Sperantele lui Isarescu: Cand ar putea sa se ieftineasca creditele?

Luni, 05 August 2013, ora 19:28
1369 citiri
Sperantele lui Isarescu: Cand ar putea sa se ieftineasca creditele?

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu si-a exprimat speranta ca decizia recenta de a reduce dobanda cheie sa se reflecte cat mai rapid in scaderea ratelor la creditele in lei, poate chiar din septembrie.

"Eu sper sa vina repede din concediu si s-o vedeti din septembrie. Sa vedem!", a declarat guvernatorul BNR.

Consiliul de Administratie al BNR a decis luni sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 5% la nivelul minim record de 4,5% pe an.

Decizie curajoasa a BNR: Vezi cu cat a redus dobanda cheie si care sunt efectele

"Bancile vor realiza ca este in interesul lor sa se apropie mai mult de clienti"

Sperantele privind ieftinirea creditelor sunt intemeiate pe faptul ca bancile vor realiza ca o astfel de miscare este in interesul lor, a adaugat guvernatorul BNR.

"Noi speram, nu as spune ca ma astept. Speranta este legata, in principal, de faptul ca mai devreme sau mai tarziu, eu sper sa fie mai devreme, bancile vor realiza ca este in interesul lor sa se apropie mai mult de clienti. Este sursa lor principala de castig si de evitare a unor situatii mai dificile pentru ele, pentru banci. (...) Depinde cat de repede inteleg si ele si vor actiona pe plan intern, pentru ca aceasta speranta sa devina o realitate", a spus seful bancii centrale.

Guvernatorul BNR apreciaza ca bancile vor vedea pozitiv aceasta decizie. "As spune ca nu este prea mult din ceea ce le-am transmis pe diverse cai de vreo doi-trei ani incoace", a spus Isarescu.

Analistii sunt sceptici

Conform economistului RBS Florentina Cozmanca, o reducere a dobanzilor la creditele si depozitele in lei ar putea fi vizibila in cateva luni, insa efectele in economia reala se vor vedea intr-o perioada mai lunga de timp, de aproximativ un an.

Mai mult, analistul Aurelian Dochia crede ca "nu trebuie sa ne asteptam la miracole" in perioada urmatoare.

Isarescu: Decizia de reducere a dobanzii de politica monetara a fost una normala

De asemenea, Isarescu a subliniat ca, daca se ia in calcul riscul de credit in prezent, costul unui imprumut in lei se apropie "destul de mult" de cel pentru unul in valuta.

"Dar mai este camp foarte mare de reducere a costurilor la creditarea in lei. (...) Bancile au de unde sa reduca creditarea in lei. Revin si spun ca este in interesul lor sa o faca cat mai repede. (...) Bancile trebuie sa se apropie de clienti, sa-i inteleaga mai bine, sa conlucreze cu ei si in ceea ce priveste creditele care au anumite probleme. Ca sa nu fiu interpretat altfel, este un fapt personal. Eu, daca as fi in locul lor, asa as face. Dar nu sunt inca", a adaugat Isarescu.

In plus, conform guvernatorului BNR, scaderea dobanzii de politica monetara va ajuta "foarte mult" noua formula a programului Prima Casa, prin care se acorda imprumuturi exclusiv in lei.

Semne care anunta finalul pentru Prima Casa - creditul in lei, ultima sansa?

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Isarescu ieftinire credite lei, #BNR dobanzi credite, #imprumut banca , #credit