Vine "Electorata": Avantaje vs. cresterea sumei totale returnate

Luni, 07 Iulie 2014, ora 07:43
1855 citiri
Vine "Electorata": Avantaje vs. cresterea sumei totale returnate

Posibilitatea de a prelungi perioada unui credit bancar dificil de returnat de catre persoanele cu venituri mici (mai cunoscuta sub numele de "Electorata") a fost analizata de Consiliul Fiscal.

Opinia acestui organism institutional a fost data publicitatii, iar cateva dintre concluzii ar putea fi utile pentru decizia de a apela sau nu la prevederile legale aferente, ce vor intra curand in vigoare.

Masura vine sa ii sprijine pe debitorii cu venituri sub si apropiate de medie care au dificultati in onorarea datoriilor catre institutiile de credit sau institutiile financiare nebancare, dar si sa stimuleze cresterea consumului.

Analiza Consiliul Fiscal se concentreaza pe creditele acordate persoanelor fizice ale caror venituri nu depasesc suma de 2.200 de lei brut pe luna - adica cele la care se refera legea.

Expunerea totala aferenta creditelor acordate acestei categorii de debitori este egala cu 31,81 miliarde de lei sau circa 37% din total credite acordate persoanelor fizice.

Numarul maxim de debitori vizati de propunerea legislativa este de circa 985.000, reprezentand 49% din totalul debitorilor persoane fizice cu credite pentru investitii imobiliare si de consum.

Nota de fundamentare atasata actului normativ estimeaza o pierdere de incasari bugetare la nivelul impozitului pe venit in cuantum de 725,5 milioane de lei in 2016 si 757 milioane lei in 2017 (ceva mai putin de 1 la mie din PIB in ambele cazuri). Cam asta este problema statului.

Problema celui imprumutat este daca sa apeleze sau nu la facilitatea oferita prin lege.

Exemplul CF: Suma ramasa de rambursat 26.651 lei, dobanda anuala efectiva DAE de 10,2% si inca 6 ani de plata a ratelor (alese deoarece sunt chiar valorile medii rezultate din evaluarea la nivel national). Aplicarea Electoratei reduce cu 35% rata lunara pe o perioada de doi ani, dupa care rata redusa va fi recalculata tinand cont de valoarea ramasa de rambursat si de noua perioada de rambursare.

In loc de 496,42 lei rata lunara platiti timp de sase ani, se poate ajunge la o combinatie de 322,68 lei rata lunara timp de doi ani, dupa care urmeaza o rata de 448,97 lei timp de sase ani. Asta daca se opteaza pentru a schimba un credit pe 6 ani cu un cost de 10,2% DAE pe un credit pe 8 ani cu DAE de 9,62%,

Simplificat si fara tabele complicate, in loc de plata per total a aproximativ 35 mii lei, din care 9,1 mii dobanda (la rata lunara de aproape 500 lei), debitorul va plati 40 mii lei, din care 13,4 mii lei dobanda (la rate de 320 lei primii doi ani si 450 lei in urmatorii sase).

Prin scutirea pe doi ani de o parte a impozitului pe venit, din cele 4,3 mii lei dobanda suplimentara, statul va suporta indirect 1,3 mii lei.

Citeste mai multe despre beneficiile si riscurile "electoratei" pe Curs de guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#avantaje electorata, #electorata calcul , #credit