Ziare.com

Volksbank: Cate procese cu decizii privind conversia la cursul istoric a castigat banca

Joi, 05 Martie 2015, ora 16:38

   

Volksbank: Cate procese cu decizii privind conversia la cursul istoric a castigat banca
Volksbank Romania a castigat 71 din cele 75 de procese deschise de clienti care au cerut conversia creditului din franci elvetieni in lei la cursul de la data contractarii imprumutului, litigii in care instantele s-au pronuntat din septembrie pana in prezent, potrivit informatiilor furnizate de banca.

Din cele 71 de dosare castigate, banca a obtinut 68 de sentinte favorabile in prima instanta si alte trei au fost solutionate definitiv, a transmis banca.

Comisioane abuzive in contractele de credit: Ce decizie importanta a luat Curtea de Justitie a UE

Volksbank a anuntat recent ca a castigat, printr-o decizie definitiva luata de Curtea de Apel Bucuresti, un proces in care un client solicita conversia imprumuturilor din franci in lei la cursul de la data semnarii conventiei de credit. Instanta a stabilit ca un credit in valuta nu poate fi convertit la cursul din data acordarii, intrucat potrivit principiului nominalismului monetar, consfintit de Codul Civil, riscul valutar trebuie suportat de catre client.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Din cele patru procese pierdute pe aceeasi tema, trei au fost pronuntate la prima instanta si doar o decizie a fost definitiva in favoarea clientului Volksbank, data de Tribunalul Galati. In acest dosar, instanta a dispus, in noiembrie 2014, transformarea in lei a unui credit acordat in franci, la cursul din 2008, cand a fost semnat contractul, plus 10%.

Victorie in lupta cu francul elvetian: Un roman a obtinut inghetarea cursului la nivelul din 2007

Potrivit avocatilor Volksbank, decizia Tribunalului Galati este incompleta, nefiind specificat ce dobanda in lei va plati clientul dupa conversia creditului din franci. Solutia instantei de la Galati a fost implementata, creditul fiind convertit in lei, la cursul stabilit de catre instanta, insa aplicandu-se costurile pentru creditele in lei din 2008, ajungandu-se astfel la o dobanda anuala efectiva de aproximativ 9,5%.

Volksbank si Banca Transilvania lucreaza deja la o oferta de conversie care sa ajute clientii care au luat credite in franci elvetieni, insa aceasta va fi anuntata dupa finalizarea tranzactiei.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4091 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Atat vreme cit francul elvetian creste, nu va faceti griji!

Faceti-va griji atunci cind va scade!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor