WSJ, despre creditele in franci: Romanii nu-si vor mai putea plati ratele la case

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 15:58
5684 citiri
WSJ, despre creditele in franci: Romanii nu-si vor mai putea plati ratele la case
Foto: Wikipedia

Polonia si Romania se lupta cu un avans brusc al francului elvetian (CHF), in conditiile in care sute de mii de persoane care au facut imprumuturi in moneda din Tara Cantoanelor ar putea sa nu mai fie in stare sa-si plateasca ratele la case, arata Wall Street Journal (WSJ).

La Bucuresti, premierul Victor Ponta a spus, luni, ca este deschis la convertirea creditelor din valute in lei, in timp ce Opozitia a cerut un plan urgent de salvare.

Problema creditelor in franci, in Parlament - cand va avea loc sesiunea extraordinara

In Polonia, pe de alta parte, unde zlotul a scazut cu 27% fata de franc in ultimul an, oficialii incearca sa stabileasca numarul celor afectati de saltul monedei elvetiene.

Imorumuturile in franci au fost populare in Polonia, Ungaria si Romania in timpul perioadei de boom imobiliar, datorita dobanzilor mai mici fata de cele in moneda locala, aminteste WSJ.

Dar decizia luata saptamana trecuta de Banca Nationala a Elvetiei (BNS), care a renuntat la limita minima de curs de 1,2 CHF pentru un euro, a condus la o apreciere brusca a francului.

In aceste conditii, oficialii se tem ca daca moneda din Tara Cantoanelor se va intari in continuare, atunci debitorii nu isi vor mai permite sa achite ratele si vor fi in pericol sa-si piarda locuintele.

Ungaria, care a decis la finalul anului trecut sa converteasca aceste credite in moneda locala, este o exceptie, arata WSJ.

"In acest moment, cei care si-ar putea pierde apartamentele ar trebui ajutati", considera Jacek Bartkiewicz, care face parte din conducerea Bancii Nationale a Poloniei.

Multi dintre cei 566.000 de polonezi cu credite in franci au facut imprumutul in perioada 2006-2008, cand pentru un franc scoteau din buzunar intre 2 si 2,5 zloti. In prezent, cursul este undeva la 4,26 zloti/franc.

Lectia ungara

Pana de curand, Ungaria se confrunta cu o si mai mare problema, deoarece datoria sa denominata in franci devenise o povara uriasa.

Iar pentru a lua o povara de pe umerii celor imprumutati in aceasta moneda, premierul Viktor Orban a decis anul trecut ca toate aceste credite sa fie convertite in forinti, la o cotatie fixa valabila in momentul in care legea a intrat in vigoare, care este mult mai mica decat cea din prezent.

Mai mult, liderul maghiar a laudat in acest weekend decizia pe care a luat-o Guvernul sau, precum si banca centrala, avand in vedere ca aprecierea recenta a francului nu i-a afectat pe cei cu credite in aceasta moneda.

Ce se intampla in Romania

WSJ noteaza ca Executivul roman a dat de inteles ca ar putea lua exemplul Ungariei pentru a rezolva problema creditelor in franci.

Veste buna pentru romanii cu credite in franci la Volksbank: Banca ingheata cursul monedei elvetiene (Video)

Ponta a spus ca ar putea fi o posibilitate, insa a atras atentia ca nu vrea sa le vanda iluzii celor 150.000 de romani imprumutati in aceasta moneda.

Ponta, despre creditele in franci elvetieni: Spre deosebire de demagogi, nu vreau sa vindem iluzii (Video)

Totusi, liderii PNL din Opozitie au cerut guvernarii o intalnire de urgenta in Parlament, care se afla in vacanta parlamentara, pentru a adopta o legislatie care le-ar permite persoanelor fizice sa-si declare insolventa.

Gorghiu, despre credite in franci elvetieni: Politicienii nu trebuie sa-si bage nasul in dobanzi si curs

Propunerea e similara cu situatia in care statul ar interveni sa acopere pagubele inregistrate dupa evenimentele care au afectat economia, cum ar fi reinvestirea in comunitatile in care au avut loc dezastre naturale devastatoare, precum inundatii, arata WSJ.

Oficialii de la Budapesta au precizat ca Polonia si Croatia i-au abordat pentru a le oferi detalii despre conversia valutara.

Situatia din Polonia

Pe de alta parte, e putin probabil ca Polonia sa urmeze pasii Ungariei, pentru a nu destabiliza finantele publice sau sectorul bancar, care a beneficiat mai multi ani de politici conservatoare in ceea ce priveste imprumuturile.

Vicepremierul Janusz Piechocinski a mentinat ca politicienii vor veni cu un plan care sa ofere un "sprijin rational" pentru cei care au luat credite imobiliare in franci.

Insa Anna Zielinska-Glebocka, de la banca centrala, sustine ca problema ar trebui rezolvata intre banci si clienti.

Cu cat a crescut francul in Romania

Francul s-a apreciat, luni, atingand un nou maxim istoric. Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs oficial de 4,4716 lei/unitate, in crestere fata de cotatia de vineri, care a fost de 4,4228 lei/unitate.

Curs valutar: Francul elvetian atinge un nou maxim

Banca centrala a Elvetiei a decis saptamana trecuta sa renunte la plafonul minim de schimb valutar, considerand ca existenta sa nu mai este justificata. Francul elvetian s-a apreciat cu 30% fata de euro, atingand un nivel record.

Astfel, in jur de 75.000 de romani care au credite in franci elvetieni s-au trezit ca, de la un minut la altul, ratele le-au crescut cu sute de lei.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#WSJ credite franci Romania, #credite franci presa internationala , #credit