Cum va evolua cursul leu/euro in 2012 - ce cred analistii

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 07:47
9841 citiri
Cum va evolua cursul leu/euro in 2012 - ce cred analistii

Leul va depinde extrem de mult, in 2012, de evolutia crizei din zona euro. Insa, cel mai probabil, moneda nationala se va deprecia in acest an, iar datele oficiale nu sunt prea optimiste, considera analistii.

Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza un curs de 4,26 lei/euro, in timp ce guvernul a lucrat la proiectul de buget pe un curs de 4,3 lei/euro, cifre prea optimiste pentru economisti.

Analistul Liviu Voinea considera ca deprecierea leului va fi de doar 5% fata de anul trecut, in conditiile in care nu se va schimba nimic in zona euro.

Anul trecut, cursul mediu a fost de 4,2379 lei/euro, potrivit datelor BNR.

"Daca s-ar atinge valoarea de 4,26 lei/euro, ar insemna o apreciere reala, pentru ca o stagnare in termeni nominali, inseamna o apreciere reala. In ultimii doi ani s-a realizat acest lucru, adica o mentinere constanta a cursului", a mentionat Voinea pentru Ziare.com.

"Insa daca BNR va continua scaderea politicii monetare, atunci va fi inregistrata o depreciere, insa nu intr-o zona nesustenabila. Probabil leul se va deprecia, pentru ca exista si din partea Guvernului un interes, acela de a plati mai usor datoria externa, care este denominata in lei. Consider ca deprecierea leului va fi de doar 5%", a sustinut acesta.

In schimb, analistul Ilie Serbanescu considera ca soarta leului depinde extrem de mult de situatia delicata din zona euro, care se va resfrange asupra Romaniei.

"Credeti ca problemele astea multe si complicate ale Europei se vor strange toate in corsetul de 4,26? Eu nu cred", a declarat acesta pentru Ziare.com.

"Consider ca stie doar dracul, sau Dumnezeu, care va fi acest curs, pentru ca nu se stie care va fi soarta euro. In al doilea rand, nu se cunoaste care va fi politica pe care o va adopta Romania fata de ce se va intampla in zona euro", a opinat Serbanescu.

"Deocamdata, noi o tinem una si buna ca vrem sa intram in zona euro. Insa nu se poate ca Grecia si Italia sa iasa si sa intre Romania. Credeti ca a innebunit Europa?", a completat acesta.

"Povestea cu zona euro a dovedit ca nu pot trai impreuna cei competitivi cu necompetitivii, decat daca prima categorie va admite sa ii sustina pe ceilalti la infinit. Nu se stie deocamdata cum vor evolua lucrurile in aceasta privinta", a mai precizat Serbanescu.

Leul va fi extrem de afectat de criza din zona euro

Analistii considera ca moneda nationala va fi foarte afectata de intensificarea problemelor din zona euro.

"Daca in zona euro lucrurile se inrautatesc, evident ca leul va fi afectat. Va exista o fuga a capitalului din tarile periferice. Este cumva paradoxal, pentru ca de euro se fuge tot in zona euro. Se vor retrage bani din zonele periferice pentru a fi pompati in economiile centrale din zona euro, deci cursul se va deprecia si mai mult", a afirmat Voinea.

El a mentionat ca scaderea leului depinde de gravitatea situatiei, adica de cat capital va fi retras din Romania. Voinea a estimat ca inghetarea liniilor de finantare va duce la stoparea pana la 10 miliarde a fluxurilor de capital catre tara noastra, fapt ce va determina o depreciere puternica a cursului.

Ilie Serbanescu considera ca uniunea fiscala pe care liderii europeni au propus-o la cel mai recent summit reprezinta o cale de stabilizare a monedei locale. Insa doar in conditiile in care aceasta masura va crea, din mers, o trezorerie a zonei euro, care inca nu exista.

"Parerea mea este ca uniunea fiscala omoara tarile din Est, pur si simplu le termina. Credeti ca Germania va cobori rata profitului de la 40% la 16%, ca in Romania? Eu cred ca se va intampla invers. Deci nu stiu cum vor exista tarile astea din Est in aceste conditii", a declarat acesta.

"Exista niste bariere economice care nu vor putea fi invinse. Aceasta idee este apetisanta, insa Grecia nu poate sta in acelasi loc cu Germania. Nu stiu ce se va intampla. Cursul leu/euro poate fi de 4,26, doar daca nu se va intampla nimic. Insa eu nu stiu daca nu se va intampla nimic", a precizat Serbanescu.

Leul, la mila BNR si in 2012?

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in repetate randuri ca a mentinut constant cursul leu/euro, iar acest lucru se poate intampla si in acest an, deoarece Fondul Monetar International impune aceasta masura.

"De trei ani, de cand suntem in criza, credeti ca leul e asa de breaz, fara interventia BNR? Nu se poate. Isarescu are un program ca sa tina in frau cursul, ca asa le place bancilor straine. Si acesta este motivul pentru care economia este sugrumata. Daca vrem s-o eliberam, trebuie sa dam drumul la curs si sa folosim avantajele pe care le presupune neapartenenta la euro, si anume, celalte doua canale de crestre economica, cursul si pretul. Nu stiu cum e mai bine, sa avantajez bancile si pe cei care au facut credite, sau sa-i ajut pe niste nenorociti de romani sa mai respire si ei?", se intreaba, retoric, Serbanescu.

Voinea considera ca BNR va reusi sa minimizeze efectele pe care o agravare a crizei din zona euro ar avea-o, deoarece detine resursele necesare pentru acest lucru.

Evolutia dolarului si francului depind de cea a monedei unice europene, considera analistii.

"Dolarul si francul sunt derivate din euro. E o decizie proasta, dar este una deja luata. Mai sunt unele importuri de materii prime in dolari, insa francul este o piata strict derivata. Cei care isi tin economiile in franci, sunt niste idioti, imi pare rau ca o spun, dar asta e adevarul", a evidentiat Serbanescu.

Cat despre celalte monede din regiune, cum ar fi zlotul si forintul, el considera ca evolutia leului in comparatie cu ele depinde de politica monetara pe care Romania o va adopta in acest an pentru a combate efectele crizei din zona euro.

"Cred ca leul va inregistra o depreciere usoara, dar controlata, fata de toate monedele, in acest an", a conchis Voinea.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 5 decembrie 2021, că măsurile anti-Covid care vor fi luate pentru perioada sărbătorilor de iarnă vor fi anunțate în perioada...
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Povestea de dragoste între Liviu Dragnea (59 de ani) și Irina Tănase (28 de ani) pare să se fi încheiat. Dacă în urmă cu mai puțin de două luni fostul lider al PSD vorbea despre...