Dreapta de mucava - speculatii pe leu (Opinii)

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 22:28
3315 citiri
Dreapta de mucava - speculatii pe leu (Opinii)

Furia referendumului a scos la iveala analfabetismul ideologic si economic al politicienilor si economistilor de dreapta din Romania. Ei au tipat, ca din gura de sarpe, ca initiativa "stangistilor" de la USL a dus la devalorizarea leului in raport cu euro.

Astfel, a crescut numarul celor care nu-si mai pot plati creditele, destabilizand economia. Acest rationament nu este nici macar de stanga, ci este unul populist. Politrucii dreptei ademeneau milioanele de romani care au facut credite in mod nesabuit.

Datornicii sunt subventionati de statul roman, din imprumuturile administrate de Banca Nationala pentru sustinerea leului. Deci romanii cumpatati si generatiile viitoare suporta in solidaritate fortata o dublare a datoriei publice pentru a ajuta nechibzuitii, care au jucat la alba-neagra bulei imobiliare.

Lasarea oricarei monede sa se devalorizeze lent este un mijloc recomandabil pentru sustinerea exporturilor, si, in cazul romanesc, ar dezumfla bula imobiliara. Imobilele prea scumpe, pentru care proprietarii nu-si mai pot achita ratele, ar intra in proprietatea bancilor, scazand preturile acestor active. Astfel, sectorul constructiilor ar redeveni atractiv pentru investitori.

Devalorizarea lenta a leului, dupa imperativele pietei valutare libere, ar permite micsorarea poverii datoriei publice. In schimb, ar determina un usor puseu inflationist si, mai ales, ar lovi salariatii si pe cei care au economisit in lei.

Dar si acum posesorii de depozite in lei sunt afectati prin ricoseu de micsorarea dobanzii de referinta, iar salariatii de lipsa investitiilor private.

Marii economisti de dreapta, precum Mises, Hayek sau Schumpetrer (Scoala Austriaca), au sustinut ca fara existenta riscului nu exista profit. Profitul, spre deosebire de celelalte doua forme de venit, salariul si renta, presupune posibilitatea pierderii sau a diminuarii proprietatii, din cauza unor investitii inoportune. Schumpeter indulcea acest medicament amar, abordand esecul antreprenorial ca pe o forma de "distrugere creatoare".

Deci politrucii nostri de dreapta cereau ajutorul statului, pentru repetentii economiei de piata, din ignoranta ori pentru a castiga votul perdantilor capitalismului.

Economistii de mucava

Pe de alta parte, economistii nostri de dreapta clamau de la televizor o stabilitate politica "zdravana", de genul dictaturii lui Pinochet, pentru a atrage investitii straine.

In primul rand, acestia nu stiu ca libertatea economica este conditionata de un climat democratic. Probabil ca nici nu au auzit de "Capitalism and Freedom", titlul sugestiv al unei carti celebre semnata de Milton Friedman, un ayatollah al fundamentalismului pietei libere.

In al doilea rand, economistii nostri pareau ca nu inteleg ca printre imperativele investitiilor sunt un pret redus al fortei de munca si activelor. Dupa cum am demonstrat deja, devalorizarea leului ar imbunatati acesti indicatori. Politic, investitorii straini s-ar teme doar de eventualitatea, foarte putin probabila, unui razboi civil sau a nationalizarilor.

Cu economisti si politicieni care doar clameaza valorile de dreapta, dar nu au avut tangenta cu mediul privat si nu-i inteleg mecanismele teoretice, vom continua sa orbecaim in meandrele "capitalismului de cumetrie".

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#referendum depreciere leu, #economisti politicieni dreapta , #curs banci