Pe timp de criza, romanii economisesc mai mult

Luni, 08 Iunie 2009, ora 07:14
1776 citiri
Pe timp de criza, romanii economisesc mai mult
Foto: Mihail Ion

Criza financiara ii determina pe romani sa economiseasca mai bine. "Se contureaza o imbunatatire a culturii economisirii in Romania, tocmai ca urmare a crizei financiare.

Multi oameni isi pun acum problema acumularii unor surse lichide care sa poata fi folosite in conditii neprevazute. Chiar daca veniturile disponibile nu vor mai creste in acelasi ritm ca in trecut, scaderea consumului permite cresterea economisirii in continuare", este de parere Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

Pe de alta parte, cei care au disponibilitati pentru investitii, intre care si unele dintre companiile mici si mijocii, prefera sa-si pastreze temporar aceste sume in fondurile monetare pana la aparitia altor oportunitati in piata.

Evolutiile inregistrate sunt un semnal al faptului ca pe termen mediu plasamentele in fonduri de investitii pot ajunge si in Romania la nivelurile din tarile mai avansate din Europa, unde acestea reprezinta undeva intre 10 si 20% din activele financiare ale unei familii, dupa cum afirma Mihail Ion.

Potrivit acestuia, fondul Raiffeisen Monetar a atras in aprilie aproximativ 5% din sumele economisite de romani pe parcursul acestei luni, iar tendinta ramane neschimbata.

Asftel, fondul Raiffeisen Monetar a atras in perioada mentionata peste 52 milioane de lei de la investitorii persoane fizice. Suma reprezinta cea mai mare crestere a activelor inregistrata intr-o luna in industria fondurilor de investitii din Romania.

"Cel mai probabil proportia s-a pastrat si in luna mai, cand fondul a depasit din nou intrari de 50 de milioane de lei de la persoane fizice", arata aceeasi sursa.

Fondul a atras si peste 22 milioane lei de la companii mici si mijlocii in ultimele doua luni, desi detinerile persoanelor juridice in sistemul bancar sunt in scadere.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#criza economica mondiala, #economisire romani criza, #economii lei romani , #criza economica