Vin zile grele pentru cei care au credite in franci elvetieni

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 31 Mai 2011, ora 08:28
7411 citiri
Vin zile grele pentru cei care au credite in franci elvetieni
Foto: stockphotos.it

Calul troian grecesc intra in fiecare casa a clientilor care au credit in franci elvetieni. Moneda elvetiana s-a intarit in ultima vreme, atat fata de euro cat si fata de dolar, ambele monede pierzand teren in fata francului care pare sa dea, in actualul context financiar, semne de stabilitate cat mai mare.

Criza zonei euro a adus suferinta pentru moneda unica in pietele valutare. De la inceputul lunii mai, euro a pierdut 5,2% in fata francului elvetian, scaderea fiind de 2,4% de la inceputul anului, se arata intr-o analiza a X-Trade Brokers Romania.

"Datoria publica a Greciei depaseste 150% din PIB, iar masurile de austeritate adoptate pana acum nu au reusit sa coboare suficient deficitul incat sa restabileasca increderea pietelor. Jean-Claude Juncker a turnat saptamana trecuta gaz pe foc, vorbind despre posibilitatea ca FMI sa nu elibereze urmatoarea transa, in iunie, iar UE sa nu sara in ajutor", declara Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Acesta este de parere ca francul a castigat teren pana acum nu doar pe fondul dorintei de a atrage capitaluri denominate in euro, dar si din cauza problemelor care sunt in SUA.

"Neincrederea in monedele consacrate - dolarul american si euro - este la cote neobisnuit de inalte. Economia SUA da semne tot mai clare de slabiciune, in timp ce neintelegerile din Congres amana luarea unor decizii esentiale in privinta reducerii deficitului bugetar. Francul devine prin comparatie o insula de stabilitate", adauga Victor Safta.

Romanii cu credite in franci platesc scump

Comparativ cu maximele din octombrie 2007, euro a pierdut peste 27% fata de francul elvetian, iar anii 2007 - 2008 au fost cei de crestere masiva a creditarii in franci elvetieni. Fata de vara lui 2007, leul este acum cu aproape 60% mai slab in fata monedei elvetiene.

"Restantele la creditele in franci au ajuns astfel sa se tripleze in ultimul an. intarirea leului fata de euro a ferit cursul CHF/leu de noi cresteri: de la inceputul anului, acesta a scazut chiar cu 0,9%. Insa orice forma de restructurare a datoriei publice a Greciei ar putea avea impact negativ asupra leului chiar si in relatie cu un euro slabit. Aceasta s-ar traduce intr-o depreciere si mai accentuata fata de francul elvetian", mai spun cei de la XTB.

Ce arata Centrala Riscurilor Bancare

In ianuarie 2006, bancile din Romania acordasera credite in valute (altele decat euro si dolari) de doar 99 de milioane de lei, se arata in cifrele generate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB). Peste mai bine de un an, suma acestor imprumuturi depasea un miliard de lei, ca la finele lui martie 2011, aceste credite in valute, altele decat cele in euro sau dolari, sa atinga suma de 11,9 miliarde de lei.

Potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la inceputului lui ianuarie 2006, un franc elvetian valora 2,36 lei. Daca ne uitam acum pe cursul valutar, vom vedea ca moneda din "tara cantoanelor" a ajuns sa valorele aproape 3,4 lei. Asta inseamna ca, daca in ianuarie o rata de 500 de franci elvetieni ajungea la 1.180 de lei, in prezent, aceeasi rata valoreaza aproape 1.700 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#credit franci elvetian, #euro dolar chf , #credit