Se va prabusi leul in 2014 din cauza alegerilor?

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 07:52
6082 citiri
Se va prabusi leul in 2014 din cauza alegerilor?

Analistii bancari si financiari considera ca leul va avea parte de stabilitate in anul 2014. Totusi, exista doua mari riscuri pentru moneda locala.

Potrivit specialistilor chestionati de Ziare.com, alegerile prezidentiale si europarlamentare, dar si climatul extern, in special deciziile luate de Fed, banca centrala a Statelor Unite, ar putea conduce la o prabusire de scurta durata a leului.

Iata previziunile pentru cursul valutar in 2014:

Mihai Patrulescu, Senior Economist UniCredit Tiriac Bank

Previzionam o evolutie stabila a cursului de schimb in 2014, cresterea absorbtiei de fonduri europene (presiuni de apreciere), fiind compensata de procesul de dezintermediere financiara si volatilitatea capitalurilor straine.

Cursul de schimb ar putea fi influentat in primul trimestru al anului 2014 de factori externi, dar leul ramane intr-o pozitie relativ favorabila comparativ cu celelalte monede din regiune.

Principalul risc asociat prognozelor noastre este o revenire a turbulentelor politice, avand in vedere presiunile anului electoral.

Rozalia Pal, Economist-sef GarantiBank

Anticipam ca vom vedea o scadere a cursului in 2014, care va ajunge spre 4,55 la sfarsit de an, iar cea mai mare provocare este reprezentata de schimbarile de politica monetara ale FED (Banca Centrala a SUA).

FED a anuntat in vara anului 2013 ca va reduce injectiile cu lichiditati in piata, aceasta inasprire a politicii monetare influentand capitalul de investitii de portofoliu si ducand la deprecierea cursului valutar in pietele emergente.

Iesirile de capital de investitii provocate de aceasta schimbare nu ar afecta totusi atat de grav piata romaneasca, dat fiind faptul ca pe piata locala acesta nu reprezinta o pondere atat de mare ca in alte tari. Spre exemplu, in Romania au existat intrari nete de capital de 4,5 miliarde de euro.

Un alt risc pentru cursul valutar este reprezentat de posibilele tensiuni politice cauzate de alegerile prezidentiale organizate in Romania in acest an.

Banca Romaneasca

Evenimentele politice au generat anumite oscilatii ale cursului de schimb euro-leu si inca exista probabilitatea ca, temporar, acestea sa se manifeste ca vectori de influentare a monedei nationale.

Pentru anul 2014 estimam o evolutie a cursului euro-leu liniara pe ansamblu, fara variatii considerabile, in intervalul 4,43-4,57. La finalul anului ne asteptam la un curs ce se va situa in zona 4,53.

ING Bank

Analistii ING Bank prognozeaza pentru primul trimestru din 2014 un curs valutar in jurul valorii de 4,40 lei/euro. In urmatoarele trei luni, moneda locala va pierde teren, pana la o cotatie de 4,45 lei/unitate.

Insa in trimestrul al treilea, specialistii bancii considera ca leul va reveni la 4,40 lei/unitate, inaintea alegerilor.

Silviu Pojar, Noble Securities

Desi s-a depreciat usor in 2013, leul a avut cea mai buna evolutie din regiune in raport cu euro. La finalul lui decembrie, scaderea monedei nationale era de circa 0,5% comparativ cu valoarea de la inceputul anului trecut.

In acelasi interval, kuna croata s-a depreciat cu aproape 0,9% fata de euro, zlotul polonez a scazut cu circa 1,9%, forintul a scazut cu circa 2%, lira sterlina cu circa 2,3%, coroana suedeza cu aproximativ 3,2%, iar coroana ceha cu aproape 9%.

Totusi, evolutiile economiei locale se anunta a fi pozitive in acest an. 2014 ar putea fi insa volatil pentru moneda nationala, avand in vedere ca alegerile (prezidentiale si europarlamentare) ar putea stimula aparitia unei instabilitati politice, care s-ar reflecta desigur in pietele financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#curs valutar 2014, #curs euro leu 2014, #previziuni curs 2014, #previziuni curs valutar 2014, #previziuni curs valutar , #curs banci