Ziare.com

Statul roman are 11,5 miliarde de euro datorie la banci straine

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 07:59

   

Statul roman are 11,5 miliarde de euro datorie la banci straine
Datoria de 11,5 miliarde de euro a statului roman, ceea ce inseamna 28,5 la suta din datoria publica, este catre 21 de banci europene, majoritatea din Austria, Franta, Grecia si Italia.

Potrivit statisticilor Ministerului de Finante, grupul francez Societe Generale - actionarul majoritar al BRD - inregistra, la sfarsitul primului trimestru al acestui an, cea mai mare expunere pe titluri de stat romanesti, de peste 3 miliarde de euro.

Creditele acordate de banca franceza statului insumau 7,5% din totalul datoriei publice de 40,3 miliarde euro. SocGen avea o expunere mai mare pe titluri emise de Franta (15,1 miliarde euro), Cehia (6,8 miliarde euro), Italia (4,9 miliarde euro) si Grecia (4 miliarde euro), scrie Ziarul Financiar.

Austriecii de la Erste Group, care detin controlul celei mai mari banci locale - BCR, ocupa pozitia a doua in clasamentul bancilor care au finantat Romania, avand in martie o expunere de aproape 2,49 milierde euro pe titluri romanesti, adica 6,2% din totalul datoriei publice.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Erste inregistra cea mai mare expunere, de 5,34 miliarde euro, pe obligatiuni emise de statul austriac, Romania situandu-se pe locul cinci in clasamentul guvernelor finantate de grupul austriac. Credite mai mari decat cele acordate Romaniei se mai inregistrau in Cehia, Slovacia si Ungaria.

Austria, cel mai mare creditor al statului roman

Bancile austriece sunt, de fapt, cei mai mari creditori ai statului roman, luate impreuna expunerile pe titluri de stat romanesti ale Erste si Raiffeisen International insumand aproape o zecime din totalul datoriei publice la sfarsitul lunii martie.

Raiffeisen, aflata pe locul trei in topul finantatorilor statului roman, inregistreaza o expunere de 1,28 mld. euro pe Romania. Banca are mai multi bani doar in titluri ale statului austriac (4,15 mld. euro), slovac (2,12 mld. euro) si ungar (1,47 mld. euro).

In schimb, UniCredit este singura banca italiana care inregistreaza o expunere semnificativa pe titluri emise de Romania, valoarea acesteia atingand 1,06 mld. euro la sfarsitul primului trimestru, ceea ce plaseaza banca pe locul patru in topul finantatorilor statului roman.

Banca inregistra expuneri mai mari decat in Romania in alte sase state europene, dintre care 38,8 mld. euro in Italia si 19,9 mld. euro in Germania. Italienii de la Intesa Sanpaolo nu au indicat ca ar avea vreo expunere pe Romania. Nici la Millennium nu figureaza vreo expunere.

O alta sursa importanta de finantare a statului roman este reprezentanta de bancile grecesti, cinci dintre acestea, prezente si pe piata locala, avand o expunere cumulata de aproape 2,1 mld. euro. EFG Eurobank - care controleaza Bancpost, una din bancile de top zece, inregistreaza o expunere de 682 mil. euro pe Romania, fiind urmata de Piraeus Bank cu 542 mil. euro si Alpha Bank cu 486 de milioane de euro.

National Bank of Greece, actionarul majoritar al Bancii Romanesti, are in portofoliu titluri de stat romanesti de 301 mil. euro, in timp ce ATE Bank inregistreaza o expunere de 95 mil. euro.

Impreuna, cele cinci banci grecesti aveau in portofoliu in martie titluri de stat echivalente cu 5,2% din datoria publica a Romaniei. Bancile grecesti au o expunere mai mare decat in Romania doar pe titluri de stat emise de Guvernul de la Atena.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1246 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu degeaba

in 2008 Raiffeisen Bank in cadrul unui dineu a lansat ideea ca Romania sa accepte imprumutl FMI. Cine a fost acolo stie despre ce vb. :) Romania nu mai e suverana de foarte mult timp. :)

 

Nu conteazã, MIEL SÃ IASÃ!...

Adicã, scursorile umane - care "cu onoare" conduc tara aia, dorm foarte bine! Pentru cã NU EI vor plãti acei bani inapoi, CI PROSTIMEA de rand!!! NU BÃNCILE sunt de condamnat, ci aceia care au semnat contractele fãrã sã le pese conditiile! "Trãiascã MULT si BINE, NULITÃTILE CARE VÃ CONDUC!!!" Cã voi, "votantzii" - ati beli.t-o!..

 

Aiurea

In locul acestui articol,mai bine dadeau o stire cu Mircea Badea.Era la fel de folositoare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor