Isarescu explica de ce e leul in picaj: Se contureaza o problema

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 12:54
12860 citiri
Isarescu explica de ce e leul in picaj: Se contureaza o problema
Foto: Digi 24 TV

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat, joi, de ce se depreciaza leul, aratand ca problema Romaniei fata de vecinii din regiune este la balanta de plati.

"Tendinta este spre depreciere, cu cifre mai mici, dar de durata mai mare. Presiunea pe depreciere vine din deteriorarea balantei comerciale, exporturile cresc cu 9%, importurile - cu 11%, cu 12%. Deficitul comercial - chiar astazi s-au anuntat datele - a ajuns la opt miliarde de euro, se contureaza o problema. Acoperirea importurilor cu exporturi este tot mai mica, si asta pune presiune pe curs.

Ne confruntam cu presiuni de depreciere pe leu, asa cum au si maghiarii si polonezii, singura moneda care s-a apreciat in zona fiind coroana ceha. Tendinta de depreciere a leului este mai de durata decat in cazul zlotului si forintului. Nu sunt cifre mari, dar aceasta tendinta este asociata cu situatia balantei de plati. Si, fata de polonezi si fata de unguri, Romania are o deteriorare a balantei de plati.

Avem importuri mai mari decat exporturile, iar viteza de crestere a importurilor o depaseste pe cea a exporturilor. Se contureaza o problema, chiar daca acest deficit e partial acoperit de intrari de capital si de fonduri europene. Ungurii sunt aproximativ pe echilibru cu balanta de plati, iar cehii sunt pe excedent", a explicat, joi, Isarescu, la prezentarea Raportului trimestrial privind inflatia, potrivit Mediafax.

Guvernatorul BNR a mai aratat ca avem un excedent de cerere agregata, iar o alta problema este tensionarea pietei muncii.

"Increderea in economie este in crestere, ceea ce este un lucru foarte bun, dar aproape totul este pe seama consumatorilor", a mai spus seful BNR.

Intrebat ce mesaj are pentru romanii ingrijorati de evolutia cursului, avand in vedere ca, dupa ce Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta pentru modificarile la Codul Fiscal, euro a atins cel mai inalt nivel din ultimii 5 ani, Isarescu i-a indemnat pe jurnalisti sa faca astfel de comparatii tinand seama de context.

"Acum trebuie sa va ganditi ca comparatiile istorice pe care le faceti pe 4 ani, pe 5 ani trebuie sa le faceti intr-un context istoric, ca s-au intamplat multe in 5 ani de zile. De ce nu comparati de exemplu cu alt an, de fiecare data putem sa luam un an care nu ne convine", le-a spus Isarescu jurnalistilor.

In ce priveste interventia BNR asupra cursului, guvernatorul a explicat ca trebuie rezolvata problema care duce la o astfel de evolutie.

"Daca e o problema de extindere de cont curent, trebuie sa te adresezi problemei, nu cursului. Nu sunt de parere ca un curs depreciat de piata exporturilor trebuie stimulat altfel", a spus Isarescu.

Seful BNR a tinut sa precizeze ca la acest moment raportul leu-euro e la "un nivel de relativ echilibru, printr-o flexibilitate mai mare si nu sa ne speriem ca a urcat cursul cu o sutime de ban".

Guvernul nu ajuta economia noastra, ci pe a tarilor din care importam

Si presedintele Consiliului Fiscal Ionut Dumitru a explicat cum masurile luate de Guvern in ultimul timp nu ajuta, de fapt, economia.

"Nu fac decat sa alimenteze importurile, iar asta inseamna stimulare a altor economii. Nu ajuta economia locala, ci alte economii. (...) Atat timp cat avem in continuare deteriorarea balantei comerciale, deficit de cont curent, poate si deficitul bugetar, asta pune presiune pe cursul de schimb", a spus Dumitru.

Intrebat daca ne putem astepta la un curs de 4,7 lei, seful Consiliului Fiscal a precizat ca, pana nu vom sti exact ce are de gand sa faca Guvernul, nu pot fi facute astfel de previziuni.

"Nu stim in ce directie o iau politicile fiscale in 2018. In momentul de fata avem un pachet aprobat, dar nu stim cum arata bugetul", a spus Dumitru, precizand si ca, "daca ne uitam la masurile care sunt astazi in vigoare", nu crede ca Romania se poate incadra intr-un deficit de 3% si ca, cel mai probabil, vor fi luate si alte masuri de ajustare de catre Guvern.

Masurile fiscale extrem de controversate pe care Guvernul le-a adoptat miercuri au urcat euro la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani, cotatia de joi fiind de 4,6279 de lei/unitate.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Isarescu curs maxim euro, #Isarescu curs BNR problema exporturi , #curs banci