Vreti un credit imobiliar? Legea darii in plata aduce vesti proaste - analiza

Duminica, 08 Mai 2016, ora 14:46
10978 citiri
Vreti un credit imobiliar? Legea darii in plata aduce vesti proaste - analiza

Persoanele care vor lua de la banca un credit imobiliar de 100.000 de euro cu un avans solicitat de 40% trebuie sa aduca un aport propriu similar cu al celor care se imprumuta cu 270.000 de euro, pentru care insa institutia de credit cere un avans de 15%.

Legea darii in plata, care prevede ca debitorul aflat in dificultate financiara poate stinge datoriile unui credit garantat cu ipoteca dupa ce returneaza garantia bancii, a fost votata de plenul Camerei Deputatilor in 13 aprilie aproape cu unanimitate de voturi. Ea va intra in vigoare la 13 mai, potrivit News.ro.

Mai multe banci din Romania au crescut avansul solicitat pentru creditele imobiliare si ipotecare la 30-40%, trei dintre acestea anuntand masura dupa votarea legii.

Legea se aplica doar creditelor cu garantii imobiliare de pana la 250.000 de euro, inclusiv imprumuturile de nevoi personale cu ipoteca, dar contractate de persoane fizice consumatori, care au achizitionat un imobil cu destinatie de locuinta.

In urma stabilirii acestui plafon, bancile au pastrat in general avansul nemodificat pentru creditele de peste 250.000 de euro, care se situeaza la circa 15%.

In acest fel, un avans de 40% pentru un credit de 100.000 de euro, adica 40.000 de euro, a devenit aproape la fel de mare ca cel de 15% necesar accesarii unui credit de 270.000 de euro, respectiv 40.500 de euro.

"Creditele de peste 250.000 de euro se adreseaza unei alte categorii de clienti, care au o capacitate de rambursare mult mai mare, iar efortul financiar facut de acestia este mai mic decat majoritatea oamenilor", a comentat pentru News.ro analistul economic Dragos Cabat.

El a subliniat ca majorarea avansului ii va afecta in special pe tinerii care vor sa-si cumpere o casa si care nu si-ar permite un apartament de peste 100.000 de euro.

"Daca as fi bancher, as aplica avans marit si la creditele de peste 250.000 de euro. Este posibil, peste un an sau doi, ca parlamentarii sa se razgandeasca asupra prevederii din lege privind plafonul de 250.000 de euro si sa-l mareasca la 400.000 sau 500.000 de euro sau sa-l scoata de tot", a afirmat Cabat.

Analistul economic apreciaza ca legea darii in plata este una slaba si populista si deschide calea catre noi posibile modificari ulterioare.

In plus, el estimeaza o scadere a creditarii pe zona de credite ipotecare si imobiliare cuprinsa intre 30 si 50% in acest an comparativ cu anul trecut.

Iohannis a promulgat legea darii in plata si a semnat decretul de numire a noului procuror general

Cabat considera ca unele banci, mai ales cele care nu au un portofoliu prea mare de credite imobiliare si ipotecare, ar putea decide sa pastreze un avans de 15%.

Cinci banci - Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank - au marit avansul inainte ca legea darii in plata sa fie votata, iar BRD si Alpha Bank au aplicat masuri dupa votul din Camera Deputatilor, din 13 aprilie. Banca de stat CEC Bank a anuntat joi ca mareste la 30% avansul la creditele imobiliare si majoreaza marja de dobanda la imprumuturi cu 1 punct procentual in cazul creditelor in lei si cu 2 puncte procentuale la cele in valuta.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: NEWS.RO