Vom putea lua mai greu credite - de la 1 ianuarie, BNR a impus noi conditii pentru banci

Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 10:29
12048 citiri
Vom putea lua mai greu credite - de la 1 ianuarie, BNR a impus noi conditii pentru banci
Foto: Arhiva Ziare.com

De la 1 ianuarie 2019, gradul de indatorare la creditele acordate persoanelor fizice, atat cele ipotecare, cat si de consum, va fi redus. Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta.

Gradul total de indatorare se determina ca pondere a obligatiilor totale lunare de plata raportate la venitul net lunar. Rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte ce urmeaza a fi ocupata de debitor. Regulamentul se aplica atat institutiilor bancare, cat si IFN.

Potrvit BNR, principalele obiectivele urmarite prin acest regulament sunt:

  • Simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice si consolidarea cresterii sustenabile a activitatii de creditare. Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului si al ratelor aferente va putea fi stabilit usor de orice solicitant.
  • Protejarea populatiei cu venituri medii si cu venituri sub valorile medii in sensul imbunatatirii capacitatii de plata, pentru creditare sanatoasa.

Oricine doreste un credit isi poate calcula ce suma poate plati lunar sub forma de rate la banci si IFN, mai afirma BNR. Iata care a fost metodologia de calcul pana la 31 decembrie 2018 si cum va fi de la 1 ianuarie 2019:

Ce se intampla cu solicitarile de creditare formulate, dar care nu au fost inca finalizate? Toate solicitarile de credit formulate inainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clientilor persoane fizice, precum programul Prima Casa, se solutioneaza pe baza reglementarii de la momentul depunerii cererii la banca, chiar daca acordarea creditului are loc dupa 1 ianuarie 2019, explica BNR.

O alta intrebare pe care, probabil, si-o pun multi romani care au deja credite este: vor mai fi posibile refinantarile? Asadar, BNR precizeaza ca toate creditele acordate exclusiv in scopul rambursarii datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrarii in vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerinte privind gradul de indatorare. Acest lucru nu este valabil, insa, pentru refinantarile ce presupun si acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent (e).

BNR a introdus, pentru prima data, limitari explicite ale gradului de indatorare in 2004, de 30% pentru creditele de consum si de 35% pentru cele imobiliare, precum si un nivel minim al avansului pentru creditele imobiliare de 25%.

In martie 2007, BNR a eliminat limitele explicite ale gradului de indatorare si ale avansului, care urmau sa fie stabilite de fiecare banca in parte, in cadrul normelor de risc, justificand ulterior ca masura a fost necesara ca urmare a aderarii la UE.

Ce impact va avea limitarea creditarii asupra pretului locuintelor in 2019

Tinand cont de faptul ca romanii care doresc sa achizitioneze o locuinta vor avea un acces mai limitat la creditele bancare, multi se gandesc ca, in mod normal, si preturile caselor si apartamentelor ar putea sa scada.

Va fi insa asa? Dezvoltatorii imobiliari spun ca toata piata imobiliara va fi afectata de limitarea gradului de indatorare impus de BNR, dar, cu toate acestea, preturile locuintelor nu vor scadea foarte mult. Mai degraba, nu va mai exista o scumpire.

"Toata piata imobiliara va fi afectata de limitarea gradului de indatorare. Mai degraba am putea vorbi de o limitare a cresterii preturilor la locuinte in conditiile in care cererea va fi limitata de aceste noi norme de creditare. Piata imobiliara actuala nu se aseamana cu piata imobiliara din anul 2007-2009, cand preturile s-au prabusit, din cateva motive foarte importante. Acum nu mai putem discuta de caracterul speculativ existent in piata in anii premergatori crizei.

Cei care cumpara locuinte acum o fac pentru ca exista o cerinta fundamentala pentru locuinte noi in toate orasele mari din Romania. Este vorba despre un fenomen de urbanizare, care nu se va opri si va continua foarte multi ani de acum incolo.

