Unul din doi romani are credit la banca

Miercuri, 25 August 2010, ora 08:48
1437 citiri
Unul din doi romani are credit la banca
Foto: Arhiva

Numarul persoanelor fizice cu credite la banci sau la institutii financiare nebancare (IFN) a ajuns la circa 4,5 milioane, reprezentand aproape 50% din populatia activa a Romaniei, din care peste 500.000 aveau credite atat la banci, cat si la IFN in iunie 2010.

"In medie, o persoana debitoare trebuie sa onoreze circa 1,75 credite (iunie 2010). Indatorarea semnificativa si rapida a populatiei in ultimii ani reclama o monitorizare atenta, avand in vedere ca nu exista o experienta la nivelul gospodariilor in gestionarea unor stocuri importante de datorii bancare de-a lungul unui intreg ciclu de afaceri si cu precadere in faza descendenta a acestuia, iar evolutiile actuale sunt preocupante", arata un raport al BNR.

Potrivit BNR, creditarea populatiei in 2009 si in prima jumatate a acestui an a fost redusa (creditele nou acordate in acest interval fiind sub 50% din volumul creditelor nou acordate in 2008). La aceasta evolutie au contribuit deopotriva restrangerea ofertei, cat si a cererii de finantare.

"Cei care s-au indatorat atat la banci, cat si la IFN reprezinta cea mai riscanta categorie a populatiei debitoare (peste 500.000 de persoane fizice, totalizand o datorie de 13,8 miliarde lei, iunie 2010). Aceste persoane au in general trei credite (doua la banci si unul la IFN) si prezinta o rata a neperformantei de 13,4% (iunie 2010), similara pe cele doua categorii de creditori", se mai arata in raport.

Populatia solicita credite de la bancile autohtone preponderent in valuta (peste 60%), atat stocul existent de imprumuturi cat si creditele noi fiind in proportie covarsitoare denominate in euro. Creditul garantat cu ipoteci (credit imobiliar si credit de consum garantat cu ipoteci) reprezinta aproape 80% din creditul in valuta acordat populatiei.

"Creditele imobiliare au o rata de neperformanta care s-a mentinut la valori reduse, o explicatie fiind motivatia mai puternica de onorare a serviciului datoriei in cazul debitorilor indatorati pentru achizitionarea primei locuinte. Maturitatea medie a unui credit in valuta acordat populatiei este de peste 19 ani, in timp ce creditul in lei este acordat pe un orizont de 2,5 ori mai mic (iunie 2010). Aceeasi situatie este valabila in linii mari si in cazul creditului acordat companiilor (maturitatea medie a creditelor in valuta fiind de 3,3 ani, iunie 2010)", se mai arata in raport.

In conditiile crizei, gradul mare de indatorare si pe o durata mai lunga a contribuit insa la diminuarea capacitatii debitorilor care au luat credite in valuta de a face fata unor evolutii nefavorabile. Dinamica neperformantei la finantarea in valuta a devenit de la inceputul anului 2010 superioara neperformantei la creditele in lei.

BNR a lansat al 5-lea raport asupra stabilitatii financiare, ce evalueaza capacitatea sistemului financiar romanesc de a face fata provocarilor semnificative din ultima perioada, factorii care influenteaza performanta sistemului financiar si interactiunea acestuia cu economia reala si mediul extern.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#romani credite banci, #populatia activa Romania credite , #credit