Ar trebui BNR sa permita un leu mai slab? Care sunt capcanele

Luni, 11 Februarie 2013, ora 07:57

   

Ar trebui BNR sa permita un leu mai slab? Care sunt capcanele
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, aprecieaza ca, in momentul de fata, cursul valutar este unul echilibrat si se situeaza intr-o zona care nu ne ridica probleme, fiind sustinut de interventiile institutiei. Insa ar trebui sa dea frau liber leului sa se deprecieze?

La prezentarea raportului privind inflatia, Isarescu a tras mai multe concluzii. El a anuntat ca dobanzile mai mari suportate de stat si de clientii bancilor in ultimele luni au fost costul platit pentru apararea leului de catre banca centrala si ca BNR ramane atenta la miscarile cursului de schimb, pe care incearca sa-l mentina intr-o zona de echilibru.

De asemenea, oficialul bancii centrale a adaugat ca relaxarea politicii monetare nu ar stimula direct economia si ar putea afecta resursele disponibile pentru investitii, dar nici consumul nu ar fi o solutie.

In schimb, Mihai Nichisoiu, analist piete internationale la Tradeville, considera ca un leu mai slab ar aduce Romaniei avantaje competitive, desi BNR a indicat, in mai multe randuri, ca efectele unei devalorizari competitive asupra exportatorilor locali ar fi marginale.

Principalul risc al unei deprecieri notabile si impulsive a "leului se refera la acutizarea presiunilor inflationiste locale. Un alt dezavantaj ar consta intr-un semnal negativ transmis investitorilor si asta intr-un context favorabil cautarii febrile a randamentelor competitive la nivel global - context in care, in acest moment, leul este pozitionat extrem de rezonabil", a afirmat analistul, pentru Ziare.com.

Care ar fi cursul optim, in conditiile actuale

Scenariul optim ar fi ca leul sa fie tranzactionat in jurul valorii sale de echilibru, care se estimeaza in functie de fundamentele economice.

"Balanta comerciala este doar una dintre variabilele macroeconomice luate in considerare pentru estimarea cursului de echilibru, a carui valoare este data si de evolutia activelor externe, cererea interna, investitiile straine directe, diferentialul de dobanda reala si a productivitatii muncii fata de zona euro si alte variabile", a mentionat Melania Hancila, economist-sef al Volksbank, pentru Ziare.com.

Astfel, estimarea bancii in ceea ce priveste cursul de echilibru este de 4,3-4,5 lei/euro, in 2013.

Hancila sustine ca o depreciere pronuntata a leului ar exercita mai mult efecte negative asupra economiei romanesti, in timp ce impactul pozitiv asupra balantei comerciale va fi limitat.

"In 2012, leul s-a depreciat in medie cu 5.1 % fata de euro, dar nu a reusit sa influenteze pozitiv exporturile care s-au contractat anul trecut. Daca leul ar inregistra o depreciere accentuata efectele negative ar fi multiple: scadererea puterii de cumparare a populatiei si implicit contractia cererii agregate, cresterea ratei inflatiei si a dobanzilor la credite, deteriorarea capacitatii de rambursare a creditelor, continuarea scaderii pietei imobiliare", a completat economistul.

Economistul-sef al BRD, Florian Libocor, a apreciat ca o moneda mai slaba poate aduce castiguri de competitivitate, insa doar pe termen scurt si doar intr-o economie "asezata" din punct de vedere structural.

"Deprecierea leului din considerente de castig de competitivitate (care poate fi inregistrat pe termen scurt) este principalul factor care va eroda castigurile de competitivitate pe termen lung. Inovatia, tehnologizarea, diversificarea pietelor si a produselor sunt elemente care pot genera competitivitate sustenabila, pe termen lung. Moneda slabita/depreciata este doar un surogat cu impact pe termen scurt", a opinat acesta, pentru Ziare.com.

De asemenea, el a alcatuit un scenariu pentru a-si sustine ideea.

Astfel, Romania exporta circa 70% din ceea ce produce in piata UE, prin urmare evolutia cursului de schimb euro/leu are un impact major asupra schimburilor comerciale. Se decide ca un leu mai slab ar face exporturile mai competitive. Confortul relativ oferit "competitivitatii" de o moneda mai slaba va substitui eforturile de inovare, tehnologizare etc. La un moment dat, se decide adoptarea monedei euro, care inlocuieste leul. "Ei bine, dupa acel moment ce moneda mai poate fi depreciata pentru a castiga competitivitate?", se intreaba, retoric, Libocor.

"Nu este just a se discuta despre avantajele sau dezavantajele unui curs de 5 lei sau de 3 lei. Este, insa, corect a sa discuta despre o moneda, un curs de schimb, care reflecta sau nu fundamentele economice. Orice miscare nenaturala/mecanica (in afara pietei si nejustificata de fundamente economice) a cursului de schimb, fie in sus fie in jos, va genera cu precadere dezavantaje, tensiuni si incertitudine", a conchis acesta.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3819 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
.... presiunilor inflationiste locale .... semnal negativ transmis
investitorilor ... diferentialul de dobanda reala..... contractia cererii agregate ... pow.la mea ... ie clar!
Nu avem o marja monetarista sa relansam ieconomia. Bagatzi bah la sfirsit .. "Concluzii" ... intr’o fraza!
tonypro
rank 1
eight outta ten voices in my head say
don't shoot
maria trandafir
rank 2
Care-i zarva?
Nu vedeti ca Isarescu a marturisit ca a impus dobanzi mai mari ca sa apere leul? deci cum se face de toata lumea se plange de modul abuziv in care bancile isi trateaza clientii? dobanzile mari si foarte mari s-au creat pe un fond de echilibrare a politicii monetare. E momentul sa recunoastem ca bancile nu sunt chiar tapul ispasitor la toate...
maria trandafir
rank 2
LOL
au mai scornit si ei ceva ca sa mentina scandalul bancilor pe linia de plutire. de parca oamenii isi platesc creditul in monede !!! o aberatie, sincer
Utilizator sters
BNR nu poate sa permita decat
ce-i ordona FMI-ul. Intrebati-l pe masonu' Isarescu.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor