Sova cere demisia lui Ghetea: Nereguli evidente la creditul Ioanei Basescu

Duminica, 24 Noiembrie 2013, ora 15:38
3181 citiri
Sova cere demisia lui Ghetea: Nereguli evidente la creditul Ioanei Basescu
Foto: Arhiva/gov.ro

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, a spus ca presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, ar trebui sa demisioneze, deoarece exista multe nereguli in ceea ce priveste acordarea creditului Ioanei Basescu, pentru achizitia terenului.

"In mod evident sunt niste ilegalitati acolo care trebuie analizate. Ilegalitatile sunt la CEC in primul rand. Pentru mine, intrebarea simpla este una singura: un cetatean al Romaniei, X, avand veniturile doamnei Ioana Basescu, si situatia financiara a domniei sale, exact aceea care este, nici nu o stiu exact, ca nu m-a interesat, putea obtine acest credit de la CEC in conditii identice? Da sau nu?", a spus oficialul, duminica, Pro TV.

De asemenea, el a opinat ca presedintele bancii, Radu Ghetea, ar fi trebuit sa demisioneze.

Totusi, Sova a marturisit ca nu stie foarte multe despre piata terenurilor agricole din Romania si ca nu poate aprecia suma platita de fiica presedintelui pe respective parcele.

In schimb, el s-a aratat mai degraba preocupat de comportamentul CEC-ului, "care fiind o banca a romanilor nu poate sa fie pentru unii muma si pentru altii ciuma", a spus Sova.

Conducerea Senatului a aprobat luni infiintarea unei subcomisii de ancheta privind activitatea CEC Bank.

"Ea ar putea constata ca institutiile statului, CEC, Parchet, Administratia Prezidentiala, au folosit functia respectiva pentru interesele private ale cuiva sau nu. Si daca vor constata ca exista suspiciunea savarsirii unor fapte, bineinteles vor inainta raportul catre autoritatile competente", a spus Sova.

Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, a achizitionat mai multe parcele de teren, de marimi diferite, cu o suprafata totala de 290,41 de hectare in comuna Nana, judetul Calarasi, de la firma SC Berfige SRL, cu sediul in Bucuresti, in luna septembrie a acestui an, potrivit contractului de vanzare-cumparare. Pretul de vanzare a fost de 5.844.864,25 lei.

In 15 noiembrie, Ioana Basescu a dat publicitatii contractul incheiat cu CEC Bank, pentru cumpararea terenurilor din judetul Calarasi, precum si contractul de ipoteca imobiliara.

Potrivit documentelor, creditul la CEC Bank, in valoare de 4.600.000 de lei, este acordat pe o perioada de 30 de ani, iar rata lunara se ridica la suma de 30.266,51 lei, cu o rata anuala a dobanzii variabila - 1,90% rata fixa si 4,63 ROBOR.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#Sova credit Ioana Basescu, #Sova comisie Calarasi, #scandal credit Ioana Basescu , #credit
Comentarii