Bucurati-va de leul intarit! Euro poate reveni oricand la 4,2 lei

Vineri, 25 Martie 2011, ora 07:23
3335 citiri
Bucurati-va de leul intarit! Euro poate reveni oricand la 4,2 lei

Aprecierea leului, pana la un anumit nivel, este benefica atat in plan macroeconomic, precum si pentru fiecare roman in parte, datorita cresterii puterii de cumparare, potrivit analistilor.

De la mijlocul lunii martie, moneda nationala s-a apreciat in continuu in raport cu euro, cursul ajungand de la 4,2 - 4,18 lei/euro la 4,1020 lei/euro, joi, in timp ce, la nivel international, moneda unica a castigat teren in fata dolarului.

Analistii bancii ING sunt de parere ca aprecierea leului ar putea avea la baza declaratiile viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa, potrivit caruia aprecierea este, in mare parte, conforma cu fundamentele economice.

De altfel, ING estimeaza ca, in ciuda faptului ca leul a castigat 1,2 la suta in doua zile, fata de 1,2% in precedentele doua saptamani, dar si a recentelor tensiuni politice, este putin probabil ca euro sa depaseasca 4,13 lei.

In opinia analistului financiar Aurelian Dochia, exista doua componente care actioneaza asupra cursului valutar, in acest moment, in sensul aprecierii monedei nationale. Prima se refera la faptul ca perspectivele economiei romanesti par sa fie mai bune, in acest an.

"Datorita acestui lucru, majoritatea analistilor considera ca va merge bine in 2011. Bineinteles, asta are o influenta asupra cursului, in sensul aprecierii leului", a declarat Dochia, pentru Ziare.com.

A doua componenta este de natura speculativa, existand din ce in ce mai multi investitori financiari internationali care mizeaza pe intarirea leului. Astfel, acestia achizitioneaza lei din piata, conducand spre acest efect.

"Este un cerc vicios care se declanseaza si poate sa duca la intarirea leului chiar dincolo de un nivel normal de echilibru, asa cum s-a mai intamplat prin 2007, cand cursul ajunsese la 3,1 lei/euro si erau multi analisti care spuneau ca o sa treaca sub 3 lei/euro", a explicat Dochia.

In schimb, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, crede ca nu exista fundamente economice suficiente pentru a determina o astfel de apreciere, fiind o tendinta conturata pe volume mici de tranzactionare.

"Este un episod care ar putea sa nu dureze mult. Nu exista motive macroeconomice, in sensul ca economia Romaniei nu merge mai bine decat economia zonei euro. Pot exista niste conjucturi, cum ar fi ultima transa din banii de la UE. Dar nu cred ca este un nou nivel de echilibru neaparat", a spus Voinea, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, castigul inregistrat de leu se bazeaza pe speculatii, deoarece multi investitori mizeaza pe interesul Bancii Nationale a Romaniei de a aprecia moneda, chiar daca aceasta nu intervine pentru a-l materializa.

Exportatorii, afectati de aprecierea leului

Un leu mai puternic este bun pentru Romania din mai multe puncte de vedere. In primul rand, ajuta la scaderea inflatiei, care a crescut mai mult decat estimarile, ajungand la 7,6 la suta, in luna februarie a acestui an.

Pana la sfarsitul lui 2011, rata inflatiei ar trebui sa coboare la 4 la suta, potrivit estimarilor facute de guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

Cu toate acestea, analistii nu sunt optimisti. De exemplu, ING si-a revizuit, recent, estimarea pentru rata inflatiei de la 5% la 5,7%, pana la finalul anului, tocmai din cauza unei inflatii peste asteptari in a doua luna din 2011.

De leul puternic poate beneficia orice roman care are credite in valuta, avand in vedere ca li se micsoreaza rata lunara, precum si cei care vor sa plece in concediu in strainatate, de exemplu, pentru ca puterea de cumparare a leului este mai mare.

"Intr-un mod indirect, beneficiem poate cu totii, pentru ca asta inseamna ca puterea de cumparare a monedei nationale, a salariilor noastre si a veniturilor noastre este un pic mai mare, iar inflatia, in conditiile astea, va fi mai mica decat daca nu s-ar fi intamplat aceasta evolutie", a explicat Aurelian Dochia.

Pe de alta parte, aprecierea leului ar putea dauna exportatorilor, diminuandu-le veniturile, mai ales in cazul in care cursul oficial scade sub 4 lei/euro. "Mie mi se pare ca, daca trece de 4, ar putea sa existe anumite presiuni, in primul rand pentru exportatori, si ar putea sa determine o anumita franare a economiei", a precizat Dochia.

In schimb, avand in vedere ca economia Romaniei nu se numara printre cele cu o evolutie pozitiva spectaculoasa, euro ar putea reveni la cotatiile dinainte de aceasta scadere.

"Este posibila revenirea la 4,29 - 4,3 lei/euro. Economia Romaniei nu este cea mai tare din lume, in schimb moneda Romaniei pare sa fie cea mai tare din lume in acest moment. Eu cred ca sunt niste fluctuatii. Pot parea niste praguri psihologice, insa, in realitate, nu sunt niste praguri foarte mari. Sunt fluctuatii de 2 si ceva la suta. Pana la urma, avem un curs fluctuant, nu un curs fix", a explicat Liviu Voinea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#curs euro, #curs euro BNR, #curs valutar euro, #curs leu, #Curs BNR , #curs valutar