In al doilea rand, investitorii din piata sunt acum preponderent locali, iar creditarea bancara a dezvoltatorilor nu s-a dezvoltat atat de mult in ultimii ani de crestere incat sa afecteze piata, asa cum s-a intamplat in perioada crizei.

Dezvoltatorii locali nu vor avea strategia fondurilor de investitii din perioada crizei si nu vor alege sa vanda in pierdere, chiar in ipoteza in care aceste norme vor afecta piata destul de mult, ci vor cauta solutii si variante de vanzare sau de inchiriere, in cel mai rau caz.

In privinta scaderilor sau mai exact cu privire la un anumit nivel, as fi la acest moment rezervat, dar in orice caz nu cred ca vom mai asista la cresteri, daca bineinteles nu vom avea schimbari favorabile la nivel macroeconomic", a precizat pentru Ziare.com Ivan Bogdan Cosmin, secretar general al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - Urbanis.

La randul sau, analistul bancar Dragos Nichifor considera ca preturile locuintelor ar putea suferi in 2019 o usoare corectie, dar nu atat de mare incat sa se poata vorbi despre o criza imobiliara.

"Este clar ca cererea si oferta se vor intalni intotdeauna intr-un pret de echilibru. Acest pret de echilibru s-ar putea in acest moment sa fie mai sus decat ce vom vedea in viitor. Eu cred ca preturile ar trebui sa sufere o mica corectie, dar nu suficient de mare incat sa ne ingrijoreze, sa consideram ca intram intr-o criza imobiliara.

Scaderea de preturi vine pe factori de creditare, iar creditarea ar trebui sa se tempereze din doua motive. In primul rand, cresterea ROBOR, care a atenuat accesul unor clienti la incadrarile necesare si in al doilea rand noile norme BNR", ne-a declarat Dragos Nichifor.

Samsung a lansat cel mai ieftin telefon echipat cu ecran AMOLED. Care este prețul extrem de avantajos
Samsung a lansat cel mai ieftin telefon echipat cu ecran AMOLED. Care este prețul extrem de avantajos
Samsung a lansat noul Galaxy A16, un telefon care promite îmbunătățiri semnificative față de predecesorul său, Galaxy A15, atât la nivel de performanță, cât și de design. Modelul nou...
HP a prezentat soluțiile sale de inteligență artificială la un eveniment în București. Tehnologii avansate de securitate
HP a prezentat soluțiile sale de inteligență artificială la un eveniment în București. Tehnologii avansate de securitate
HP a organizat la București un eveniment în cadrul unui Roadshow european, unde a prezentat cele mai noi soluții tehnologice bazate pe inteligență artificială. Evenimentul a subliniat...
#limitare creditare, #grad indatorare limitat , #credit
  1. Samsung a lansat cel mai ieftin telefon echipat cu ecran AMOLED. Care este prețul extrem de avantajos
  2. HP a prezentat soluțiile sale de inteligență artificială la un eveniment în București. Tehnologii avansate de securitate
  3. O companie de zboruri ieftine scumpește bagajele. Cum se schimbă politica operatorului aerian
  4. Un gigant al petrolului schimbă macazul și accelerează investițiile în țiței. Greenpeace: „Pune profitul înainte de orice altceva”
  5. Smart TV-urile devin "sisteme de supraveghere" în beneficiul companiilor de publicitate, arată un studiu CDD
  6. Revolut își va deschide sucursala din România până la finalul anului. La ce schimbări trebuie să se aștepte clienții
  7. ”România încă este o ţară a cash-ului. Există apetitul acesta de a ne îmbogăţi peste noapte”, susține un director din BNR
  8. Trei asocieri au depus oferte pentru extinderea Magistralei M4 de metrou. Când va fi desemnat câștigătorul
  9. O eroare majoră din Microsoft Word șterge documentele în loc să le salveze. Cum se poate rezolva
  10. Ce îi lipsește Uniunii Europene. Comisar UE influent: „Nu suntem prezenți în top 20”