Un craiovean a obtinut in instanta inghetarea cursului franc elvetian-leu la valoarea de la data contractarii creditului

Marti, 24 Martie 2015, ora 17:31
7341 citiri
Un craiovean a obtinut in instanta inghetarea cursului franc elvetian-leu la valoarea de la data contractarii creditului
Foto: Facebook/Banca Romaneasca

Judecatoria Craiova a decis inghetarea cursului de schimb franc elvetian-leu la valoarea de la data contractarii imprumutului.

Magistratii au obligat Banca Romaneasca sa-l despagubeasca pe datornic cu sumele platite in plus si dobanda, informeaza un comunicat de presa remis Ziare.com de avocatul Marius Vicentiu Coltuc.

Potrivit site-ului instantei, judecatorii au constatat, pe 16 martie, "caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind riscul valutar" inserate in contractul de credit al reclamantului "privind efectuarea platilor in moneda creditului si suportarea de catre consumator a diferentelor de curs valutar".

Victorie in lupta cu francul elvetian: Un roman a obtinut inghetarea cursului la nivelul din 2007

Totodata, judecatoria "constata nulitatea absoluta a acestor clauze".

In plus, instanta a dispus "inghetarea cursului de schimb valutar CHF - leu pentru efectuarea platilor in temeiul contractului de credit la valoarea de la data incheierii contractului, respectiv calcularea si plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea in lei a francului elvetian de la data incheierii contractului, respectiv calcularea si plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea in lei a francului elvetian de la data incheierii contractului pe intreaga perioada de valabilitate a contractului, urmand ca paratele sa restituie reclamantului sumele platite in plus de catre acesta, respectiv 44.752,07 lei".

Judecatoria Craiova a respins, ca neintemeiata, cererea privind denominarea in lei a platilor. De asemenea, magistratii au obligat banca sa-i achite reclamantului si "dobanda legala la suma ce urmeaza a fi restituita, calculata de la data formularii actiunii, respectiv 20.11.2014, pana la momentul platii efective a debitului".

Au mai existat si alti clienti care au castigat in instanta inghetarea cursului la nivelul contractarii creditului. In ianuarie 2015, un buzoian a obtinut acest lucru, intr-un proces cu Piraeus Bank.

UPDATE: Banca Romaneasca a transmis Ziare.com ca "decizia formulata de instanta din Craiova nu este una definitiva si irevocabila". "Cand sentinta ni se va comunica vom formula apel, avand in vedere existenta si a altor sentinte care sunt exact opusul celei de la Craiova", au explicat reprezentantii institutiei.

C.P.

Citește și:
Închisoare pentru şoferii băuţi şi drogaţi care au produs un accident mortal. Proiect de lege depus în Parlament
Închisoare pentru şoferii băuţi şi drogaţi care au produs un accident mortal. Proiect de lege depus în Parlament
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a depus la Parlament, marţi, proiectul de modificare a legislaţiei penale care prevede ca niciun şofer băut, drogat sau fără permis care ucide oameni...
Îl va mai susține USR pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei? Răspunsul oferit de deputatul Claudiu Năsui
Îl va mai susține USR pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei? Răspunsul oferit de deputatul Claudiu Năsui
Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat marţi în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre susţinerea lui Nicuşor Dan pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, că, în 2023, partidul...