultra-relaxata dureaza mai mult, cu atat efectele ei devin din ce in ce mai slabe. In acelasi timp, este adevarat ca o accelerare mai mare duce la aparitia de riscuri mari si efecte secundare".

BNR, decizie in legatura cu dobanda cheie - Ce se intampla cu costul creditelor

Presedintele BCE, Mario Draghi, i-a surprins pe investitori, saptamana trecuta, cand a decis sa reduca dobanda de baza la nivelul zero, pentru prima data in istoria BCE, iar dobanda la depozite a fost redusa la nivelul record de minus 0,4%.

"Asa cum au demonstrat alte banci centrale, nu am atins inca limita minima. Daca noi socuri negative vor inrautati perspectiva sau in cazul in care conditiile de finantare nu se vor ajusta in directia sau in masura in care este necesara pentru a stimula economia si inflatia, o reducere a dobanzi ramane in arsenalul nostru", a declarat, vineri, Peter Praet, economist sef si membru in comitetul executiv al BCE.

Banca Transilvania distribuie o suma uriasa ca dividende: 74 de milioane de lei pentru marele castigator

De asemenea, intrebat de catre jurnalisti daca BCE ar putea, pur si simplu, sa tipareasca bani si sa ii distribuie cetatenilor din zona euro, o forma extrema de relaxare a politicii monetare propusa de economistul american Milton Friedman care a utilizat o metafora a banilor aruncati din elicopter, Praet a spus ca acest lucru este posibil, cel putin teoretic. "Da, toate bancile centrale pot sa faca acest lucru. Poti sa emiti bancnote pe care sa le distribui populatiei. Intrebarea este daca si cand este oportun sa recurgi la acest gen de instrument, care este unul extrem", a subliniat Peter Praet.

Drumul creditului de la banca la recuperatori: Cum ajungem inglodati in datorii

La randul sau, la finalul sedintei de politica monetara de saptamana trecuta, presedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat ca Banca Centrala Europeana ar putea sa plateasca bancile pentru a se imprumuta de la BCE, cu conditia sa acorde la randul lor credite gospodariilor si companiilor. In plus, incepand din luna aprilie a acestui an, achizitiile lunare de obligatiuni ale BCE vor fi majorate de la 60 pana la 80 de miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#credite fiscale, #bani elicopter populatie , #credit