Ziare.com

Cine iti ofera un curs mai bun: banca sau casa de schimb?

de Paul Barbu, Redactor
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 07:25

   

Cine iti ofera un curs mai bun: banca sau casa de schimb?
Intotdeauna dilema cumpararii sau a vanzarii de euro a dat batai de cap multora si, mai ales, celor care au de platit o chirie in valuta sau alte servicii de aceasta natura.

Romanii au tendinta de a cauta cea mai buna oferta pentru euro in cursurile de schimb de la banci. Totusi, pe acest segment, cele mai aprige concurente ale institutiilor bancare au fost si sunt, in continuare, casele de schimb valutar.

Desi acestea nu sunt vazute ca fiind destul de sigure pentru a tranzactiona sume mari, de sute sau mii de euro, cei interesati trebuie sa stie ca, in realitate, nu exista niciun risc daca intrebati de la inceput de comisioanele percepute.

Pe de alta parte, singurul avantaj al bancilor in tot acest proces este ca sunt vazute ca fiind mai sigure. Aici nu exista riscul de a te trezi ca nu iti incasezi toti banii pentru ca era un anumit comision de tranzactionare sau, poate chiar mai rau, ca banii cumparati sunt falsi.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Cu cat putem cumpara un euro?

Spre exemplu, cursul BNR de luni a fost de 4,1333 lei pentru un euro, iar la acesta bancile au afisat o rata de schimb, la vanzare, de 4,19 sau 4,20 de lei pentru un euro, cu 7 bani mai mare decat cotatia bancii centrale.

Nu acelasi lucru il putem spune si despre casele de schimb, care au vandut moneda europeana cu cel mult 4,165 lei. Cotatia caselor de schimb este valabila numai pentru Bucuresti, pentru ca, daca am merge in orase din tara, precum Cluj sau Oradea, euro s-a vandut si cu 4,15 lei.

In Cluj Napoca, casa de schimb Dallas Exchange vinde euro cu 4,1650 de lei, in timp ce in Arad firma Luxor schimba cu 4,1550 lei.

Banut cu banut mai faci de un euro

La un simplu calcul am vedea ca diferenta nu este decat de un singur procent, dar acesta conteaza foarte mult atunci cand schimbam sau cumparam o suma de, sa zicem, 1.000 de euro. La o banca am da pe 1.000 de euro 4.200 de lei, in timp ce la casele de schimb valutar ne-ar costa intre 4.150 si 4.165 de lei.

Revenind la cotatia leu-euro din banci, UniCredit Tiriac vindea, luni, cel mai scump moneda europeana, cu 4,20 lei, in timp ce o buna parte din concurenti, precum BCR sau Credit Europe Bank, o vindeau cu 4,19 lei. Volksbank practica un curs intre cele doua niveluri, de 4,1950 de lei pentru un euro.

Pe de alta parte, Piraeus face o exceptie si se detaseaza de pretul de vanzare pe care-l afiseaza majoritatea bancilor, aceasta dand euro cu 4,1760 de lei. OTP merge cam pe acelasi principiu, dar vinde si mai ieftin - 4,17 lei. Daca la primele banci enumerate mai sus diferenta de vanzare intre ele si o casa de schimb valutar este de peste 10 euro, la 1.000 de euro cumparati, in ultimul grup de creditori diferenta este ceva mai mica, de 5 euro.

Cu cat cumpara euro casele de schimb valutar?

La cumpararea monedei europene, avantajul este tot in favoarea caselor de schimb si in detrimentul bancilor. Aceleasi case de schimb mai sus mentionate cumparau, luni, euro cu 4,10 lei, curs mult sub cel publicat de BNR.

In schimb, la banci cea mai mica rata de schimb pentru un euro era de 4,06 lei, iar cea mai mare de 4,095 lei. Ceea ce inseamna ca diferentele de sus se aplica tot cam in aceeasi masura.

Citeste mai multe despre euro casa schimb banca rata schimb curs
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 50221 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nici/nici

Cel mai bun schimb in cont este online - 0,4% comision sau chiar mai puțin la sume mari http://riscograma.ro/9705/cel-mai-ieftin-schimb-valutar/

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor