Caderea Guvernului depreciaza masiv leul. Moneda nationala, la minimul istoric

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 16:50
3969 citiri
Caderea Guvernului depreciaza masiv leul. Moneda nationala, la minimul istoric
Foto: Digi 24

Leul a ajuns la minimum istoric pe piata interbancara, dupa caderea Guvernului Ungureanu, cursul trecand de 4,4 lei/euro.

Leul si-a accentuat scaderea, cotatiile pe piata interbancara urcand in 10 minute de la anuntul ca motiunea a trecut, de la 4,38 lei/euro, la 4,39 lei/euro.

Ulterior, la o ora de la acest anunt, paritatea a ajuns la 4,4010 lei/euro, iar Banca Nationala a Romaniei a intervenit agresiv, indirect, prin vanzare de euro, si a intors cursul spre 4,3900 lei/euro.

In jurul orei 15:10, schimburile se perfecteaza la 4,3867 - 4,3875 lei/euro, iar maximul atins a fost de 4,39 lei/euro. Volumele de valuta tranzactionata au crescut dupa ce s-a anuntat ca Guvernul Ungureanu a cazut.

Guvernul Ungureanu a cazut - Ponta, propunerea USL de premier - LIVE

Maximul istoric atins pe piata interbancara a fost de 4,4010 unitati, atins in iunie 2010.

Analistii ING Bank sunt de parere ca trecerea motiunii amplifica incertitudinea pe termen scurt si ar putea impinge moneda nationala dincolo de nivelul record de 4,4 lei/euro. De asemenea, analisii bancii afirma ca scad semnificativ sansele ca BNR sa reduca rata cheie.

La deschiderea sedintei, euro a fost cotat la 4,3770 - 4,3800 lei/euro, usor peste ultimele cotatii de joi, de 4,3740 - 4,3760 lei/euro.

Cursul de schimb a crescut pana la un maxim de 4,3830 lei/euro la inceputul sesiunii, in cadrul unor tranzactii cu volume mai mari, iar dealerii cred ca deprecierea leului a fost determinata de unii jucatori care mizau pe trecerea motiunii de cenzura si schimbarea Guvernului.

Spre jumatatea zilei, cand BNR anunata cursul de referinta, cotatiile au inceput sa scada si au atins un minim de 4,3735 lei/euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#cadere Guvern depreciere leu, #cadere Guvern leu minim istoric, #leu minim istoric piata interbancara , #curs valutar