Pregateste-ti copiii sa supravietuiasca economic

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 07:07
5983 citiri
Pregateste-ti copiii sa supravietuiasca economic
Foto: Arhiva

Marile puteri economice se prabusesc peste noapte, monede care faceau legea pe pietele financiare risca sa dispara, revoltele sociale au devenit evenimente la ordinea zilei.

Totul se schimba, totul se transforma, nimic ce tine de domeniul financiar si exista acum cativa ani nu se mai aplica acum. In acest context, parintii au o grea misiune - sa-si pregateasca copiii sa poata sa faca fata la toate aceste schimbari, sa supravietuiasca si sa si fie in stare sa dea o mana de ajutor relansarii economiei globale.

Astfel, pe umerii Generatiei Z (copii nascuti intre anii 1997 si 2004) pica o mare povara pe care trebuie sa o duca si de care depinde viitorul generatiilor urmatoare, ei fiind prima linie in lupta pentru supravietuire care tocmai a inceput.

Forbes da cateva sfaturi parintilor care realizeaza aceste lucruri si vor ca cei carora le-au dat viata sa fie capabili sa se descurce in viata.

Desi orice parinte vrea sa-si rasfete copilul, sa-i asigure tot ce are nevoie si, mai mult, tot ce isi doreste, trebuie sa realizeze ca mai important este sa-l faci pe copil sa isi dea seama singur de diferenta dintre nevoie si dorinta.

Adica da, ai nevoie de haine, dar nu de haine de la cine stie ce designer unde o bluza costa cat garderoba pe un anotimp. Sau da, ai nevoie de telefon mobil, dar atat timp cat ai deja un computer, telefonul e de ajuns sa isi indeplineasca principalele meniri - sa poti suna si sa dai mesaje.

Pentru asta, tu, ca parinte, trebuie sa ai acest comportament. Copilul trebuie sa vada ca faci asta pentru ca asa e bine si normal, nu pentru ca "strangi cureaua" si, in timp ce faci asta, regreti ca nu poti avea marea cu sarea.

Odata ce si-a dat seama de asta, copilul va face, mai departe, propriile taieri de cheltuieli.

Totodata, cel mic trebuie sa invete sa prioritizeze. Si cel mai eficient mod de a face acest lucru e sa ii dai propriii lui bani, din care sa-si ia ce-si doreste. Cand va vedea ca banii pe care i-a strans cu atata truda si sacrificii se duc intr-o clipita pe gadgetul mult ravnit, dar tenesii mult prea scumpi vor trebui sa ramana in vitrina, se va gandi ceva mai mult inainte sa faca achizitia.

Si, daca va combina prima lectie cu cea de-a doua, ar putea chiar sa aleaga sa isi cumpere ceva nu la fel de performant si incaltaminte nu atat de scumpa si poate sa ramana si cu ceva bani pentru altceva.

Totodata, poti sa le dai lor pe mana bugetul pentru rechizite pe o luna si sa le explici ca trebuie sa calculeze absolut pana la ultima fila de cate caiete vor avea nevoie, cate creioane consuma, daca mai au sau nu rezerve pentru stilou sau daca ghiozdanul uzat risca sa se rupa.

Banii trebuie sa-i ajunga pentru toate acestea si sa isi si pastreze ceva deoparte pentru urgente. Daca vor reusi sa gestioneze bugete mici la inceput, cand vor creste nu vor risca sa ramana fara bani inainte de urmatorul salariu.

Totodata, este bine sa-i incurajezi celui mic orice idee de afacere. Fie ca vrea sa vanda limonada vara sau sa construiasca masinute din bucati de lemne sau sa negocieze cu vecinul o suma pentru a-l ajuta sa culeaga via, trebuie lasat si incurajat sa faca asta.

El trebuie sa fie pregatit ca, la un moment dat, sa fie capabil sa isi inceapa propria afacere sau sa o preia pe cea a parintilor.

Si, nu in ultimul rand, trebuie sa fie pregatiti de ce e mai rau. In aceste vremuri, cand companiile mai mult dispar decat sa apara si la fel si locurile de munca sa te inhami la rate pentru casa, de exemplu, pe 30-40 de ani este foarte riscant, nestiind daca vei avea mereu aceleasi venituri.

Asa ca pragul tau maxim de cheltuieli nu trebuie sa fie acolo unde se termina si veniturile, ci sa-ti lasi o marja de 30-40% in care sa poti sa jonglezi. Asa vei putea si sa economisesti si si sa fii pregatit, daca lucrurile nu-ti vor merge la fel de bine la un moment dat.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#sfaturi parinti bani copii, #economie copii, #afaceri copii , #criza economica
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
iataiIn sfarsit un articol despre educatie si bun simt financiar!
Poza ALTERNANTZA
ALTERNANTZA
rank 4